Costurile spaţiilor industriale din Bucureşti, între cele mai mici din lume

Costurile de ocupare a spaţiilor industriale din Bucureşti vor creşte în medie cu 0,3% pe an până în 2017, la 77 de dolari/mp/an, Capitala urcând astfel cinci poziţii, până pe locul 8 din 54, într-un top al celor mai ieftine pieţe la nivel mondial analizate de compania de consultanţă DTZ.

Urmărește
144 afișări
Imaginea articolului Costurile spaţiilor industriale din Bucureşti, între cele mai mici din lume

Costurile spaţiilor industriale din Bucureşti, între cele mai mici din lume (Imagine: Alexandru Hojda/Mediafax Foto)

La finele anului trecut, costurile de ocupare a spaţiilor industriale din Bucureşti se situau la 76 dolari/mp/an, Capitala ocupând locul 13 din 54 de pieţe.

Astfel, Bucureştiul, alături de Hong Kong (-2,2%), Milano (-0,5%), Anvers (0,1%) şi Roma (0,1%) vor înregistra cele mai mici creşteri ale costurilor în perioada analizată. La polul opus, Dublin (5,4%), Melbourne (3,4%), Riga (3,1%), Vilnius (3,1%) şi Shanghai (3%) vor avea cele mai mari creşteri până în 2017.

"Chiriile spaţiilor industriale şi logistice din România au rămas stabile, în prezent nivelul chiriilor pentru spaţii mari ce depăşesc 5.000 mp, situându-se în intervalul 3,2-3,8 euro pe mp pe lună, cu valori nete efective ce pot fi chiar mai competitive. Pe fondul unei cereri scăzute, corelată cu un volum limitat al livrărilor anunţate, dezvoltările de tip build-to-suit vor rămâne principalul stimulent al activităţii de construcţii pe acest segment", a declarat, într-un comunicat Rodica Târcavu, şeful departamentului industrial DTZ Echinox.

În Europa, Bucureştiul este a şasea cea mai ieftină destinaţie pentru companiile care vor să închirieze spaţii industriale, după Marseille, Anvers, Bruxelles, Lyon şi Budapesta. Spaţii mai scumpe decât în Bucureşti sunt în Madrid, Barcelona, Praga sau Milano.

La nivel global, Londra Heathrow rămâne cea mai scumpă piaţă, urmată de Hong Kong, Zurich, Singapore şi Oslo.

Top cinci al celor mai ieftine pieţe din lume este dominat de oraşele chineze secundare Wuhan, Shenyang şi Chengdu, urmate de Atlanta şi Marsilia.

Deşi în 2012 creşterea economică a fost peste rata inflaţiei, estimările DTZ pe următorii cinci ani pentru costurile de ocupare a spaţiilor logistice la nivel global se limitează la o creştere medie anuală de 1,6%. Chiriaşii din Europa vor continua să beneficieze de o creştere moderată a costurilor. În Europa, în următorii cinci ani se estimează o creştere medie anuală de 1,4%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici