Brutarii şi patiserii se pregătesc pentru un Crăciun costisitor, după ce preţul untului a atins un nivel record în Europa

Preţurile untului au explodat în ultimele luni, ajungând la niveluri record în întreaga Europă, ceea ce reprezintă o veste proastă pentru brutari şi patiseri, care se pregătesc pentru sărbătorile de Crăciun şi se confruntă deja cu costuri ridicate pentru ciocolată şi zahăr, scrie Reuters.

Urmărește
162 afișări
Imaginea articolului Brutarii şi patiserii se pregătesc pentru un Crăciun costisitor, după ce preţul untului a atins un nivel record în Europa

Cererea puternică de unt, stocurile limitate şi preferinţa procesatorilor de produse lactate de a utiliza mai mult lapte pentru cele mai profitabile produse, cum ar fi brânza, au determinat creşterea preţurilor, spun analiştii.

Untul european se tranzacţiona pe pieţele mondiale la un preţ record de 8.706 dolari pe tonă la 29 septembrie, în creştere cu 83% faţă de anul precedent, conform ultimelor date oficiale ale Comisiei Europene.

În timp ce marile companii alimentare şi-au acoperit o mare parte din rezervele de unt înainte de a începe să producă prăjituri de Crăciun, impactul pentru micii producători va fi semnificativ, creşterea preţurilor fiind inevitabilă, a declarat Paul Boivin, directorul Federaţiei Franceze a Brutarilor şi Patiserilor FEB.

Producţia de lapte a scăzut anul trecut în cea mai mare parte a lumii, inclusiv în Europa, Statele Unite şi Noua Zeelandă. Producţia globală de lapte şi-a revenit uşor în 2024, dar este în continuare insuficientă în comparaţie cu cererea în creştere.

Veniturile de pe piaţa mondială a untului vor ajunge la 42 de miliarde de dolari în 2024, în creştere cu peste 8% faţă de 2022, iar piaţa este de aşteptat să crească anual cu 7% până în 2029, potrivit platformei de date Statista.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici