- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (04.03.2015, 09:42)
- Diana Pârvulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Radu Jude: Spectatorul să-şi pună propriile întrebări pornind de la "Aferim", să chestioneze filmul - VIDEO
Radu Jude, premiat cu Ursul de Argint pentru regia peliculei "Aferim!" la Festivalul de la Berlin 2015, a declarat că artificiul este foarte mare într-o producţie istorică, iar spectatorul trebuie să chestioneze filmul şi să-şi pună propriile întrebări pornind de la lungmetrajul său.
Urmărește
366 afișări
Radu Jude (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
La sesiunea de întrebări şi răspunsuri organizată marţi, după vizionarea de presă a lungmetrajului "Aferim!", la Cinema Elvira Popescu din Bucureşti, au participat actorii Mihai Comănoiu, Cuzin Toma, Mihaela Sîrbu, Alberto Dinache, regizorul filmului, Radu Jude, monteurul Cătălin Cristuţiu şi producătoarea Ada Solomon.
Întrebat de ce a ales ca lungmetrajul "Aferim!" să fie filmat alb-negru, Radu Jude a precizat că şi-a dorit să transmită spectatorului faptul că nu vede un fragment de realitate înregistrată de cameră, ci un film. "Evident că filmul ar fi putut funcţiona color, ar fi putut funcţiona sepia, într-o paletă tehnicolor, ar fi putut funcţiona în foarte multe feluri. Motivul principal pentru care eu şi Marius Panduru, care a făcut imaginea filmului, am ales să folosim pelicula alb-negru ţine de faptul că am dorit de la bun început să prezentăm filmul acesta în istorie şi mai ales într-un film istoric, artificiul este foarte mare. Este foarte greu să-ţi asumi un adevăr absolut, poţi să îţi asumi un fel de reprezentare personală, bazată pe cercetări, documente, pe discuţii cu consultantul istoric, dar este o reprezentare cât se poate de personală şi subiectivă până la un punct. Dorinţa noastră de a transmite publicului că vede un film şi nu un fragment de realitate înregistrată de cameră ne-a dus la dorinţa de a artificializa într-un fel imaginea filmului. Şi nu este doar alb-negru, sunt şi compoziţii artificiale, un anumit joc teatral, toate lucrurile acestea sunt venite, cel puţin în intenţia noastră, să-i transmită spectatorului că vede doar un film, el să chestioneze filmul acesta şi să-şi pună propriile întrebări pornind de la el, să nu îl preia ca fiind adevărul absolut", a explicat Radu Jude.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis va fi anchetat, la inițiativa PSD, pentru cheltuielile de lux pe bani publici. Este primul președinte care, în numele „securității naționale”, a secretizat aceste cheltuieli
-
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care permite României achiziţionarea a 32 de avioane multirol F-35
-
Secretarul general al NATO îi transmite lui Donald Trump că războiul din Ucraina reprezintă o ameninţare la adresa SUA
-
Încă o dronă a căzut azi în Republica Moldova
De asemenea, el a precizat că s-a dorit prin filmarea alb-negru a lungmetrajului "Aferim!" omagierea westernurilor clasice.
Ada Solomon, producătoarea peliculei "Aferim!", a spus că s-a opus cu vehemenţă realizării acestui lungmetraj în alb-negru, nu pentru că este mai scump, ci pentru că este mult mai complicată din punct de vedere logistic crearea unui film alb-negru. "Însă, pe parcursul filmărilor, s-au făcut multe fotografii, unele erau color, unele erau alb-negru. Şi aceeaşi doamnă Solomon care s-a opus, crezând şi ea ca şi dumneavoastră că de fapt e mai simplu, că e păcat să pierdem culorile minunate ale costumelor şi ale decorurilor, a constatat că nu se poate uita la fotografiile color şi că ochiul ei este îndrăgostit de cum arată filmul acesta şi cum arată lumea aceasta alb-negru aşa cum a fost până la urmă filmată", a spus Ada Solomon.
"A existat întâi o dorinţă de a vorbi despre trecut într-un film făcând evident o raportare la prezent, a pune întrebarea în ce fel urmele pe care trecutul le lasă în prezent pot fi vizibile şi li se poate găsi originea în trecut", a spus Radu Jude despre tema filmului "Aferim!".
Lungmetrajul "Aferim!" va rula în cinematografele din România din 13 martie. Pelicula este distribuită de Micro Film în colaborare cu Parada Film.
Unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice româneşti din ultimii ani, "Aferim!", de Radu Jude, este un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoţit de fiul său (Mihai Comănoiu) caută un rob fugar (Cuzin Toma).
Scenariul filmului este scris de Radu Jude şi Florin Lăzărescu, Marius Panduru a realizat imaginea, montajul, Cătălin Cristuţiu, sound designul este semnat de Dana Lucreţia Bunescu. Costumele au fost realizate de Dana Păpăruz, iar scenografia, de Augustina Stanciu, consilier istoric a fost Constanţa Vintilă-Ghiţulescu, producător, Ada Solomon.
Din distribuţie fac parte Teodor Corban, Mihai Comănoiu, Cuzin Toma, Alexandru Dabija, Luminiţa Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache, Alexandru Bindea, Mihaela Sîrbu, Adina Cristescu, Şerban Pavlu, Gabriel Spahiu şi Dan Nicolaescu.
The Hollywood Reporter a calificat filmul lui Radu Jude drept "o lecţie aspră de istorie, uşurată de umorul deocheat şi de elementele westernului clasic. Elegant turnat în alb-negru, pe peliculă de 35 de milimetri, al treilea lungmetraj al lui Radu Jude lasă impresia unui concurent puternic, graţie aspectului său uimitor, subiectului actual şi scenariului surprinzător de amuzant".
De asemenea, publicaţia Variety a considerat, la rândul său, că "Aferim!" este cel mai reuşit şi cel mai original dintre filmele lui Radu Jude, şi a constatat că regizorul român e în continuare preocupat de "jocurile de putere şi de «umilinţele» la care oamenii se supun reciproc. "Aferim!" este o incursiune "excepţională şi extrem de inteligentă într-o perioadă crucială a istoriei, un film în egală măsură inspirat şi furios"."Aferim" înseamnă "Bravo!", a continuat criticul Jay Weissberg, "un cuvânt folosit cu profundă ironie pe parcursul filmului, dar care îi poate fi adresat, fără nici o urmă de ironie, regizorului".
"Aferim!" este o producţie Hi Film, în coproducţie cu Klas Film Bulgaria, Endorfilm Cehia, Mulberry Development România, cu participarea Nu Boyana Film Studios, U-Films, Production XMG Media, Abis Studio, Division Camera, în asociere cu EZ Films si cu participarea HBO România.
Filmul a fost finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC), Bulgarian National Film Center, Czech Cinematography Fund, Programul MEDIA al Uniunii Europene şi este un proiect susţinut de Eurimages.
Citește pe alephnews.ro: Fortune: Elon Musk e cel mai puternic om din business în 2024
Citește pe www.zf.ro: Un român, un polonez şi un neamţ îşi fac un credit la bancă. Cât va plăti fiecare după 30 de ani. Diferenţele sunt halucinante
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Citește și: Premiera românească a filmului "Aferim!", premiat la Berlinală, reprogramată pentru 13 martie - VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Cine este și cu ce se ocupă văduva lui Silviu Prigoană. Ce afacere deține Mihaela, de fapt
CANCAN.RO
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE privind moartea lui Silviu PRIGOANĂ! MĂRTURIA medicului care l-a RESUSCITAT infirmă zvonurile
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe