Liviu Mihaiu a cerut CNA reluarea concursului pentru Radio Guerrilla. CNA amână luarea unei decizii

Liviu Mihaiu - realizator la Radio Guerrilla, post ale cărui licenţe au fost retrase de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) pe 19 septembrie 2013 - a cerut, marţi, CNA reluarea concursului pentru atribuirea frecvenţelor pe care a emis acest post, însă Consiliul a amânat discutarea cazului.

Urmărește
928 afișări
Imaginea articolului Liviu Mihaiu a cerut CNA reluarea concursului pentru Radio Guerrilla. CNA amână luarea unei decizii

Liviu Mihaiu (Imagine: Theodor Pană / Mediafax Foto)

Consiliul Naţional al Audiovizualului a retras toate licenţele Radio Guerrilla pe 19 septembrie 2013 (prin Decizia nr.500/2013), din cauză că acestea nu mai erau operate de societatea care le deţinea oficial - Realitatea Media SA, aflată în insolvenţă -, ci de o altă societate, Expresiv SA. Legea audiovizualului prevede că CNA poate retrage licenţa audiovizuală, dacă se încalcă normele privind regimul proprietăţii.

Decizia CNA luată pe 19 septembrie a implicat toate cele 24 de licenţe audiovizuale ale Radio Guerrilla (23 de licenţe terestre şi o licenţă de satelit) pe care Realitatea Media SA le deţinea.

Ulterior, CNA a scos la concurs cele 23 de licenţe terestre ale Radio Guerrilla, însă, pe 19 noiembrie, Consiliul a decis să amâne concursul pentru frecvenţele pe care a emis Radio Guerrilla, până la soluţionarea situaţiei juridice a acestora. La concurs s-au înscris 239 de societăţi, cu mai multe dosare pe unele frecvenţe, potrivit informaţiilor prezentate în şedinţa de marţi a CNA.

În şedinţa CNA de marţi, Liviu Mihaiu, realizator la Radio Guerrilla, care în prezent emite online, a cerut Consiliului să reia organizarea concursului pentru atribuirea frecvenţelor Guerrilla.

Mihaiu a venit la şedinţa CNA cu o pancartă pe care era scris textul "Nu vrem la «fără frecvenţă»!". "Ne place la zi", a explicat Mihaiu gestul său de a aduce în sala de şedinţe a Consiliului această pancartă.

De asemenea, Liviu Mihaiu a spus că a apelat la o "formă de protest de tip serenadă sub balcon" ca să îi convingă pe membrii CNA să nu lase să dispară "un radio aflat în pragul extincţiei". El a făcut referire la faptul că mai multe persoane l-au însoţit pe Liviu Mihaiu, marţi, în jurul orei 10.00, până în faţa clădirii în care, la etajul al şaselea, se află sediul CNA.

"Suntem de şapte luni scoşi din aer, suntem părăsiţi în fiecare zi de un membru al redacţiei. Este o situaţie nedreaptă ca noi să fim într-un foc încrucişat între CNA şi Realitatea Media şi astfel cel mai premiat radio din România, un radio al societăţii civile şi al societăţii culturale, să fie pur şi simplu dispărut în aşteptarea ultimelor sentinţe (în procesele dintre Realitatea Media şi CNA, n.r.), care pot dura şi ani de zile", a spus Liviu Mihaiu.

Liviu Mihaiu a venit la şedinţa CNA însoţit şi de avocatul Gheorghe Piperea, despre care a spus, pentru MEDIAFAX, că este reprezentantul colectivului Radio Guerrilla. Avocatul Gheorghe Piperea este cunoscut şi pentru faptul că îl reprezintă în instanţă pe omul de afaceri Elan Schwartzenberg, fost acţionar al Realitatea Media, în mai multe dosare legate de Realitatea.

Avocatul Gheorghe Piperea a spus că a venit la CNA alături de Liviu Mihaiu "pentru a susţine o idee".

"Ideea se numeşte Radio Guerrilla. Din punct de vedere tehnic juridic, în momentul de faţă, lucrurile se prezintă în accepţiunea mea după cum urmează. Există o decizie a dumneavoastră, numărul 500, care a fost atacată cu o acţiune în contencios administrativ, acţiune care este respinsă în primă instanţă. În paralel cu această acţiune în anulare pe fond s-a cerut şi o suspendare a executării actului administrativ, a acestei Decizii 500. De data aceasta, această procedură paralelă s-a finalizat irevocabil în defavoarea reclamantei Realitatea Media, în sensul că s-a respins cererea de suspendare a executării acestui act şi s-a respins irevocabil. De aici rezultă următoarea consecinţă juridică, din punctul de vedere al prezumţiei de legalitate pe care o are, de care beneficiază orice act administrativ de autoritate, deci inclusiv Decizia 500. Înseamnă că această decizie are toată forţa prevăzută de lege pentru a fi pusă în aplicare. În al doilea rând, deşi există un recurs care încă nu este soluţionat - un recurs căruia îi lipsesc o grămadă de elemente pentru a putea fi considerat valabil din punct de vedere formal de lege -, nu există niciun motiv pentru a întârzia punerea în aplicare a acestei decizii şi de a relua procedura de concurs pentru aceste 23 de licenţe", a spus avocatul Gheorghe Piperea.

De cealaltă parte, Mura Frînculescu, directorul executiv al Realitatea Media, a declarat, în şedinţa CNA de marţi, că în prezent "pe rolul instanţelor de judecată se află în diferite stadii de judecată contestaţiile promovate de către Realitatea Media împotriva Deciziei nr. 500/2013 a Consiliului Naţional al Audiovizualului".

"Până la această dată nu există nicio hotărâre definitivă şi irevocabilă care să constate legalitatea deciziei care a stat la baza ridicării licenţelor Radio Guerrilla. Ca atare, apreciem ca prematură orice rediscutare făcută de Consiliul Naţional al Audiovizualului pe această temă, întrucât o soluţie irevocabilă a instanţelor de judecată poate răsturna oricând eventuala desfăşurare a unui concurs şi acordarea unor licenţe audiovizuale pentru radiodifuzori prin intermediul acestei modalităţi. Din punctul nostru de vedere, prin această modalitate a punerii pe ordinea de zi a acestui punct, CNA prefigurează o soluţie a instanţelor de judecată, ceea ce echivalează cu imixtiunea în cadrul puterii judecătoreşti, încercând practic să influenţeze o soluţie juridică care să determine o aparenţă de legalitate asupra Deciziei nr.535/2013", a spus Mura Frînculescu.

Pe de altă parte, Dumitru Ciobanu, şeful Serviciului Juridic şi Reglementări din CNA, a declarat, în cursul şedinţei de marţi, că, în prezent, pe rolul instanţelor se află două dosare în care CNA se judecă cu Realitatea Media pe tema deciziei Consiliului de retragere a licenţelor Radio Guerrilla. Potrivit lui Dumitru Ciobanu, nu există până în prezent nicio decizie irevocabilă a instanţei în aceste dosare.

În urma discuţiilor din şedinţa de marţi, membrii CNA au decis în unanimitate să amâne cazul licenţelor Radio Guerrilla până pe 20 mai.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici