Romanul "Lizoanca la 11 ani", de Doina Ruşti, prezentat la Berlin şi Leipzig

Romanul "Lizoanca la 11 ani", semnat de Doina Ruşti, va fi prezentat la Berlin, miercuri, în cadrul unei lecturi publice organizate de Institutul Cultural Român, şi la Târgul de Carte de la Leipzig, între 14 şi 17 martie, unde autoarea va susţine o serie de lecturi.

Urmărește
480 afișări
Imaginea articolului Romanul "Lizoanca la 11 ani", de Doina Ruşti, prezentat la Berlin şi Leipzig

Doina Ruşti (Imagine: Anita Vizireanu/ Mediafax Foto)

Romanul "Lizoanca la 11 ani", semnat de scriitoarea Doina Ruşti, a fost tradus de curând în limba germană, la Horlemann Verlag, Berlin, aceeaşi editură care l-a publicat şi pe Mo Yan - câştigătorul premiului Nobel pentru literatură în 2012. Versiunea germană a cărţii lui Ruşti îi aparţine scriitorului Jan Cornelius, informează un comunicat.

Subiectul cărţii este mai mult decât incitant - tabloidizarea de către presă a unei drame rurale, al cărei personaj principal este un copil ce se prostituează încă de la 9 ani, sub privirea clementă a consătenilor. "Lizoanca la 11 ani" este povestea cutremurătoare a fetiţei despre care presa a scris că "a umplut un sat întreg de sifilis". Scriitoarea Doina Ruşti a pornit de la un fapt real care a făcut vâlvă în toamna anului 2007, dar pe care l-a dezvoltat creând personaje imaginare, pentru a realiza o opera de ficţiune şi a încerca să vadă în profunzime motivele pentru care există astfel de aberaţii.

Invitată la Târgul Internaţional de Carte de la Leipzig (14 - 17 martie), Doina Ruşti va susţine mai multe lecturi şi va avea o serie de întâlniri cu cititorii germani (Cafe Europa şi Theater Fact). În aceeaşi perioadă, autoarea va participa şi la alte activităţi, printre care un dialog literar organizat la Berlin de Deutsch-Rumänisches Forum, în colaborare cu Ambasada României (13 martie).

Romanul "Lizoanca", apărut în 2009, la Editura Trei, a primit premiul "Ion Creangă" al Academiei Române şi se află în curs de apariţie în limbile italiană şi spaniolă.

"Am scris romanul pe nerăsuflate, lăsându-mă în seama poveştii despre o fetiţă dârză, hotărâtă, inteligentă şi aflată în război cu toată lumea. Lizoanca are ceva din mine, dar mai cu seamă are ceva din vârsta superbă de 11 ani. Nu cred că întâmplător au ieşit la suprafaţa istoriei întâmplările despre copii care au această vârstă. Ea este una a trezirii lucidităţii", spune Doin Ruşti despre romanul său.

Doina Ruşti, cunoscută mai ales prin romanul "Fantoma din moară" (Polirom, 2008; în curs de traducere în italiană la Bonnano Editore), distins cu premiul Uniunii Scriitorilor din România şi nominalizat la alte patru trofee importante, este considerată de critica literară o prozatoare de mare forţă epică. Romanele sale abordează subiecte diverse, punctul de interes constituindu-l de fiecare dată povestea bine construită, cu personaje pregnante şi acţiune tensionată.

A mai publicat romanele "Omuleţul roşu" (2004; publicat în limba italiană la Nikita Editore, în traducerea lui Roberto Merlo), "Zogru" (Polirom, 2006, apărut în 2010 în limba italiană la Bonnano Editore, în traducerea lui Roberto Merlo, iar în 2009, în limba bulgară, la editura Balkani), "Lizoanca la 11 ani" (2009), volumul de proză scurtă "Cămaşa în carouri şi alte 10 întîmplări din Bucureşti" (Polirom, 2010), precum şi numeroase povestiri. Unele dintre scrierile sale au fost traduse sau sunt în curs de traducere în bulgară, franceză, spaniolă, italiană, germană şi maghiară.

A primit premiul Uniunii Scriitorilor din România (2009), premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (2006), premiul revistei Convorbiri literare (2006), premiul Academiei Române (2010).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici