Conferinţa "Mediafax Talks about Banking": PRINCIPALELE DECLARAŢII

O analiză a sistemului bancar românesc în corelaţie cu evoluţia economiei ţării, dar şi alte informaţii de interes pentru domeniul financiar-bancar au fost prezentate astăzi la conferinţa "Mediafax Talks about Banking".

Urmărește
211 afișări
Imaginea articolului Conferinţa "Mediafax Talks about Banking": PRINCIPALELE DECLARAŢII

Conferinţa "Mediafax Talks about Banking": PRINCIPALELE DECLARAŢII (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Conferinţa a fost organizată de Agenţia de presă Mediafax, în parteneriat cu Asociaţia Română a Băncilor, fiind prezenţi Bogdan OLTEANU – Viceguvernator, Banca Naţională a României; Florin DĂNESCU – Preşedinte Executiv, Asociaţia Română a Băncilor; Dr. Maciej PIECHOCKI – Partener, BearingPoint; Laurenţiu MITRACHE – Preşedinte Executiv, Bank Leumi România, Cosmin CĂLIN – Director Executiv Unitatea Corporaţii, Banca Românească, bancheri, consultanţi, avocaţi, auditori şi analişti financiari.

PRINCIPALELE DECLARAŢII

România ar putea să finalizeze toate pregătirile pentru a deveni anul viitor membru al Mecanismului Unic de Supraveghere, parte a Uniunii Bancare, care va începe să funcţioneze de la 4 noiembrie 2014, după ce va transforma legislaţia bancară, a declarat marţi viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu.

Banca Naţională este responsabilă de procesul de aderare a României la Mecanismul Unic de Supraveghere.

"Paşii presupuşi nu sunt simpli, pe de o parte evaluarea activelor băncilor, care este în curs de derulare, pe de altă parte o reformă instituţională legislativă extrem de complexă care presupune un transfer de suveranitate dinspre România înspre acea parte a Uniunii Eropene care decide să fie parte a Uniunii Bancare, o nouă zonă euro plus, dacă vreţi. Foarte onorant pentru România este că probabil, pentru început, zona euro plus va fi formată din zona euro şi România. E posibil ca ulterior să se alăture şi alte ţări din afara zonei euro, deocamdată suntem primii şi încă singurii care şi-au manifestat această intenţie de a adera la Uniunea Bancară cât mai rapid", a afirmat Olteanu la conferinţa Mediafax Talks about Banking.

Băncile ar putea relua activitatea de creditare din nevoia de a realiza profit, întrucât resursele potenţiale s-au îngustat, cu toate dificultăţile şi riscurile existente în piaţă, în special pe zona IMM-urilor, unde firmele sunt subcapitalizate, care ar putea fi susţinute de politici publice.

"Premisa reală a curăţeniei în bilanţurile băncilor (prin scoaterea creditelor neperformante provizionate din bilanţ - n.r.) va fi dată de presiunea economiei reale, nu neapărat o presiune a cererii de credite (...), cât nevoia băncilor de a face profit. Resursele potenţiale de profit ale băncilor s-au îngustat, cel puţin zona de trezorerie e mult mai puţin uşor de folosit decât a fost în perioadele anterioare, randamentele tuturor titlurilor imaginabile au scăzut semnificativ în aceşti ani şi atunci evident e posibil ca băncile să se întoarcă către activitatea tradiţională de banking, care e aceea de acordare de credite pe baza depozitelor atrase şi să încerce să obţină profitul de acolo", a declarat marţi viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu, la conferinţa Mediafax Talks about Banking.

Sistemul european de reglementare bancară "suferă" de lipsă de experienţă, pentru Autoritatea Bancară Europeană lucrând 150 de persoane la Londra care "reglementează întreaga Europă" cu doar 2-3 ani de experienţă, a declarat Maciej Piechocki,partener al firmei de consultanţă financiară BearingPoint.

"Dacă ne uităm la peisajul de reglementare european, o greutate pe care o avem este lipsa de experienţă. Dacă ne uităm la Autoritatea Bancară Europeană, acolo avem 150 de oameni care stau la Londra şi reglementează întreaga Europă şi au doar 2-3 ani de experienţă. Nu vor putea să funcţioneze bine până când nu vor avea experienţă", a afirmat Piechocki marţi la conferinţa Mediafax Talks about Banking.

 

"Sigur că noi avem 1.000 de oameni care vor fi angajaţi la Frankfurt, dar până când echipele comune nu vor colabora cu băncile locale şi nu vor ajunge la nişte reguli juste nu vor putea să funcţioneze. Trebuie să introducă simplitatea şi valoarea, este o dificultate pentru întreaga Europă şi nu cred că vom avea rezultate mai devreme de doi-trei ani. Nu cred că vom ieşi din acest tsunami de reglementare pentru câţiva ani. Nici în România nu cred că situaţia e diferită", a afirmat Piechocki.

Ministerul Finanţelor ar trebui să stabilească indicatori minimi de solvabilitate pentru companii, la fel cum se aplică în cazul băncilor, iar BNR ar putea elabora nişte reguli pentru finanţarea companiilor, pentru a evita riscurile excesive, afirmă preşedintele Bank Leumi, Laurenţiu Mitrache.

"Suprareglementarea este necesară, dar eficienţa ei este pusă la îndoială. Citesc asta zilnic şi în presa internaţională. Se încearcă să se transpună comportamentul uman în formule matematicee, ceea ce nu este posibil. Este bine totuşi că se încearcă, dar este rău că se încearcă doar reglementarea sistemului bancar. Ar trebui o reglementare centralizată şi la nivelul firmelor (...) Accesul la creditare ar trebui reglementat. S-a făcut un mare pas la retail. Este restricţionat la toate băncile, de exemplu, creditul în valută pentru cei care nu au venituri în valută. Aşa trebuie făcut şi în sectorul comercial", a afirmat Mitrache la conferinţa Mediafax Talks about Banking.


Evenimentul a fost organizat de Agenţia de presă Mediafax în parteneriat cu Asociaţia Română a Băncilor, parteneri ai evenimentului fiind Volksbank şi BearingPoint.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici