- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (16.07.2022, 22:31)
- Bogdan Cojocaru
Creşte riscul ca zona euro să intre în recesiune în timp ce inflaţia continuă să accelereze
- Creşte riscul ca zona euro să intre în recesiune în timp ce inflaţia continuă să accelereze.
- Economia s-ar putea să scadă indiferent de ce vor face ruşii cu gazele naturale.
Urmărește
4783 afișări
Rusia închide pentru mentenanţă un gazoduct important pentru Germania, care se teme că odată oprite, gazele ruseşti nu vor mai reveni niciodată la ea.
Toate calculele arată că într-un astfel de scenariu, economia germană, cea mai mare din Europa, va intra în recesiune, scrie ZF.
Din cauza lipsei gazelor va suferi în special industria chimică. Dar unii analişti spun că o recesiune europeană este pe drum indiferent de ce fac ruşii cu gazele lor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
La două zile de la preluarea mandatului, Trump a dat primul interviu din Biroul Oval. Care sunt cele mai importante subiecte discutate de Președinte
-
Trump la Davos: „Iubesc Europa”, dar „am nemulţumiri foarte mari” cu Uniunea Europeană
-
Trump se adresează elitei de afaceri de la Davos: planuri pentru combaterea inflaţiei, reducerea taxelor şi extinderea producţiei de energie
-
Şoc în pieţe. Trump cere Arabiei Saudite să scadă preţul petrolului pentru a pune capăt războiului din Ucraina
Iar pentru unele guverne şi bănci centrale o altă ameninţare pare mai gravă decât scăderea economică: inflaţia. Acest lucru înseamnă că sunt dispuse să sacrifice creşterea economiei pentru a stopa invazia preţurilor mari. Omul de rând, alegătorul, s-ar putea să nu înţeleagă prea bine ce este recesiunea, dar scumpirile le vede şi le simte rapid.
La investitori de pe pieţele financiare sau de materii prime pare să fie invers. Panica indusă de inflaţia imposibil de îmblânzit a lăsat locul fricii că vine o recesiune globală. Într-un astfel de scenariu, cererea se temperează în ritm accelerat, forţând vânzătorii să scadă preţurile. Investitorii specializaţi pe pieţele financiare emergente se reorientează spre ţările în care dobânzile sunt încă mici, scrie Bloomberg.
Dobânzile sunt principalul instrument prin care băncile centrale pot influenţa inflaţia. Dobânzi mai mari înseamnă credit mai scump, consum mai redus şi inflaţie mai mică. În acest cotext, şi yieldurile obligaţiunilor din zona euro au scăzut ieri. Banca Centrală Europeană, spre deosebire de Rezerva Federală americană şi băncile centrale din Europa de Est, nu a dat încă startul majorărilor de dobânzi.
La acest lucru s-ar putea să fi ajutat şi angajamentului oficialilor de la BCE de a cumpăra mai multe obligaţiuni sau datorii, de la ţările puternic îndatorate cum ar fi Italia, Grecia şi Spania – promisiune care aminteşte de vremurile trecute de criză.
Un semnal că s-ar putea ca Europa să intre în recesiune este încetinirea cererii pentru fabricile chinezeşti de la companiile europene. Spre exemplu, vânzările către Europa ale producătorului de aparate pentru cafea HiBrew s-au diminuat anul acesta cu 30-40%, faţă de o explozie de 70% anul trecut, notează CNBC. Un alt semn al fricii de recesiune vine de pe pieţele materiilor prime, unde mărfuri precum cuprul, fierul şi lemnul s-au ieftinit. Preţurile lemnului au ajuns aproape de nivelurile de dinainte de pandemie. Cuprul şi fierul sunt cu o treime sub maximele din această primăvară.
Până şi unele materii prime alimentare s-au ieftinit. Grâul este tranzacţionat la cotele de dinainte de invazia rusă din Ucraina şi este cu aproape 40% sub vârful atins în mai, arată FT. Porumbul, însă, a rămas extrem de scump. În Franţa, ministrul de finanţe Bruno Le Maire a declarat că principala sa preocupare în acest moment este lupta contra inflaţiei şi că pericolul ca Europa să intre în recesiune depinde de criza de energie. Economia franceză este a doua ca mărime din lume.
În Cehia, cea mai matură economie est-europeană, noul guvernator al băncii centrale Ales Michl a spus în prima lui zi de lucru că prioritatea instituţiei pe care o conduce este frânarea inflaţiei, potrivit Reuters. Michl are legături puternice cu preşedintele ţării Milos Zeman şi nu este adeptul creşterii dobâzilor. De aceea el s-a împotrivit tuturor deciziilor luate în acest sens la banca centrală sub guvernatorul anterior.
Michl nu a explicat cum va frâna inflaţia. N-a făcut-o niciodată până acum când a venit vorba de acest lucru. Inflaţia din Cehia este de 16%. Un sondaj realizat de Bloomberg în rândul economiştilor a găsit că riscul de recesiune în zona euro creşte pe măsură ce probabilitatea ca zona euro să se confrunte cu o penurie de gaze urcă, iar inflaţia rămâne la niveluri record. Şansele concretizării unui scenariu de recesiune au crescut de la 30% în iunie la 45%. La Germania, cota este de 55%. Analiştii de la ING cred că zona euro se va confrunta cu recesiune chiar dacă regiunea va face rost de suficiente gaze naturale, fie ele şi de la ruşi. Rămâne de văzut care va fi prioritatea BCE: să încerce să combată inflaţia sau amortizarea şocului asupra revenirii economice. În lumea afecerilor, CEO-ul de la Michelin Florent Menegaux se aşteaptă ca economia globală să intre într-o recesiune domoală, fără o cădere brutală.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Un marinar român a fost eliberat de rebelii Houthi. Cum evoluează situația din Orientul Mijlociu
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Inspectorii ANAF, controale la peste 4.200 de contribuabili în iunie. Amenzi de 83,63 milioane lei
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Yuval Raphael a fost aleasă să reprezinte Israelul la Eurovision 2025. Artista a supraviețuit atacului Hamas din 7 octombrie 2023
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
CANCAN.RO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 19:24
Live text Războiul din Ucraina, ziua 1065. Şeful NATO cere SUA să continue înarmarea Ucrainei şi promite sprijin financiar european / Zelenski: „Trump trebuie să iasă victorios în încheierea războiului din Ucraina” / Budanov: Putin este din ce în ce mai preocupat de starea economiei Rusiei / Coreea de Nord va trimite unităţi de artilerie şi alte 150 de rachete balistice pentru a ajuta Rusia
-
astăzi, 18:59