- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
După ce preţul pe piaţa de echilibrare din România a ajuns la uluitorul nivel de 16.000 de lei/MWh, record european, Ministerul Energiei se gândeşte la măsuri: Se ia în calcul plafonarea preţurilor pe 3-6 luni. Ce e piaţa de echilibare?
Ministerul Energiei, condus de Sebastian Burduja, a convocat ieri o întâlnire de lucru cu ANRE, Transelectrica şi OPCOM, treimea care gestionează piaţa energiei din România, alături de producători, distribuiori şi furnizori de energie, pentru a vedea ce se poate face cu piaţa de echilibrare.
După ce preţul pe piaţa de echilibrare din România a ajuns la uluitorul nivel de 16.000 de lei/MWh, record european, Ministerul Energiei se gândeşte la măsuri: Se ia în calcul plafonarea preţurilor pe 3-6 luni. Ce e piaţa de echilibare?
Întâlnirea are loc în contextul în care acest segment de piaţă special oferă suprize de preţ consistente în ultimele zile. Pe 1 iulie, de exemplu, pentru intervalul 6:15-6:30, un MWh de energie pe piaţa de echilibrare costa peste 16.000 de lei, aceasta fiind o piaţă de penalizare. Dar la aceeaşi oră, pe piaţa de echilibrare din Polonia preţul era de 23 de ori mai mic, iar pe cea din Spania echilibrarea era de 108 ori mai ieftină. Pe piaţa spot, preţul energiei din aceeaşi zi, la 6 dimineaţa, era de 518 lei/MWh.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
“În contextul recentelor creşteri ale preţurilor energiei electrice pe Piaţa de Echilibrare, ministrul a subliniat importanţa unei reacţii rapide şi eficiente pentru a asigura stabilitatea şi buna funcţionare a pieţei. Această întâlnire a venit în continuarea eforturilor începute pe 4 iulie, când au fost analizate primele date şi s-au solicitat propuneri de soluţii din partea tuturor părţilor implicate”, a comunicat ieri Ministerul Energiei.
În linii mari, funcţionarea în siguranţă a sistemului energetic presupune ca în orice moment cererea de energie să fie egală cu oferta. Producătorii de energie sunt obligaţi să notifice către Transelectrica, operatorul sistemului de transport a energiei, cât estimează că vor injecta în reţea, iar în cazul în care aceste estimări nu corespund cu producţia propriu-zisă, se intră în piaţa de echilibrare, o piaţă cu preţuri mari tocmai pentru că este o piaţă penalizatoare. Obiectivul este de a avea estimări de producţie şi de consum cât mai precise. Această precizie în zona de producţie este tot mai greu de obţinut pe măsură ce energiile regenerabile intră în sistem. Cei care pot furniza servicii de sistem şi echilibra piaţa sunt de fapt un grup select: Hidroelectrica şi centrala de la Brazi a OMV Petrom, ocazional cărbunii. Aceştia sunt producătorii care pot intra şi ieşi suficient de repede din funcţiune pentru a restabili echilibrul, dar o fac la un preţ usturător pentru ceilalţi participanţi la piaţă. De altfel, lipsa concurenţei pe partea de servicii de echilibrare este vizibilă exact în preţ.
“Astfel, în urma întâlnirii de azi (ieri – n.red.), Ministerul Energiei, ANRE şi Transelectrica vor trece la pasul următor şi vor analiza măsurile propuse pentru a diminua riscul de instabilitate în viitor pe Piaţa de Echilibrare, respectiv: transparentizarea tranzacţiilor, crearea cadrului legal pentru instituirea stării de alertă pe perioadă temporară, pe piaţa de echilibrare, posibilitatea instituirii mecanismului de plafonare a preţurilor pentru o perioadă de 3-6 luni”, a comunicat Ministerul Energiei.
Acţiunile Ministerului Energiei având scopul proactiv de a anticipa şi elimina potenţiale riscuri.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36