Creşte riscul ca zona euro să intre în recesiune în timp ce inflaţia continuă să accelereze

  • Creşte riscul ca zona euro să intre în recesiune în timp ce inflaţia continuă să accelereze.
  • Economia s-ar putea să scadă indiferent de ce vor face ruşii cu gazele naturale.
Urmărește
4783 afișări
Imaginea articolului Creşte riscul ca zona euro să intre în recesiune în timp ce inflaţia continuă să accelereze

Rusia închide pentru mentenanţă un gazoduct important pentru Germania, care se teme că odată oprite, gazele ruseşti nu vor mai reveni niciodată la ea.

Toate calculele arată că într-un astfel de scenariu, economia germană, cea mai mare din Europa, va intra în recesiune, scrie ZF.

Din cauza lipsei gazelor va suferi în special industria chimică. Dar unii analişti spun că o recesiune europeană este pe drum indiferent de ce fac ruşii cu gazele lor.

Iar pentru unele guverne şi bănci centrale o altă ameninţare pare mai gravă decât scă­derea econo­mică: inflaţia. Acest lucru înseamnă că sunt dispuse să sacrifice creşterea e­conomiei pentru a stopa invazia preţurilor mari. Omul de rând, alegăto­rul, s-ar putea să nu înţe­leagă prea bine ce este rece­siunea, dar scumpirile le vede şi le simte rapid.

La investitori de pe pieţele financiare sau de materii prime pare să fie invers. Panica indusă de inflaţia imposibil de îmblânzit a lăsat locul fricii că vine o recesiune globală. Într-un astfel de scenariu, cererea se temperează în ritm accelerat, forţând vânzătorii să scadă preţurile. Investitorii specializaţi pe pieţele financiare emergente se reorientează spre ţările în care dobânzile sunt încă mici, scrie Bloomberg.

Dobânzile sunt principalul instrument prin care băncile centrale pot influenţa in­flaţia. Dobânzi mai mari înseamnă credit mai scump, consum mai redus şi inflaţie mai mică. În acest cotext, şi yieldurile obligaţiunilor din zona euro au scăzut ieri. Banca Centrală Europeană, spre deosebire de Rezerva Federală americană şi băncile centrale din Europa de Est, nu a dat încă startul ma­jorărilor de dobânzi.

La acest lucru s-ar putea să fi ajutat şi angajamentului oficialilor de la BCE de a cumpăra mai multe obligaţiuni sau datorii, de la ţările puternic îndatorate cum ar fi Italia, Grecia şi Spania – promisiune care aminteşte de vremurile trecute de criză.

Un semnal că s-ar putea ca Europa să intre în recesiune este încetinirea cererii pentru fabricile chinezeşti de la companiile europene. Spre exemplu, vânzările către Europa ale producătorului de aparate pentru cafea HiBrew s-au diminuat anul acesta cu 30-40%, faţă de o explozie de 70% anul trecut, notează CNBC. Un alt semn al fricii de recesiune vine de pe pieţele materiilor prime, unde mărfuri precum cuprul, fierul şi lemnul s-au ieftinit. Preţurile lemnului au ajuns aproape de nivelurile de dinainte de pan­demie. Cuprul şi fierul sunt cu o treime sub maximele din această primăvară.

Până şi unele materii prime alimentare s-au ieftinit. Grâul este tranzacţionat la cotele de dinainte de invazia rusă din Ucraina şi este cu aproape 40% sub vârful atins în mai, arată FT. Porumbul, însă, a rămas extrem de scump. În Franţa, ministrul de finanţe Bruno Le Maire a declarat că principala sa preocupare în acest moment este lupta contra inflaţiei şi că pericolul ca Europa să intre în recesiune depinde de criza de energie. Economia franceză este a doua ca mărime din lume.

În Cehia, cea mai matură economie est-europeană, noul guvernator al băncii centrale Ales Michl a spus în prima lui zi de lucru că prioritatea instituţiei pe care o conduce este frânarea inflaţiei, potrivit Reuters. Michl are legături puternice cu preşedintele ţării Milos Zeman şi nu este adeptul creşterii dobâzilor. De aceea el s-a împotrivit tuturor deciziilor luate în acest sens la banca centrală sub guvernatorul anterior.

Michl nu a explicat cum va frâna inflaţia. N-a făcut-o niciodată până acum când a venit vorba de acest lucru. Inflaţia din Cehia este de 16%. Un sondaj realizat de Bloomberg în rândul economiştilor a găsit că riscul de recesiune în zona euro creşte pe măsură ce probabilitatea ca zona euro să se confrunte cu o penurie de gaze urcă, iar inflaţia rămâne la niveluri record. Şansele concretizării unui scenariu de recesiune au crescut de la 30% în iunie la 45%. La Germania, cota este de 55%. Analiştii de la ING cred că zona euro se va confrunta cu recesiune chiar dacă regiunea va face rost de suficiente gaze naturale, fie ele şi de la ruşi. Rămâne de văzut care va fi prioritatea BCE: să încerce să combată inflaţia sau amortizarea şocului asupra revenirii economice. În lumea afecerilor, CEO-ul de la Michelin Florent Menegaux se aşteaptă ca economia globală să intre într-o recesiune domoală, fără o cădere brutală.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici