INTERVIU - Radu Jude, despre "O umbră de nor": Pe platou a existat un singur regizor adevărat, Sandu Dabija

Radu Jude, care este prezent în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs de la Cannes cu scurtmetrajul "O umbră de nor", a declarat, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că singurul "regizor adevărat" de pe platouri a fost Alexandru Dabija, care deţine rolul principal în film.

Urmărește
489 afișări
Imaginea articolului INTERVIU - Radu Jude, despre "O umbră de nor": Pe platou a existat un singur regizor adevărat, Sandu Dabija

INTERVIU - Radu Jude, despre "O umbră de nor": Pe platou a existat un singur regizor adevărat, Sandu Dabija

Scurtmetrajul "O umbră de nor" a fost proiectat în premieră mondială la Festivalul de Film de la Cannes (15 - 26 mai), în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs, joi. Filmul spune povestea unui preot, interpretat de regizorul de teatru Alexandru Dabija, care, într-o zi toridă de vară, este chemat la căpătâiul unei muribunde pentru a-i spune o rugăciune.

Din distribuţia scurtmetrajului fac parte, pe lângă Alexandru Dabija, Şerban Pavlu, Mihaela Sîrbu, Olga Taisia Podaru, Gabriel Spahiu, Adina Cristescu, Marilena Chelaru, Mihaela Alexandra Anton, Silviu Mircescu. Scenariul este semnat de Florin Lăzărescu şi Radu Jude, imaginea a fost realizată de Marius Panduru, scenografia şi costumele poartă semnătura Augustinei Stanciu, iar producătorul filmului este Ada Solomon.

Quinzaine des Réalisateurs este o secţiune specială din cadrul Festivalului de Film de la Cannes, care are ca scop prezentarea varietăţii de expresie din cinematografia mondială. De-a lungul timpului, în cadrul secţiunii Quinzane des Réalisateurs au fost prezenţi regizori precum Werner Herzog, Martin Scorsese, Michael Haneke, Jim Jarmusch, Luc şi Jean-Pierre Dardenne.

Radu Jude povesteşte, în interviul acordat MEDIAFAX, despre cum a lucrat la "O umbră de nor", despre colaborarea sa cu coscenaristul Florin Lăzărescu şi despre cum l-a descoperit pe actorul Alexandru Dabija.

Prezentăm integral interviul acordat MEDIAFAX de Radu Jude:

Reporter: Cum s-a născut povestea din "O umbră de nor"?

Radu Jude: Am citit undeva că un papă, Inocenţiu al nu ştiu câtelea, avea pe perete un tablou în care era reprezentat el însuşi, mort, întins pe catafalc. De fiecare dată când avea de luat o decizie mai dificilă, se aşeza şi contempla acest tablou. Îi venea mai uşor să se decidă, în felul ăsta. E un adevăr aici, cred, adică gândul la propria moarte te poate elibera. Te poţi gândi că lucrurile oricum se termină curând, vei muri, ce rost are să te consumi pentru toate prostiile. E un gând, în mod paradoxal, energizant. Filmul ăsta aşa s-a născut, dintr-un gând asupra acestei problematici, care e abordată cumva oblic, printr-un fel de oglindă. Adică nu este povestea unui om care moare, ci a unui om care se învârte în jurul celui care moare şi îl asistă: un preot.

Rep.: "O umbră de nor" marchează şi "reîntâlnirea" dumneavoastră cu Florin Lăzărescu, alături de care aţi scris scenariul. Cum funcţionează colaborarea dumneavoastră sau cum a evoluat, după "Lampa cu căciulă"?

Radu Jude: Funcţionează foarte bine, chiar dacă el stă la Iaşi şi eu la Bucureşti. Vorbim la telefon, pe Skype, pe e-mail şi, din când în când, vine la mine câteva zile şi lucrăm aşa, unul lângă altul (mă rog, aşa zicem, de fapt mai mult bem şi vorbim…).

Rep.: Cât umor (negru sau nu ) există în "O umbră de nor"?

Radu Jude: Asta nu o pot stabili decât spectatorii filmului. Plus că simţul umorului diferă de la o persoană la alta, aşa că nu ştiu ce să zic.

Rep.: Cum a fost prima dumneavoastră întâlnire cu Alexandru Dabija?

Radu Jude: Prima întâlnire cu el a fost, de fapt, când am văzut acum mai mulţi ani un spectacol foarte bun, "Ultima bandă de magnetofon a lui Krapp", după Beckett. Atunci am auzit de el. Altfel, faţă către faţă l-am întâlnit când i-am dat să citească scenariul şi i-am propus să joace în film.

Rep.: Când aţi decis să îl distribuiţi în rolul principal din film şi ce v-a convins să faceţi această alegere?

Radu Jude: Am văzut nişte poze pe internet cu el şi mi s-a părut ca figura lui exprimă o anumită profunzime şi complexitate interioară pe care mi le doream pentru personajul principal. Aşa că am decis să îl rog să vină la probe şi el a acceptat.

Rep.: Ce l-a convins pe Alexandru Dabija să accepte, dacă v-a mărturisit?

Radu Jude:: Habar n-am, nu ştiu, cel mai simplu ar fi să-l întrebaţi chiar pe el.

Rep.: Referindu-mă la formula Radu Jude - Alexandru Dabija... pe platouri consideraţi că au fost doi regizori sau un regizor şi un actor?

Radu Jude: A fost un singur regizor adevărat: Sandu Dabija.

Rep.: Ce înseamnă prezenţa filmului "O umbră de nor" în Quinzaine des Réalisateurs la Cannes?

Radu Jude: O şansă în plus pentru scurtmetraj de a fi văzut de cât mai mulţi oameni.

Rep.: De ce alegeţi să vă întoarceţi din când în când la scurtmetraj?

Radu Jude: Pentru că nu împărtăşesc ideea unora că scurtmetrajul e o chestiune de care te ocupi de regulă în tinereţe, când n-ai buget şi nici suflu pentru mari idei. Fac scurtmetraj atunci când găsesc o poveste care-mi place şi care pur şi simplu nu trebuie şi nu merge întinsă pe spaţii largi, dacă nu vrei să-i strici farmecul.

Rep.: Alături de Florin Lăzărescu aţi scris scenariul noului dumneavoastră lungmetraj "Aferim!". Puteţi da câteva detalii despre acest proiect?

Radu Jude: E o poveste aparent simplă, întâmplată la începutul secolului al XIX-lea în Ţara Românească: un zapciu şi fiul urmăresc un rob fugar. Prilej de a vedea mentalităţile româneşti de atunci, de a înţelege mai bine de unde ne tragem.

Scurtmetrajul "O umbră de nor" este o producţie Hi Film, realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi SEE Cinema Network.

Radu Jude este regizorul scurtmetrajelor câştigătoare a numeroase premii "Lampa cu căciulă" şi "Alexandra". Lungmetrajul de debut, "Cea mai fericită fată din lume", a fost distins cu premiul CICAE la Festivalul de la Berlin, premiul FIRESCI la Festivalul de la Sofia, premiul pentru cel mai bun scenariu la B-EST International Film Festival şi premiul FIPRESCI la IndieLisboa.

Cel de-al doilea lungmetraj realizat de Radu Jude, "Toată lumea din familia noastră", a fost proiectat în premieră mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, în secţiunea Forum. "Toată lumea din familia noastră" a obţinut, printre altele, marele premiu al Festivalului de la Sarajevo, marele premiu - Bayard d'Or - şi premiul pentru cel mai bun actor la Namur IFF, marele premiu la CinEast IFF, trofeul Festivalului Internaţional de Film Anonimul, premiul Zilelor Filmului Românesc la TIFF şi premiul pentru regie, alături de premiul publicului la B-EST IFF.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici