- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (05.03.2013, 11:46)
- Cristina Cuncea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Conferinţă ZF - Ministrul Economiei: Nu există firme de stat ieşite cu succes din insolvenţă, din cauza ezitării autorităţilor
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat marţi că, din păcate, nu există companii de stat salvate după intrarea în insolvenţă, în principal din cauza ezitării autorităţilor de a declanşa această procedură.
Urmărește
345 afișări
Conferinţă ZF - Ministrul Economiei: Nu există firme de stat ieşite cu succes din insolvenţă, din cauza ezitării autorităţilor (Imagine: Mihai Dascalescu/ Publimedia)
"Suntem departe de a înţelege procedura insolvenţei. Unii o văd ca pe un semn al neputinţei, ca o modalitate de a vinde pe doi bani o companie. Insolvenţa este o formă de protecţie, nu de vulnerabilizare a unei companii în dificultate. Încerc să repar o ezitare pe care administratorii de stat au avut-o. Nu văd nicio deosebire între insolvenţa din sectorul privat şi cel public, există însă diferenţe când vine vorba de succesele procedurilor.
În privat, îmi vin în cap insolvenţe care s-au terminat prin succes, precum Prodlact, Nuclearmontaj. În sectorul public nu-mi vine în minte un succes de aceeaşi talie, nu-mi vine niciunul de fapt. Acest lucru nu este din cauză că administratorii judiciari nu sunt pricepuţi, ci că decizia politică a fost ezitantă în declanşarea insolvenţei. O vedeau ca un eşec şi se temeau de reacţii din partea sindicatelor", a spus Vosganian, la conferinţa "De la insolvenţă la restructurare. Cum poţi reveni în piaţă cu ajutorul reorganizării judiciare", organizată de Ziarul Financiar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Audieri pe bandă rulantă în Parlament ale noilor miniştri/ Propunerea PSD pentru Ministerul Justiţiei a fost aprobată de parlamentari/ Sorin Grindeanu, avizat favorabil la Ministerul Transporturilor/ Tanczos Barna a fost audiat la Parlament şi a fost avizat favorabil pentru Ministerul Finaţelor
-
Tanczos Barna a fost audiat la Parlament. Viitorul ministru de Finanţe, avizat favorabil
-
Sorin Grindeanu, avizat favorabil la Ministerul Transporturilor
El a arătat că insolvenţa trebuie abordată fără ezitare şi asumată în timp util, altfel şansele de a profita de oportunităţile acestei proceduri se diminuează.
"Prezenţa mea aici este o promisiune ca la nivelul administratorilor de stat vom trata insolvenţa cum trebuie şi o vom vedea ca pe un mijloc de funcţionare a economiei. Am ajuns la această concluzie după cazul Oltchim. Nu înţeleg de ce a provocat atâtea discuţii Oltchim. Când în urmă cu mulţi ani Dacia se apropia de faliment, când la Galaţi erau în pericol 35.000 de oameni nu exista atâta emoţie ca acum când sunt 3.500 de salariaţi. Emoţia se leagă probabil de faptul că Olchim a rămas cea mai mare companie de stat, dar şi că este chiar o firmă viabilă, care a adunat în 15-20 de ani toate eşecurile administratorilor de stat", a spus ministrul.
El a adăugat că Oltchim este "cutia neagră a tranziţiei", iar dacă va fi salvată va fi o lecţie pentru autorităţi.
"Aversa ar putea să fie al doilea exemplu că insolvenţa este o soluţie şi pentru sectorul de stat. Avem semnale bune şi aici. Valorificarea unor active care stau inerte, nu neapărat terenuri, este o oportunitate. Există şanse să valorificăm active pentru a face parcuri industriale. Insolvenţa este o modalitate de recuperare şi valorificare a unui patrimoniu în mare parte considerat anacronic", a explicat Vosganian.
Oficialul a menţionat că mai sunt câteva companii în insolvenţă, pe care autorităţile încearcă să le salveze.
"Cea mai importantă lecţie a insolvenţei este că firma respectivă este protejată de ingerinţele politice, administratorii judiciari sunt foarte neînduplecaţi în acest sens. Dacă facem o evaluare a companiilor nostre, cele care sunt în portofoliul AVAS şi cele pe care le dorim să le preluam de la ANAF, mai toate sunt în inosolvenţă, de la Remin Baia Mare, Plafar, până la structura care autorizează jucăriile pentru copii. În momentul de faţă obligaţia noastră este să le salvăm şi am discutat cu Ministerul Finanţelor să preluăm companiile grevate de mari datorii. Acestea să fie preluate de AVAS şi rentabilizate", a mai spus Vosganian.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Un cântăreț celebru, iubit de români, este prins într-un scandal uriaș! Fiul secret face dezvăluiri scandaloase: ”Când m-am născut, mama avea 15 ani, iar el 22!”
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe