Cum a ajuns cel mai mare crescător local de vaci de carne din România să lucreze cu nepalezi: Românii nu sunt interesaţi să lucreze ca îngrijitori de vite pentru 2.500 de lei pe lună

Cel mai mare crescător de vaci de carne din România, compania olandeză Dutch Trading Inter­national, a adus 18 nepalezi pentru a lucra în fermele de vaci, în condiţiile în care nu a găsit români dispuşi să facă munca de îngrijitori de animale pentru un salariu de 2.500 de lei net pe lună, cât încasează nepalezii.

Urmărește
3457 afișări
Imaginea articolului Cum a ajuns cel mai mare crescător local de vaci de carne din România să lucreze cu nepalezi: Românii nu sunt interesaţi să lucreze ca îngrijitori de vite pentru 2.500 de lei pe lună

Cum a ajuns cel mai mare crescător local de vaci de carne din România să lucreze cu nepalezi: Românii nu sunt interesaţi să lucreze ca îngrijitori de vite pentru 2.500 de lei pe lună

„E dificil să găseşti muncitori în România. Acum aducem oameni din Nepal, pentru că muncitorilor buni din România nu le place să lucreze în ferme. Noi avem 18 angajaţi din Nepal pe care îi plătim la nivelul sa­lariilor medii din piaţă, respectiv 2.500 lei net, adică 3.500 lei brut. Sunt mulţi nepalezi în România, în jur de 5.000 de persoane“, a spus Gert Bronkhorst, admi­nistrator şi acţionar al Dutch Trading Inter­national, un business de 11 milioane de euro în 2016, cu sediul în Mizil (judeţul Prahova).

În Nepal, salariul unui îngrijitor de animale este de circa 8.000 – 10.000 de rupii (300 - 400 de lei), de şase ori mai mic decât în România. În schimb, în Olanda, salariul mediu pentru un îngrijitor de animale este de 1.600- 1.700 de euro (7. 000 - 8.000 de lei).

În 2017 “importul” de personal din Asia a devenit o opţiune pentru tot mai mulţi angajatori români, însă pentru prima dată sunt aduşi oameni să lucreze în ferme. Dacă în anii trecuţi bonele filipineze atrăgeau atenţia asupra acestui fenomen al importului de forţă de muncă ieftină, anul acesta companii din diverse sectoare au început să recruteze personal din Asia: City Grill (restaurante)  a importat 6 nepalezi, Teleferic Grand Hotel a angajat 22 de filipinezi pentru hoteluri, iar şantierul naval Vard Tulcea intenţiona să aducă 300 de sudori şi lăcătuşi din Vietnam.

Salariul mediu net al unui nepalez este echivalentul a 800 de lei pe lună (21.000 de rupii nepaleze), potrivit numbeo.com, însă cei care emigrează sunt, de regulă muncitorii necalificaţi cu puţină educaţie, care câştigă de două ori mai puţin, salariul minim garantat în Nepal fiind de circa 300 lei pe lună (8.000 de rupii nepaleze), potrivit minimum-wage.org. În România, salariul mediu net pe economie este de 2.360 lei, iar salariul minim pe economie este de 1.065 lei net. Astfel, un nepalez poate să câştige în România de 3 până la de 8 ori mai mult faţă de cât ar încasa în Nepal.

Statul român acordă anual câte 8.000 de permise de muncă cetăţenilor non-UE, însă angajatorii spun că nevoia de import de personal este mult mai mare.

În 2016, peste 100.000 de cetăţeni străini din state UE şi non-UE aveau drept de şedere în România, potrivit Inspectoratului General pentru Imigrări.

CONTINUAREA în ZFCorporate

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici