- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (23.02.2016, 10:25)
- Alina Oprea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Administratorul judiciar al Hidroelectrica: Companiile energetice de stat pierd anual zeci de milioane de euro din cauza exporturilor
Producătorii de energie deţinuţi de stat pierd câteva zeci de milioane de euro în fiecare an din cauza unui alt tip de "băieţi deştepţi", cei care exportă electricitate, a declarat avocatul Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica.
Urmărește
830 afișări
Potrivit acestuia, România, prin diverse companii, a ajuns să importe energie scumpă şi să exporte energie în gol de sarcină, adică ieftină.
"În 2012, am decuplat «băieţii deştepţi» de la energia Hidroelectrica, denunţând contractele cu traderii de energie, pentru ca statul român, printr-o interpretare abuzivă a unor funcţionari din cadrul ANRE, să le pună pe tavă aceloraşi băieţi deştepţi un monopol, şi anume monopolul exportului de energie. În 2014 vorbim de un export de 8,7 TWh, iar în 2015 de un export de peste 10 TWh. Dacă punem o diferenţă de 2-3 euro la această energie exportată, rezultă că în fiecare an producătorii de energie, fie vorbim de Nuclearelectrica, Complexul Energetic Oltenia sau de Hidroelectrica, au fost văduviţi de câteva zeci de milioane de euro în fiecare an, bani care în loc să intre în buzunarele companiilor statului român, au intrat în aceleaşi buzunare, ale «băieţilor deştepţi»: Energy Holding, Alpiq-urile, EFT, Renovatio etc", a declarat Borza pentru MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Biden se întâlnește cu Xi Jinping pentru ultima dată înainte de învestirea lui Trump. Ce discută cei doi lideri la Summit-ul APEC din Peru
-
Cum să te pregăteşti de criză. Ce pot businessurile să facă ca să treacă cu bine perioadele negre ale economiei?
-
Reacţii după moartea lui Bela Karolyi. „A rescris istoria gimnasticii mondiale”
-
Ceasul dat căpitanului care a salvat 700 de pasageri de pe Titanic, vândut cu 1,56 milioane de lire
Hidroelectrica a dat în judecată Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) din cauza acestei interpretări.
"Noi am dat în judecată ANRE din cauza acestei interpretări, care nu are niciun fundament legal, pentru că, în viziunea birocraţilor de la ANRE, singura piaţă de energie la nivelul UE care asigură condiţii de transparenţă şi competitivitate este piaţa lui Victor Ionescu (şeful OPCOM, n.r.), de parcă ar fi o piaţă de-a lui Victor Ionescu de la Obor. Nicăieri în textul Legii 123/2012 legiuitorul nu foloseşte sintagma OPCOM. Legiuitorul, într-adevăr, instituie o obligaţie în sarcina tuturor producătorilor de energie de a oferta întreaga cantitate de energie în mod nediscriminatoriu, transparent şi pe o piaţă concurenţială. Or, oricare din celelalte 27 de pieţe de energie din cadrul UE asigură acele exigenţe la care face referire textul de lege. Piaţa de energie din România, ca şi BVB, sunt două dintre cel mai puţin lichide burse din Europa, deci cu atât mai mult celelalte burse europene de energie asigură condiţii mult mai bune producătorilor clasici de energie", a arătat Borza.
Borza a menţionat că în primă instanţă judecătorul a dat dreptate Hidroelectrica, apreciind că interpretarea ANRE contravine atât Legii 123, cât şi legislaţiei europene la care România a aderat.
Citește pe alephnews.ro: Guvernul PSD-PNL publică scrisoarea Ucrainei despre interzicerea lui George Simion în țară. Ce spune liderul AUR
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Povestea românului care a creat lanţul de restaurante care se luptă cu giganţii KFC şi McDonald’s şi vrea să îşi demonstreze talentul chiar acasă la competitori, în SUA: „Primii ani din viaţă mi i-am petrecut printre tarabele din bazarul din Suceava, unde am cunoscut antreprenoriatul la firul ierbii. Din păcate, şcolile de azi nu pregătesc tinerii pentru antreprenoriat”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cauza morții Andreei Cuciuc, fiica artistului Igor Cuciuc. Ce au descoperit medicii legiști la autopsie 😢
CANCAN.RO
Prognoza Accuweather actualizată iarnă 2024/2025: Când ninge în București – în decembrie, ianuarie și februarie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe