George Brăiloiu va dona manuscrisele lui Cioran Bibliotecii Academiei. Ca recompensă, omul de afaceri a primit deja cea mai înaltă distincţie a Academiei Române

Omul de afaceri George Brăiloiu, care a cumpărat fondul de manuscrise şi documente ale lui Emil Cioran scos la licitaţie joi, la Paris, a anunţat marţi, la Academia Română, că va dona aceste bunuri Bibliotecii Academiei.

Urmărește
336 afișări
Imaginea articolului George Brăiloiu va dona manuscrisele lui Cioran Bibliotecii Academiei. Ca recompensă, omul de afaceri a primit deja cea mai înaltă distincţie a Academiei Române

George Brăiloiu va dona manuscrisele lui Cioran Bibliotecii Academiei (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

"Am considerat că Academia Română, care are menirea de a păstra şi cultiva limba şi literatura română, este instituţia care trebuie să aibă grijă de manuscrisele Cioran cumpărate de mine", a declarat Brăiloiu, la conferinţa de presă ce a avut loc marţi, la Clubul Academicienilor, la care au participat şi academicienii Eugen Simion, Marius Sala şi Florin Filip, directorul Bibliotecii Academiei.

"Ştiu că vreţi să aflaţi resorturile gestului meu, luaţi-l doar ca pe un gest-simbol, într-o perioadă în care avem nevoie de simboluri", a mai declarat Brăiloiu.

"Cred că gestul domnului Brăiloiu este unul excepţional într-o lume românească unde veştile proaste vin grămadă peste noi. A fost o veste extraordinară, care ne-a plăcut şi a plăcut tuturor, faptul că un om de afaceri şi-a cheltuit o bună parte din veniturile lui ca să aducă manuscrisele lui Cioran în ţară", a declarat Eugen Simion, adăugând că Academia Română îi oferă omului de afaceri distincţia "Meritul Academic".

Simion a mai anunţat că s-a hotărât deja ca aceste manuscrise să fie facsimilate, ca şi manuscrisele lui Eminescu, şi publicate într-un număr de exemplare, pe cheltuiala Academiei.

Brăiloiu a fost întrebat dacă intenţionează să cumpere şi caietele lui Cioran din Franţa, iar Eugen Simion a fost cel care a răspuns: "Nu le vor da francezii".

La rândul său, Marius Sala a ţinut să precizeze că singura pretenţie a lui Brăiloiu pentru donaţia făcută Academiei a fost să i se dea şi lui o copie a manuscriselor Cioran.

George Brăiloiu a primit cea mai înaltă distincţie a Academiei Române - Meritul Academic

Omul de afaceri George Brăiloiu a primit în aceeaşi zi din partea Academiei Române distincţia Meritul Academic, cea mai înaltă pe care o acordă acest for.

Academicianul Eugen Simion, care i-a înmânat lui Brăiloiu distincţia, a spus că aceasta este acordată de Academie numai şefilor de stat.

Distincţia i-a fost acordată omului de afaceri în cadrul sesiunii comemorative dedicate lui Emil Cioran de Academia Română, la care au participat membri ai instituţiei, dar şi monseniorul Ioan Robu şi Bogdan Bucur, primarul din Răşinari, unde s-a născut celebrul filosof.

George Brăiloiu a luat cuvântul, declarându-se "dominat de o mare bucurie, dar şi de sfială" şi "emoţionat" pentru faptul că vorbeşte de la aceeaşi tribună de la care au vorbit Titu Maiorescu şi Lucian Blaga.

El a menţionat, totodată, că a crescut la Târgu Jiu, printre operele lui Constantin Brâncuşi, şi a înţeles "cât de mult este nevoie de simboluri, poate azi mai mult decât niciodată înainte".

"Am înţeles ce înseamnă un gest simbolic. Nu sunt colecţionar şi nu particip la licitaţii. (...) Chiar dacă am descoperit că pot câştiga oportunitatea redobândirii unei părţi din Emil Cioran pentru noi toţi, nu mi-am închipuit niciodată că voi descoperi dificultatea sarcinii de a explica acest gest", a spus Brăiloiu.

"Iar dacă faptul de a-mi satisface slăbiciunile personale are drept consecinţă câştigul general, cu atât mai bine. În fond, ceea ce va conta mai mult va fi faptul că peste ani nu va mai fi atât de importantă slăbiciunea mea de a nu-l pierde pe Cioran peste mări şi ţări, ci faptul că s-a întors acolo de unde a plecat în limba lui", a adăugat omul de afaceri.

Omul de afaceri George Brăiloiu a cumpărat prin compania sa, KDF Energy, întregul fond cu 123 de manuscrise şi documente personale ale lui Emil Cioran, la finalul licitaţiei organizate joi la Paris de casa Binoche şi Giquello, oferind întreaga sumă la care s-a ajuns prin licitarea fiecărui obiect în parte - 406.000 euro, fără taxe, adică în total - 507.500 de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici