- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Chiriţoiu: Eliminarea comisionului de rambursare anticipată ar trebui făcută în regim de urgenţă
Adoptarea directivei europene privind comisionul de rambursare anticipată la credite ar trebui să se facă în regim de urgenţă pentru a putea fi aplicată de la 1 iunie, a declarat, joi, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.
Chiriţoiu: Eliminarea comisionului de rambursare anticipată ar trebui făcută în regim de urgenţă (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)
"Chiar şi fără extinderea ariei de aplicare a directivei şi la creditele cu garanţie şi la cele deja luate, aplicarea prevederii ar putea fi întârziată dacă se adoptă prin lege şi nu prin ordonanţă de urgenţă, având în vedere că vine şi vacanţa parlamentară. Eu aş prefera ordonanţă de urgenţă, dar Guvernul încearcă să evite acest tip de acte normative", a spus Chiriţoiu.
Începând cu luna iunie 2010, comunitatea bancară va limita la 1% comisionul de rambursare anticipată pentru creditele de consum negarantate, cu valori cuprinse între 200 şi 75.000 de euro, potrivit unei directive a Comisiei Europene.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Cum a ajuns Crin Antonescu să fie candidatul comun al partidelor proeuropene la Preşedinţie
-
Crin Antonescu, despre eventuala preluare de către Bolojan a preşedinţiei interimare: Nu ar fi rău
-
Germania investighează breşele de securitate după tragedia de vineri
Directiva 2008/48/CE prevede că obligaţia băncii de limitare a comisionului de rambursare anticipată nu este aplicabilă în privinţa contractelor de credit garantate cu ipotecă asupra unui bun imobil sau garanţii similare, a contractelor de credit pentru dobândirea/păstrarea proprietăţii unui imobil sau a celor a căror valoare este mai mică de 200 de euro şi, respectiv, mai mare de 75.000 de euro.
Autoritatea de Concurenţă a recomandat Autorităţii pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) eliminarea comisionului de rambursare la toate tipurile de credite, garantate sau negarantate, dar şi la cele care au fost deja acordate, propunere contestată de comunitatea bancară.
"Băncile vin cu argumente pe care eu nu le cred. Unul dintre acestea este că pentru a acorda credite pe 30 de ani, şi ele se împrumută pe 30 de ani, şi prin rambursarea anticipată a creditului le-ar da peste cap calculele. Eu nu cred acest lucru pentru că băncile se împrumută pe termen scurt. Un alt argument este cel al profitului, dar orice om de afaceri îşi asumă riscuri. Un cismar poate să rămână cu pantofi pe stoc, nimeni nu-i garantează profit", a spus Chiriţoiu.
El a adăugat că propunerile Consiliului au primit aviz favorabil de la Departamentul pentru Afaceri Europene şi de la Ministerul Justiţiei, Ministerul Economiei şi Comerţului, în subordinea căreia se află ANPC, fiind acum responsabil cu finalizarea actului normativ.
Premierul Boc a anunţat, joi, că Executivul va adopta proiectul de act normativ propus de către ANPC privind eliminarea comisionului de rambursare anticipată a creditelor bancare, inclusiv pentru împrumuturile cu garanţie imobiliară.
În prezent, fiecare bancă din România fixează nivelul comisionului de aplicare pentru diversele categorii de credite.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO