Pro TV, Antena 1 şi Antena 3, somate de CNA pentru depăşirea duratei de publicitate

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a somat în şedinţa de joi, 27 octombrie, televiziunile Pro TV, Antena 1 şi Antena 3 din cauza depăşirii duratei legale de publicitate în perioada aprilie – august.

Urmărește
11470 afișări
Imaginea articolului Pro TV, Antena 1 şi Antena 3, somate de CNA pentru depăşirea duratei de publicitate

Pro TV, Antena 1 şi Antena 3, somate de CNA pentru depăşirea duratei de publicitate

De asemenea, potrivit monitorizării din luna mai, ferestrele publicitare difuzate în ecran partajat de către Pro TV au depăşit (ca suprafaţă) ferestrele editoriale.

Conform tabelelor prezentate în şedinţa CNA, în cele cinci luni monitorizate, Antena 1 a adunat mai multe depăşiri care au însumat 7 minute şi 5 secunde; Antena 3 – 6 minute şi 36 de secunde, iar Pro TV – 5 minute şi 7 secunde.

Consiliul a decis să sancţioneze televiziunile care au depăşit spaţiul legal de publicitate cu mai mult de 5 minute (cumulat, în cele cinci luni monitorizate).

"Proporţia de spoturi publicitare televizate şi spoturi de teleshopping dintr-un interval de o oră nu poate depăşi 20%, respectiv 12 minute; în cazul televiziunii publice durata acestora nu poate depăşi 8 minute din timpul oricărei ore date", potrivit articolului 35(1) din Legea Audiovizualului.

În cazul Pro TV, CNA a ţinut cont şi de nerespectarea articolului 107(1-a) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual – "Publicitatea pe ecran partajat se difuzează cu respectarea următoarelor condiţii cumulative: a) să fie clar separată de conţinutul editorial printr-o divizare a suprafeţei ecranului, obţinută prin afişarea spoturilor publicitare într-o fereastră publicitară distinctă de fereastra editorială; pentru a nu altera programul principal nu trebuie modificat raportul de aspect al imaginii acestuia, iar suprafaţa ferestrei publicitare nu trebuie să depăşească suprafaţa ferestrei editoriale".

În perioada aprilie - august 2016 au fost monitorizate duratele inserţiilor de publicitate în intervalul orar 18:00-23:00, pentru televiziunile Antena 1, Antena 3, B1 TV, Kanal D, Naţional TV, Prima TV, Pro TV, Realitatea TV, TVR 1 şi România TV.

Pentru calculul acestor durate s-au preluat măsurătorile duratelor spoturilor de publicitate comercială efectuate de Kantar Media şi s-au prelucrat ţinându-se seama de prevederile din Legea audiovizualului.

La monitorizarea duratei publicităţii, CNA nu a luat în considerare duratele mesajelor de avertizare şi ale copertelor de separare, duratele anunţurilor de sponsorizare, duratele secvenţelor de autopromovare şi duratele mesajelor care nu constituie comunicare comercială, identificate între coperte cu menţiunea "Mesaj/ mesaje de interes public".

Propunerea de somare pentru cele trei televiziuni a fost adoptată cu unanimitate de voturi. Şedinţa CNA de joi, 27 octombrie, s-a desfăşurat în prezenţa a opt membri: Florin Gabrea, Vasile Buda, Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu (vicepreşedintele CNA) şi Călin Cristea.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici