Administratorul judiciar al Hidroelectrica: Companiile energetice de stat pierd anual zeci de milioane de euro din cauza exporturilor

Producătorii de energie deţinuţi de stat pierd câteva zeci de milioane de euro în fiecare an din cauza unui alt tip de "băieţi deştepţi", cei care exportă electricitate, a declarat avocatul Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica.

Urmărește
830 afișări
Imaginea articolului Administratorul judiciar al Hidroelectrica: Companiile energetice de stat pierd anual zeci de milioane de euro din cauza exporturilor

Potrivit acestuia, România, prin diverse companii, a ajuns să importe energie scumpă şi să exporte energie în gol de sarcină, adică ieftină.

"În 2012, am decuplat «băieţii deştepţi» de la energia Hidroelectrica, denunţând contractele cu traderii de energie, pentru ca statul român, printr-o interpretare abuzivă a unor funcţionari din cadrul ANRE, să le pună pe tavă aceloraşi băieţi deştepţi un monopol, şi anume monopolul exportului de energie. În 2014 vorbim de un export de 8,7 TWh, iar în 2015 de un export de peste 10 TWh. Dacă punem o diferenţă de 2-3 euro la această energie exportată, rezultă că în fiecare an producătorii de energie, fie vorbim de Nuclearelectrica, Complexul Energetic Oltenia sau de Hidroelectrica, au fost văduviţi de câteva zeci de milioane de euro în fiecare an, bani care în loc să intre în buzunarele companiilor statului român, au intrat în aceleaşi buzunare, ale «băieţilor deştepţi»: Energy Holding, Alpiq-urile, EFT, Renovatio etc", a declarat Borza pentru MEDIAFAX.

Hidroelectrica a dat în judecată Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) din cauza acestei interpretări.

"Noi am dat în judecată ANRE din cauza acestei interpretări, care nu are niciun fundament legal, pentru că, în viziunea birocraţilor de la ANRE, singura piaţă de energie la nivelul UE care asigură condiţii de transparenţă şi competitivitate este piaţa lui Victor Ionescu (şeful OPCOM, n.r.), de parcă ar fi o piaţă de-a lui Victor Ionescu de la Obor. Nicăieri în textul Legii 123/2012 legiuitorul nu foloseşte sintagma OPCOM. Legiuitorul, într-adevăr, instituie o obligaţie în sarcina tuturor producătorilor de energie de a oferta întreaga cantitate de energie în mod nediscriminatoriu, transparent şi pe o piaţă concurenţială. Or, oricare din celelalte 27 de pieţe de energie din cadrul UE asigură acele exigenţe la care face referire textul de lege. Piaţa de energie din România, ca şi BVB, sunt două dintre cel mai puţin lichide burse din Europa, deci cu atât mai mult celelalte burse europene de energie asigură condiţii mult mai bune producătorilor clasici de energie", a arătat Borza.

Borza a menţionat că în primă instanţă judecătorul a dat dreptate Hidroelectrica, apreciind că interpretarea ANRE contravine atât Legii 123, cât şi legislaţiei europene la care România a aderat.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici