ASF a aprobat scăderea capitalului FP cu 240 milioane de lei prin anularea unor acţiuni răscumpărate în 2011

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat săptămâna trecută reducerea capitalului social al Fondului Proprietatea cu 240,3 milioane lei, la 13,538 miliarde lei, prin anularea unui pachet de acţiuni răscumpărate de FP în anul 2011.

Urmărește
272 afișări
Imaginea articolului ASF a aprobat scăderea capitalului FP cu 240 milioane de lei prin anularea unor acţiuni răscumpărate în 2011

ASF a aprobat scăderea capitalului FP cu 240 milioane de lei prin anularea unor acţiuni răscumpărate în 2011 (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Capitalul Fondului va scădea de la 13,778 miliarde lei, la 13,538 miliarde lei.

Pachetul de acţiuni care va fi anulat reprezintă 1,74% din titlurile Fondului Proprietatea şi a fost răscumpărat prin primul astfel de program derulat de FP, în anul 2011.

"Reducerea capitalului social este efectivă începând cu 24 februarie 2014 (luni - n.r.), data de la care Avizul ASF nr. 1/21 februarie 2014 este efectiv. În acest sens, începând cu 24 februarie 2014, noua valoare a capitalului social subscris al Fondului este de 13,538 miliarde lei, iar valoarea capitalului social vărsat este de 13,172 miliarde lei. În ceea ce priveşte al treilea program de răscumpărare, administratorul Fondului doreşte să informeze acţionarii şi investitorii că va fi iniţiat după publicarea hotărârii AGEA nr. 15/22.11.2013 în Monitorul Oficial al României - procesul este în prezent în derulare", se arată într-un comunicat transmis, luni seară, Bursei de Valori Bucureşti (BVB) de administratorul Fondul Proprietatea, compania Franklin Templeton.

Într-o AGA derulată la începutul lunii februarie, managerul Fondului Proprietatea, Greg Konieczny, le-a spus acţionarilor că FP al treilea program de răscumpărare poate începe doar după ce vor fi anulate o parte dintre acţiunile proprii pe care Fondul le deţine, întrucât a fost atinsă limita maximă legală de 10% din propriile titluri pe care o companie le poate deţine.

Fondul Proprietatea este o societate de investiţii de tip închis, înfiinţată în 2005 pentru despăgubirea persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucureşti în ianuarie 2011.

La finalul lunii ianuarie, acţionarii instituţionali străini deţineau 53,31% din acţiunile Fondului Proprietatea, iar acţionarii persoane fizice din România aveau 19,83% din titluri. Investitorii instituţionali din România deţineau 8,83% din acţiuni, iar investitorii persoane fizice străini aveau 5,63%.

Fondul american de hedging Elliott Associates, cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea, deţine puţin peste 17% din acţiunile Fondului Proprietatea.

Al doilea cel mai mare acţionar al Fondului este Morgan Stanley, care înaintea ofertei de cumpărare derulată anul trecut de FP avea puţin peste 5% din capitalul Fondului. Compania de administrare a investiţiilor City of London avea 4,87% din acţiuni înaintea ofertei.

Acţiunile Fondului Proprietatea au încheiat şedinţa bursieră de luni în scădere cu 0,12%, la 0,814 lei. La această cotaţie, capitalizarea bursieră a companiei este de 11,215 miliarde lei (2,486 miliarde euro).

Titlurile Fondului se tranzacţionează în prezent cu 34% sub activul net pe acţiune de la finalul lunii ianuarie, de 1,2339 lei. La finalul lunii ianuarie FP avea un activ net de 14,895 miliarde lei (3,111 miliarde euro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici