- Home
- Cultură-Media
- LOS ANGELES, (08.03.2018, 11:31)
- Departamentul Life
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Premiul Pritzker pe 2018, atribuit arhitectului indian Balkrishna Doshi
Arhitectul Balkrishna Doshi a devenit, la 90 de ani, cel mai în vârstă şi primul indian recompensat de Fundaţia Hyatt cu premiul Pritzker, cea mai prestigioasă distincţie din domeniul arhitecturii la nivel mondial, informează AFP.
Urmărește
237 afișări
Premiul Pritzker pe 2018, atribuit arhitectului indian Balkrishna Doshi
Realizările lui Balkrishna Doshi "respectă cultura orientală, îmbunătăţind, în acelaşi timp, calitatea vieţii în India", potrivit comunicatului transmis de juriul premiului Pritzker, considerat echivalentul premiului Nobel în arhitectură.
Discipol al francezului Le Corbusier (Charles-Edouard Jeanneret, 1887 - 1965), Balkrishna Doshi s-a afirmat prin arhitectura sa modernistă, în contrast cu o Indie foarte tradiţionalistă, arhitectul incluzând, totuşi, în proiectele lui aspecte ale culturii ţării sale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu este desemnat Premierul României
-
Ciolacu, după ce a fost desemnat premier: Românii au nevoie de stabilitate
-
S-au votat preşedinţii la Camera Deputaţilor şi la Senat: Ilie Bolojan, la Senat; Ciprian Şerban, la Camera Deputaţilor
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
De asemenea, el este cunoscut pentru angajamentul său privind arhitectura durabilă şi locuinţele ieftine.
Printre realizările sale se numără ansamblul de clădiri Aranya, din statul indian Madhya Pradesh, un proiect uriaş construit în anii 1980 pentru a răspunde crizei locuinţelor din regiune. În prezent, aproximativ 80.000 de persoane locuiesc în cele 6.500 de clădiri ce fac parte din ansamblu.
Balkrishna Doshi consideră arhitectura ca pe o extensie a corpului uman, aspirând la un echilibru cu mediul, clima, peisajul etc.
De-a lungul anilor, juriul Pritzker a recompensat sistematic arhitecţi foarte ancoraţi în realitate şi societate, precum chilianul Alejandro Aravena, premiat în 2016 şi celebru mai ales pentru locuinţele sale sociale.
Înfiinţat în 1979, la iniţiativa fundaţiei Hyatt, susţinută de Pritzker, o veche familie de antreprenori care activează în domeniul turismului, originară din Chicago, premiul constă într-un cec de 100.000 de dolari şi o medalie din bronz.
Premiul Pritzker, potrivit reprezentanţilor fundaţiei, "onorează în fiecare an un arhitect în viaţă, a cărui operă construită dovedeşte calităţi precum viziune, angajament şi talent, care a adus o contribuţie importantă şi constantă la dezvoltarea umanităţii şi la construirea lumii prin intermediul artei arhitectonice".
Procedura de nominalizare şi de desemnare a câştigătorilor este similară celei folosite de organizatorii premiilor Nobel, potrivit căreia "responsabili guvernamentali, scriitori, critici, academicieni şi arhitecţi" pot să propună fundaţiei liste cu candidaţi.
Juriul, alcătuit din şapte persoane, în principal arhitecţi, dar şi profesori universitari şi istorici, ia o decizie în urma unor deliberări şi a votului secret.
Primul premiu a fost acordat americanului Philip Johnson. Arhitecţii elveţieni Jacques Herzog şi Pierre de Meuron, care au proiectat Stadionul Olimpic din Beijing, au împărţit acest premiu în 2001.
În 2017, premiul a fost atribuit arhitecţilor spanioli Rafael Aranda, Carme Pigem şi Ramón Vilalta.
Citeşte şi: În anul Centenarului, departamentul responsabil cu organizarea aniversării a 100 de ani de la Marea Unire, REORGANIZAT. George Ivaşcu: Nu a avut un concept unitar
Citeşte şi: Russ Solomon, fondatorul Tower Records, a murit în timp ce se uita la televizor la gala Oscar
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:16
Crocodilul care a jucat în celebrul film Crocodile Dundee a murit
-
astăzi, 12:13
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul / Un cetăţean australian care lupta pentru Ucraina ar fi fost capturat de armata rusă