TIFF la Bucureşti: Filmul "Bucureşti, unde eşti? ", de Vlad Petri, va avea premiera de gală joi, la Cinema Studio

Documentarul "Bucureşti, unde eşti?", de Vlad Petri, care prezintă evenimentele din 2012 petrecute în Piaţa Universităţii din Bucureşti, concentrându-se pe atmosfera străzii şi poveştile protestatarilor, va avea premiera de gală joi, de la ora 20.00, la Cinema Studio din Capitală.

Urmărește
224 afișări
Imaginea articolului TIFF la Bucureşti: Filmul "Bucureşti, unde eşti? ", de Vlad Petri, va avea premiera de gală joi, la Cinema Studio

TIFF la Bucureşti: Filmul "Bucureşti, unde eşti? ", de Vlad Petri, va avea premiera de gală joi, la Cinema Studio (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto/AFP)

Evenimentul va avea loc în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) de la Bucureşti, care se va desfăşura în perioada 10 - 19 iunie, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

În cinematografe, filmul "Bucureşti, unde eşti?" va avea premiera vineri, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de Transilvania Film.

Documentarul relatează firul evenimentelor din 2012 petrecute în Piaţa Universităţii din Bucureşti, concentrându-se pe atmosfera străzii şi poveştile protestatarilor. Ce au în comun un fost ofiţer de poliţie, un dresor de câini, fondatorul unui partid politic şi protestatarii anti-guvern? Cu toţii s-au întâlnit pe străzile Bucureştiului la 23 de ani de la Revoluţie.

La 23 de ani de la Revoluţie, românii se întorc pe străzile Bucureştiului, recucerind spaţiul public. Regizorul Vlad Petri le urmăreşte poveştile pe parcursul unui an de zile, de la debutul protestelor până la referendumul pentru demiterea preşedintelui.

"Bucureşti, unde eşti?" este un film despre oameni în acelaşi timp impulsivi şi curajoşi, pierduţi şi devastaţi, despre o revoluţie care devine o absurditate tragică. Acesta nu e un film didactic despre un eveniment politic, ci mai degrabă un portret intim, personal, despre oameni şi poveştile lor din stradă. Un film despre o lume confuză, aflată într-o continuă tranziţie între un trecut comunist şi un viitor incert.

"Pentru mine, acest film, dincolo de a fi un jurnal al evenimentelor din 2012, reprezintă o posibilitate de a investiga rolul meu de cineast şi documentarist în reprezentarea realitaţii şi chestionarea societăţii în care trăiesc", spune Vlad Petri.

Regizor de film şi fotograf ale cărui proiecte sunt axate pe probleme sociale şi politice, desfăşurate în România şi în ţările din Orientul Mijlociu, Vlad Petri este masterand în Antropologie Vizuală şi Media la Universitatea Freie din Berlin, "Bucureşti, unde eşti?" fiind primul său lungmetraj.

Filmul, selectat în competiţia officială a Festivalului Internaţional de Film de la Rotterdam şi la cel de la Odessa, a fost proiectat de curând în avanpremieră în cadrul Festivalul Filmului European organizat de Institutul Cultural Român, unde a câştigat premiul publicului. Documentarul a putut fi văzut şi la Cluj-Napoca, la cea de-a 13-a ediţie a Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

Într-un interviu acordat recent agenţiei MEDIAFAX, regizorul Vlad Petri a declarat că în realizarea documentarului său "Bucureşti, unde eşti?" a plecat de la premisa unui film revoluţionar, fiind în mijlocul manifestaţiilor din 2012, dar, treptat, la montaj, şi-a dat seama de caracterul de spectacol al protestelor.

"Cred că acum, dacă aş face din nou filmul, aş filma diferit şi aş urmări altcumva lucrurile. Sunt mulţumit de ce a ieşit, dar cumva ne-a fost greu în perioada de montaj să găsim o direcţie. Plecasem de la premisa unui film foarte revoluţionar, fiind în mijlocul protestelor nu puteam să le văd dinafară şi mi se părea că efectiv o să schimbe lumea lucrurile astea. Treptat, la montaj ne dădeam seama de caracterul ăsta de performance, de spectacol, de transformarea în altceva", a spus acesta.

De asemenea, Vlad Petri a spus că, în primele zile când a filmat protestele din 2012, i-a fost mai uşor, pentru că lumea nu îl cunoaştea. "(...) după ce am început să postez materiale, deja mă cunoşteau destul de mulţi şi îşi cam schimbau atitudinea când mă vedeau sau încercau să iasă bine cumva", a completat acesta.

Întrebat dacă a avut probleme cu jandarmii pe parcursul filmărilor, regizorul a precizat: "După un timp, ne ştiam şi au schimbat şi ei tactica, de la violenţele de la început şi intervenţiile în forţă, treptat au adus negociatori, au devenit mai relaxaţi în raport cu protestarii şi cu mass-media".

"Bucureşti, unde eşti?" este o producţie Activ Docs şi este distribuit în România de Transilvania Film.

Filmul va rula începând de vineri în următoarele oraşe: Botoşani (Cinema Unirea), Braşov (Cityplex), Cluj-Napoca (Cinema Victoria), Constanţa (Cityplex), Craiova (Cinema Modern), Iaşi (Cinema Republica), Piatra-Neamţ (Cinema Dacia) şi Bucureşti (Cinema "Elvira Popescu", Cinema Europa, Noul Cinematograf al Regizorului Romîn, Union şi Cinema Studio în cadrul TIFF Bucureşti).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici