Euro a ajuns la 4,5872 lei, cel mai mare nivel din ultimii 5 ani. Trader: Moneda europeană nu va depăşi 4,6 lei, dacă se găseşte o soluţie rapidă la criza politică

Cotaţia oficială a monedei naţionale a coborât joi la valoarea de 4,5872 lei/euro, pe fondul tensiunilor politice generate de demisia Cabinetului Grindeanu. Acest curs de peste 4,58 lei/euro nu a mai fost consemnat din iulie 2012.

Urmărește
5059 afișări
Imaginea articolului Euro a ajuns la 4,5872 lei, cel mai mare nivel din ultimii 5 ani. Trader: Moneda europeană nu va depăşi 4,6 lei, dacă se găseşte o soluţie rapidă la criza politică

Euro a ajuns la 4,5872 lei, cel mai mare nivel din ultimii 5 ani. Trader: Moneda europeană nu va depăşi 4,6 lei, dacă se găseşte o soluţie rapidă la criza politică

Cursul leului încheiase ziua de miercuri - ziua declanşării tensiunilor politice - la cotaţia de 4,5667 pentru un euro, iar joi dimineaţa a debutat la peste 4,57. La ora 10-10.30, cotaţia a trecut pragul de 4,58 lei/euro, iar la 11.30 a fost atins un maxim de 4,5880.

La ora 13.00, BNR a afişat cotaţia oficială de 4,5872 lei pentru un euro şi - un alt record - de 4,1082 lei/dolar SUA.

Analiştii se aşteaptă la noi deprecieri, în contextul în care evoluţiile politice sunt încă incerte.

Trader: Euro nu va depăşi 4,6 lei dacă se găseşte o soluţie rapidă la criza politică

Un răspuns rapid la nesiguranţa politică internă va frâna deprecierea monedei naţionale faţă de principalele valute, evitându-se riscul depăşirii nivelului de 4,6 de lei pentru un euro, a declarat, pentru Mediafax, Claudiu Cazacu, analist şef XTB România.

Situaţia politică incertă de pe plan intern, dar şi conjunctura externă nefavorabilă au depreciat leul faţă de euro şi dolarul american, iar tendinţa este în continuare de depreciere, spune Claudiu Cazacu, analist şef XTB România.

"Cursul euro-leu era pe un trend ascendent de câteva luni. Însă situaţia recentă pare să fi favorizat o accelerare a deprecierii leului. Astăzi avem 4,59 de lei pentru un euro şi ne apropiem de 4,6 lei. Cred că incertitudinea legată de situaţia politică din România a avut un rol în această privinţă. În acelaşi timp este o conjunctură internaţională nefericită. Şi cred că împreună au condus la această mişcare", a declarat Claudiu Cazacu.

Acesta arată că în plan extern am văzut nişte ajustări ale pieţelor de capital, iar ieri Rezerva Federală a schiţat un plan de a absorbi din lichiditate pe care a creat-o după criză.

"Nu s-a precizat când va fi pus în aplicare planul, dar au fost detaliaţi paşii şi ar începe cu 10 miliarde de dolari pe lună, care vor fi extrase. Efectul este de apreciere a dolarului. În Europa se injectează bani în continuare, în SUA vorbim despre o retragere", spune reprezentantul XTB România.

Pe de altă parte, Cazacu spune că tot pe plan internaţional există o anchetă care a fost lărgită şi care îl include şi pe Donald Trump privind o posibilă obstrucţionare a justiţiei.

"Nu vorbim de un mediu prielnic pentru monede care sunt percepute a fi mai riscante, aşa cum este leul. Monedele din regiunea noastră şi leul beneficiază când vremurile sunt liniştite şi când investitorii vor un randament mai bun faţă de euro, de exemplu. Pare că este vorba despre o dublă acţiune, cea de pe plan intern şi extern, care au pus presiune pe leu. Tendinţa actuală este de depreciere a leului atât faţă de euro, cât şi de dolarul american şi riscul pe termen scurt este de alunecare. Dacă vom avea un răspuns rapid la nesiguranţa politică e posibil să avem un impact pe termen scurt favorabil leului şi se evită riscul depăşirii nivelului de 4,6", este de părere Cazacu.

Acesta afirmă că pe termen de câteva luni de zile contează atât factorii interni cât şi cei externi şi vor exista în continuare riscuri de depreciere a leului. Dar, dacă situaţia politică internă este stabilă, panta va fi foarte lentă.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici