Davos 2024 începe luni: informaţii de culise despre Forumul Economic Mondial

Informaţii de ştiut despre evenimentul internaţional născut în 1971, la iniţiativa economistului şi academicului Klaus Schwab.

Urmărește
2342 afișări
Imaginea articolului Davos 2024 începe luni: informaţii de culise despre Forumul Economic Mondial

Davos 2024 începe mâine: informaţii despre Forumul Economic Mondial

Când începe Forumul Economic Mondial de la Davos?

Are loc, în general, între a doua şi a treia săptămână a lunii ianuarie. Anul acesta va fi de pe 15 pe 19. În 2022, însă, s-a desfăşurat în mod excepţional în ultima săptămână a lunii mai din cauza Covid, care deja obligase organizatorii să anuleze ediţia din 2021.

Cine va participa la ediţia 2024?

Nu este uşor pentru directorii executivi ai companiilor de top din lume să elibereze cinci zile întregi din jurnalele lor. Cu toate acestea, primul „Davos” s-a desfăşurat mai puţin rapid decât astăzi şi a durat două săptămâni întregi. Printre liderii politici se vor număra preşedintele francez Emmanuel Macron, preşedintele Comisiei UE, Ursula Von der Leyen, premierul chinez Li Qiang, secretarul de stat al SUA Antony Blinken, dar şi noul preşedinte al Argentinei, Javier Milei, şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, precum şi premierul spaniol Pedro Sanchez, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg şi secretarul general al Naţiunilor Unite Antonio Guterres.

Vor participa şi preşedintele israelian, Isaac Herzog, prim-ministrul libanez Najib Mikati, prim-ministrul şi ministrul Afacerilor Externe al statului Qatar, Mohammed Bin Abdulrahman Al Thani, viceprim-ministrul şi ministrul petrolului al Irakului, Hayan Abdulghani, precum şi Bisher Hani Al Khasawneh, prim-ministru al Regatului Haşemit al Iordaniei.

Există, de asemenea, o mare delegaţie din Arabia Saudită şi vicepreşedintele consiliului yemenit, Aidarous Al-Zubaidi. Aproximativ 1.600 de lideri de afaceri vor participa la Forum, inclusiv peste 800 de CEO şi preşedinţi ai celor mai importante grupuri globale precum Amazon, Nestleé şi Microsoft.

Care va fi subiectul care va fi abordat anul acesta?

În fiecare an este abordată o temă diferită, iar ediţia din acest an este dedicată temei „reconstruirea încrederii”. Cu alte cuvinte, a explicat Klaus Schwab, fondatorul şi preşedintele executiv al Forumului Economic Mondial, „ne confruntăm cu o lume fracturată, cu decalaje sociale tot mai mari, care duc la incertitudine şi pesimism omniprezent. Prin urmare, trebuie să recâştigăm încrederea în viitorul nostru, depăşind gestionarea crizelor, examinând cauzele fundamentale ale problemelor actuale şi construind împreună un viitor mai promiţător”.

Ce preşedinţi americani au participat?

Ultimul care a participat a fost Donald Trump în 2018, dar anul acesta nu va fi Joe Biden. În istoria SUA, Ronald Reagan s-a alăturat grupului de la Davos de mai multe ori, dar numai prin link video. Primul preşedinte american de la Davos pentru Forum a fost Bill Clinton, în 2000. Preşedintele George Bush nu a urcat niciodată în satul din munţii elveţieni şi nici Barack Obama.

Ierarhia insignelor

Şefii de stat, monarhii domnitori şi personalităţile de nivel înalt au cele mai râvnite insigne: insigne goale. Portocaliu (media), violet (personal tehnic), verde (oficiali care însoţesc şefii de stat) şi insignele gri (pentru soţii şi partenerii albilor) oferă un acces mai limitat.

Cât de frig este?

În Davos, temperaturile scad de obicei la -15 sau -17 grade. Chiar dacă sunt scurte, plimbările pe poteci îngheţate nu sunt foarte recomandabile din cauza probabilităţii mari de cădere.

Telefonul trântit în faţă 

Fondatorul forumului, Klaus Schwab, ar putea fi singura persoană care a închis un preşedinte francez. În anii 1970 i-a cerut secretarei sale să-l sune pe „domnul Giscard d'Estaing”. Voia să vorbească cu Olivier Giscard d'Estaing, responsabilul şcolii de afaceri Insead. În schimb, apelul a fost făcut la Palatul Elysée, iar Schwab a fost pus în contact direct cu preşedintele francez de atunci, Valery Giscard d'Estaing. Auzind vocea preşedintelui, Schwab a intrat în panică şi a pus telefonul jos.

Fostul prim-ministru britanic dirijor

O altă anecdotă: fostul prim-ministru britanic, Edward Heath, şi-a făcut apariţia pe forum în calitate de dirijor, preluând conducerea Orchestrei de Cameră din Zurich la un concert de binefacere în 1979.

Războiul dejucat

Datorită forumului, se pare că a fost evitat şi un război. Fostul premier turc Ozal susţine că Davos a împiedicat ţara sa să intre în conflict cu Grecia. Când tensiunile dintre cele două ţări s-au intensificat în 1987, acest lucru nu a dus la un război deschis, deoarece anul precedent Ozal se întâlnise cu omologul său grec, Andreas Papandreou, la Forum.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici