Ministrul Culturii anunţă un nou apel de proiecte care vizează producţia de filme

Ministrul Culturii Raluca Turcan anunţă, vineri, lansarea în luna iulie a unui nou apel de proiecte care vizează producţia de filme.

80 afișări
Imaginea articolului Ministrul Culturii anunţă un nou apel de proiecte care vizează producţia de filme

„În calitate de Ministru al Culturii, este o bucurie să anunţ că, după o pauză de trei ani şi jumătate, un nou apel de proiecte în cadrul programului de atragere a investiţiilor în producţia de opere audiovizuale se va deschide pe data de 25 iulie 2024”, a scris, vineri, pe Facebook, Raluca Turcan.

Conform acesteia, Guvernul a aprobat vineri ultimele modificări ale programului de cash rebate, în urma unor consultări ample cu reprezentanţii industriei.

Turcan arată că, în perioada 2024-2026, Ministerul Culturii, prin Oficiul de Film şi Investiţii Culturale, va rambursa companiilor româneşti producătoare de film un procent de 30% din cheltuielile eligibile realizate pe teritoriul ţării.

De asemenea, au fost detaliate cerinţele privind bugetul minim ce trebuie alocat pe teritoriul României pentru ca proiectele să fie eligibile pentru decontarea ajutorului de stat:
-100.000 euro pentru proiectele care vizează realizarea unui film de lungmetraj.
-100.000 euro pentru fiecare dintre episoadele unui proiect de tip serial, valoare determinată pe baza mediei bugetului total alocat pentru implementarea proiectului pe teritoriul României la numărul de episoade produse pe teritoriul ţării.
-50.000 euro pentru proiectele care vizează realizarea unui film documentar.
-15.000 euro pentru proiectele care vizează realizarea unui film de scurt metraj, unui film de animaţie având o durată de cel puţin 5 minute, sau a unui serial de animaţie.

Ministrul Culturii susţine că repornirea acestui program va determina marile producţii internaţionale să aleagă România, aducând beneficii nu doar industriei de film, cât, mai ales, economiei naţionale.

„În perioada 2024-2026, estimăm că producţia de film va atrage în România investiţii directe de peste 350 de milioane de euro”, mai spune Raluca Turcan.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici