- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (11.06.2012, 15:23)
- Madalina Cerban ,
Marele Premiu Louis D. al Academiei Franceze, de 750.000 de euro, acordat Universităţii din Bucureşti
Mircea Dumitru, rectorul Universităţii din Bucureşti, a primit în numele Universităţii Marele Premiu Louis D. al Academiei Franceze, în valoare de 750.000 de euro, pentru susţinerea francofoniei în Europa Centrală şi Orientală prin înfiinţarea Centrului Regional Francofon de Studii Avansate în Ştiinţe Sociale.
Urmărește
397 afișări
Rectorul Universităţii din Bucureşti a primit un premiu al Academiei Franceze, de 750.000 de euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, în 6 iunie, rectorul Universităţii din Bucureşti, prof. dr. Mircea Dumitru, a primit din partea Institut de France Marele Premiu Louis D. al Academiei Franceze.
Premiul, în valoare de 750.000 de euro, a fost acordat pentru dezvoltarea şi susţinerea francofoniei în Europa Centrală şi Orientală prin înfiinţarea Centrului Regional Francofon de Studii Avansate în Ştiinţe Sociale (CeReFREA).
Acest proiect este elaborat cu sprijinul Alianţei Franceze în România. Premiul a fost înmânat rectorului Universităţii din Bucureşti de către Hélène Carrère d’Encausse, Secretar Perpetuu al Academiei Franceze, Preşedintele Institutului Franţei. De altfel, Hélène Carrère d’Encausse a anunţat oficial atribuirea Premiului Louis D. Universităţii din Bucureşti, cu ocazia ceremoniei de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa în data de 15 mai 2012.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Democrativa PSD-PNL s-a degradat în ultimul hal! Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
-
Şedinţă crucială la banca centrală la început de an. Ce se va întâmpla cu dobânzile?
-
Analiză: Obligaţia de a colecta textile a luat România „prin surprindere“
-
Războiul din Ucraina, ziua 1057. Atac masiv cu rachete ruseşti asupra Ucrainei / Bloomberg: UE ia în considerare interzicerea GNL şi aluminiului rusesc
Cu ocazia deplasării la Paris pentru primirea Marelui Premiu Cultural Louis D. la Institutul Francez, delegaţia română condusă de Mircea Dumitru s-a întâlnit cu Patrick Gérard, rectorul Academiei din Paris, cu Patrice Bourdelais, directorul Institutului de Ştiinţe Umaniste şi Sociale al CNRS, cu Jean-Louis Mucchielli, director general al Învăţământului Superior şi al Inserţiei Profesionale, cu preşedintele Universităţii Paris-Dauphine, preşedintele Universităţii Paris I şi preşedintele Şcolii Practice de Înalte Studii.
Obiectivul acestor întâlniri a fost definirea liniilor parteneriatului ştiinţific franco-român pentru crearea noului centru de cercetare francofon în ştiinţe umaniste şi sociale care va fi creat în urma acordării premiului Louis D.
Premiul cultural al Fundaţiei Louis D. are drept obiectiv să favorizeze şi să promoveze cauza culturii şi a limbii franceze la nivel mondial. Printre laureaţii Premiului cultural se numără: Universitatea Saint-Joseph din Beyrouth (2002), Federaţia Internaţională a Profesorilor de franceză (2004), Alianţa Franceză din Polonia (2006), Universitatea Franceză din Egipt (2008), Biblioteca Sans Frontières (2010).
Centrul Regional Francofon de Studii Avansate în Ştiinţe Sociale (CeReFREA) are drept obiectiv principal întărirea vizibilităţii cercetării în limba franceză, în ştiinţele sociale, din Europa Centrală şi Orientală. Acest proiect se va sprijini pe cooperarea excelentă dintre partenerii internaţionali, ceea ce va conduce la crearea unei reţele de cercetători şi va face din Bucureşti un pol veritabil specializat şi o platformă de schimburi academice. Susţinut de Ambasada Franţei în România, acest proiect este un instrument esenţial în menţinerea limbii franceze şi a valorilor sale de excelenţă.
CeReFREA va avea sediul în Vila Noël, care găzduieşte în prezent Departamentul de Cooperare al Ambasadei Franţei în România. Acesta va deveni locul de întâlnire pentru cercetători şi va fi amenajat astfel încât să poată găzdui întreaga comunitate ştiinţifică din ştiinţele sociale, în cadrul evenimentelor, seminariilor şi simpozioanelor special organizate. Anual, aproximativ 200 de profesori, doctoranzi, postdoctoranzi şi cercetători vor fi implicaţi în astfel de activităţi ştiintifice.
Citește pe alephnews.ro: Trăim mai mult, dar mai prost. Speranța de viață în România a ajuns la 75,1 ani. Vârsta medie până la care trăim sănătos este de 59 de ani
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Ţara care nu mai vrea să le cumpere străinii casele. Guvernul a impus taxe uriaşe pentru persoanele din afara UE care vin să cumpere proprietăţi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nu scăpăm! Vin ninsorile săptămâna viitoare și în București. Pe ce dată începe să ningă, potrivit meteorologilor Accuweather
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe