BNR a menţinut vineri dobânda cheie la 3,5%, precum şi ratele rezervelor minime obligatorii

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a menţinut vineri dobânda de politică monetară la 3,5% pe an, oprind astfel ciclul de reduceri, şi a păstrat ratele rezervelor minime obligatorii la 12% pentru pasivele în lei, respectiv 18% pentru valută,decizii anticipate de analişti.

Urmărește
84 afișări
Imaginea articolului BNR a menţinut vineri dobânda cheie la 3,5%, precum şi ratele rezervelor minime obligatorii

BNR a menţinut vineri dobânda cheie la 3,5%, precum şi ratele rezervelor minime obligatorii (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

"CA al BNR reafirmă că utilizarea adecvată a tuturor instrumentelor de care dispune banca centrală în condiţiile monitorizării atente a evoluţiilor interne şi ale mediului economic internaţional va permite îndeplinirea obiectivului fundamental privind stabilitatea preţurilor pe termen mediu, precum şi asigurarea stabilităţii financiare", se arată într-un comunicat transmis vineri de BNR.

De asemenea, BNR vizează în continuare gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar.

De altfel, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a indicat încă de la şedinţa de politică monetară din februarie că va fi stopat ciclul de tăiere a dobânzii.

"Cred că acum suntem bine poziţionaţi ca să nu plimbăm în sus şi în jos rata de politică monetară. Pe volatilităţi pe fluxuri de capital, preferăm să nu fim foarte ortodoxi şi să lăsăm volatilitate în piaţa monetară. Rata de politică monetară va fi foarte bine focalizată pe inflaţie", a afirmat Isărescu după şedinţa din februarie.

BNR notează, în comunicatul detaliat, că analiza celor mai recente evoluţii ale indicatorilor macroeconomici atestă continuarea procesului de dezinflaţie în linie cu traiectoria prognozată de banca centrală concomitent cu redresarea activităţii economice.

Rata anuală a inflaţiei a coborât la un minim istoric de 1,05% în februarie, de la 1,55% în decembrie 2013, iar rata medie anuală a inflaţiei a fost de 3,2% în februarie faţă de 3,6% în luna anterioară. Totodată, rata medie anuală a inflaţiei determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum, indicator relevant pentru asigurarea comparabilităţii la nivel european şi evaluarea procesului de convergenţă cu Uniunea Europeană, a continuat să scadă, la 2,6%, comparativ cu 2,9% în ianuarie.

"Această evoluţie şi perspectivele favorabile ale inflaţiei în contextul monitorizării atente a evoluţiilor interne şi internaţionale au permis băncii centrale ajustarea corespunzătoare a conduitei politicii monetare şi întărirea mecanismului de transmisie a acesteia în condiţiile ancorării eficace a anticipaţiilor", se spune în comunicat.

Banca centrală menţionează că lichiditatea în sistemul bancar a înregistrat fluctuaţii, manifestându-se o tendinţă de surplus, ceea ce a determinat menţinerea ratelor de dobândă pe piaţa monetară, cu precădere a celor pe termen scurt, sub nivelul celei de politică monetară.

"Situaţia favorabilă a lichidităţii, scăderea dobânzilor la creditele noi ca efect al reducerilor succesive ale ratei dobânzii de politică monetară şi îmbunătăţirea evoluţiei împrumuturilor în monedă naţională creează premise suplimentare pentru o redresare a creditării sectorului privat. Cu toate acestea, dinamica împrumuturilor acordate acestui sector rămâne lentă pe fondul scăderii semnificative a volumului creditului în valută", mai consemnează BNR.

Totodată, dinamizarea activităţii economice s-a datorat evoluţiei favorabile a exportului net, dar şi ameliorării cererii interne. Pe partea ofertei, contribuţiile majore la creşterea economică au fost aduse de producţia industrială şi cea agricolă.

"Cele mai recente evaluări reconfirmă perspectiva menţinerii ratei anuale a inflaţiei în lunile următoare la niveluri scăzute, apropiate de minime istorice. Această perspectivă este compatibilă cu prognoza anterioară privind revenirea şi menţinerea ulterioară a ratei anuale a inflaţiei în interiorul intervalului de variaţie al ţintei staţionare de 2,5% +/-1 punct procentual", se precizează în comunicat.

Banca Naţională transmite că riscurile asociate acestei perspective provin în principal din mediul extern, şi anume volatilitatea fluxurilor de capital în condiţiile variabilităţii apetitului pentru risc al investitorilor pe fondul evoluţiilor geopolitice şi regionale, accelerării procesului de dezintermediere transfrontalieră din sistemul bancar şi modificării expunerilor faţă de economiile emergente în ansamblu.

De asemenea, implementarea consecventă a mixului de politici macroeconomice şi reforme structurale convenite în cadrul acordurilor de finanţare externă încheiate cu instituţiile internaţionale, alături de o situaţie socială şi politică echilibrată în anul electoral 2014, este de natură să consolideze stabilitatea economiei româneşti şi să întărească rezistenţa acesteia faţă de şocuri externe.

Următoarea şedinţă a CA al BNR vizând politica monetare va avea loc pe 6 mai, când va fi analizat noul Raport trimestrial asupra inflaţiei.

Analiştii financiari au anticipat deciziile Consliliului de Administraţie de vineri, aşteptându-se la menţinerea dobânzii cheie şi a ratelor rezervelor minime obligatorii, întrucât există suficientă lichiditate în piaţă la acest moment.

BNR a operat ultima reducere a dobânzii în luna februarie, de la 3,75% la 3,5%, atingând un minim istoric. Ciclul de relaxare a dobânzii cheie a început în iulie 2013, când dobânda de politică monetară se situa la nivelul de 5,25%, şi a inclus şase trepte de diminuare a indicatorului.

Totodată, banca centrală a redus la începutul lunii ianuarie ratele rezervelor minime obligatorii la lei de la 15% la 12% şi ratele rezervelor minime obligatorii la valută de la 20% la 18%, eliberând astfel lichidităţi în piaţă de patru miliarde lei şi 500 milioane euro pentru stimularea creditării şi sprijinirea băncilor de a-şi reduce datoriile pe care le au la finanţatorii externi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici