Radu Moraru acuză CNA că permite ca UPC să nu retransmită Naşul TV şi ameninţă cu proteste în stradă

Radu Moraru, asociat al televiziunii Naşul TV, i-a acuzat, joi, pe membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) că permit ca UPC să încalce Legea audiovizualului şi să nu retransmită în pachetul digital de bază Naşul TV, deşi acest post este unul obligatoriu la retransmisie pentru cablişti.

Urmărește
363 afișări
Imaginea articolului Radu Moraru acuză CNA că permite ca UPC să nu retransmită Naşul TV şi ameninţă cu proteste în stradă

Radu Moraru (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

În şedinţa CNA din 26 septembrie, Radu Moraru a declarat că UPC încalcă Legea audiovizualului şi nu retransmite "în pachetul digital de bază" Naşul TV, deşi acest post TV este unul obligatoriu la retransmisie pentru toţi cabliştii, în conformitate cu principiul "must carry".

"Avem de-a face cu o încălcare gravă a Legii audiovizualului. Practic, compania UPC ne-a scos din pachetul digital de bază şi ne-a codat, fiind singurul post din lista must carry care «a beneficiat» de acest tratament. Ne întrebăm de ce a făcut UPC acest lucru şi vreau să aduc în atenţia dumneavoastră, a CNA, că prea uşor se încalcă Legea audiovizualului", a spus atunci Radu Moraru membrilor CNA. El a precizat că UPC a scos Naşul TV din pachetul digital de bază de la 1 septembrie. Ca urmare a acestei decizii a UPC, televiziunea Naşul TV nu mai este recepţionată în 500.000 de case din România, a mai spus la momentul respectiv Radu Moraru.

În schimb, Cornel Marian şi Adina Calfa, reprezentanţii UPC, au declarat în şedinţa CNA din 26 septembrie că televiziunea Naşul TV se regăseşte în prezent în pachetul digital al UPC România.

"Absolut orice abonat de digital beneficiază de set-top-box şi recepţionează acest canal (...). E nevoie de rearanjare în frecvenţe. Naşul TV este în pachetul de bază digital", a spus Marian Cornel.

Ulterior, reprezentanţii Serviciului Inspecţie din cadrul CNA au efectuat un control la UPC, raportul rezultat în urma controlului fiind discutat în şedinţa CNA din 22 octombrie. Raportul de Inspecţie al CNA nu a confirmat reclamaţia lui Radu Moraru.

Radu Moraru a contestat apoi la CNA raportul de inspecţie şi a solicitat rediscutarea reclamaţiei referitoare la reţeaua UPC. În şedinţa CNA de joi, 31 octombrie, Radu Moraru a fost din nou prezent în faţa Consiliului, prezentându-şi punctele de vedere referitoare la faptul că televiziunea Naşul TV nu este preluată în pachetul digital de bază al UPC.

Membrii CNA au reanalizat situaţia, hotărând să respingă contestaţia lui Radu Moraru. "Pentru" acceptarea contestaţiei au votat patru membri ai Consiliului (Lorand Turos, Florin Gabrea, Viorel-Vasile Buda şi Cristina Trepcea), în timp ce "împotrivă" au votat membrii CNA Monica Gubernat, Laura Georgescu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea.

Decizia l-a nemulţumit foarte mult pe Radu Moraru, care i-a acuzat pe membrii CNA că tolerează încălcarea Legii audiovizualului de către o "corporaţie străină" şi tolerează "un raport mincinos" realizat de Serviciul Inspecţie al CNA.

"Este inadmisibil, fără precedent, de două luni se încalcă legea şi dumneavoastră toleraţi un raport mincinos", le-a spus Radu Moraru, cu vocea ridicată, membrilor CNA. "Vreţi să ieşim în stradă, ok, mulţumim frumos", a mai spus Radu Moraru.

Atitudinea sa l-a nemulţumit foarte tare pe Florin Gabrea, care i-a spus lui Radu Moraru că "este cel puţin neelegant ce face". "CNA este un organism deliberativ, au fost două păreri", a spus Gabrea.

"Nu există păreri pe lege", i-a spus, în schimb, Radu Moraru. "E inadmisibil să tolerezi un raport mincinos. Locuri de muncă ale unor români stau în mâna unui om care nici măcar n-a ştiut să numere canalele (angajatul CNA care a efectuat controlul la UPC, n.r.). Daţi-l afară. Nu se poate să toleraţi aşa ceva", a spus Moraru.

După ce Radu Moraru a părăsit sala de şedinţa a CNA, Monica Gubernat, membru al Consiliului, a spus: "Poate ar trebui să consemnăm încă un abuz şi o presiune asupra CNA".

"Atâta vreme cât colegi de-ai noştri merg şi alimentează cu păreri din interior (...) Este parte componentă a ceea ce se întâmplă", a spus, în schimb, Laura Georgescu, preşedintele CNA.

Florin Gabrea a spus că această atitudine a lui Radu Moraru va duce la dezinformarea publicului. " Este îmbrăcat civilizat, dar nu se poartă civilizat", a spus Florin Gabrea, cerându-i preşedintelui CNA, Laura Georgescu, să nu mai tolereze astfel de atitudini în faţa membrilor Consiliului. "Domnul Rareş Bogdan (realizator la Realitatea TV, care a fost prezent de mai multe ori în faţa CNA, n.r.) face acelaşi lucru, tratează lumea de aici ca pe nişte gunoaie. Nu se poate aşa ceva", a mai spus Gabrea.

În schimb, Lorand Turos a spus că el respinge "orice presiune". "Cred că mai pot circula şi pe Calea Victoriei, indiferent unde au ei sediul", a spus glumind Lorand Turos, referindu-se la ameninţarea lui Radu Moraru cu privire la un eventual protest în stradă.

"Au fost ameninţări directe că va ieşi în stradă (...) E un tip de atitudine, acest tip de atitudine cu partenerii noştri radiodifuzori nu cred că e de acceptat", a intervenit Florin Gabrea.

"Sunt cu totul în spiritul iritării perfect justificate a domnului Gabrea", a spus şi Radu Călin Cristea, precizând că Radu Moraru s-a comportat "ca un inchizitor" cu membrii CNA.

El i-a mai solicitat Laurei Georgescu ca, pe viitor, să nu mai permită "o asemenea demonstraţie" în sala de şedinţe a CNA, din partea unui radiodifuzor. "CNA l-a ascultat, l-a tratat cu seriozitate (...) A fost un vot deliberativ, unii au fost pentru dânsul, alţii împotrivă", a mai spus Cristea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici