Protest la Wikipedia - Enciclopedia închide miercuri paginile în engleză: "Avertisment pentru studenţi şi elevi! Faceţi-vă temele din timp"

Enciclopedia online Wikipedia a anunţat, luni, că intenţionează să îşi închidă paginile în limba engleză pentru 24 de ore, miercuri, cu scopul de a protesta faţă de un proiect de lege contra pirateriei pe internet, care este analizat în această perioadă de Congresul american.

Urmărește
1947 afișări
Imaginea articolului Protest la Wikipedia - Enciclopedia închide miercuri paginile în engleză: "Avertisment pentru studenţi şi elevi! Faceţi-vă temele din timp"

Protest la Wikipedia - Enciclopedia închide miercuri paginile în engleză: "Avertisment pentru studenţi şi elevi! Faceţi-vă temele din timp"

"Avertisment pentru studenţi şi elevi! Faceţi-vă temele din timp. Wikipedia protestează, miercuri, faţă de o lege rea", a scris pe contul său de Twitter Jimmy Wales, fondatorul acestei enciclopedii participative online. "Ultimele detalii sunt încă analizate, dar se pare că acest consens va viza mai degrabă o închidere totală decât una parţială. Va fi o nebunie. Sper că Wikipedia va conduce la o blocare a sistemului telefonic de la Washington, miercuri! Transmiteţi acest mesaj tuturor cunoştinţelor", a adăugat Jimmy Wales.

"Libertatea nu este niciodată oferită de opresor, ea trebuie să fie cerută de cel oprimat", a continuat Jimmy Wales, citându-l pe fostul lider american de culoare al mişcării pentru drepturile civile Martin Luther King. "Miercuri, Wikipedia va cere", a adăugat Wales.

Proiectele de legi "Stop Online Piracy Act", depus la Camera Reprezentanţilor, şi "Protect IP Act", analizat în Senatul american, vizează combaterea pirateriei online.

Ele au primit deja sprijin din partea Hollywoodului, a industriei muzicale şi a Camerei de comerţ americane.

Însă în decembrie 2011, mai mulţi "pionieri" ai internetului, precum fondatorii eBay, Google, Twitter, Yahoo! şi Wikipedia, au publicat o scrisoare deschisă în care îşi exprimau îngrijorarea faţă de proiectele Congresului american.

Potrivit lor, propunerile aflate în studiu "ar oferi guvernului american puterea de a cenzura internetul, folosind proceduri similare cu cele folosite de China, Malaysia şi Iran".

"Cu toţii avem şansa de a înfiinţa grupuri şi asociaţii (...) care promovează spiritul antreprenorial, inovaţia, crearea de conţinut şi libertatea de expresie online", afirmă autorii acelei scrisori deschise. Ei se tem totodată că mediul care a contribuit la succesul lor va fi pus sub semnul întrebării de politicieni.

Wikipedia, care a celebrat pe 15 ianuarie cea de-a 11-a aniversare a ei, este cea mai importantă enciclopedie online din lume, cu peste 20 de milioane de articole în 282 de limbi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici