Gradul de asigurare a locuinţelor din România, peste cel din Bulgaria, dar sub cel al Ungariei. Cât la sută din locuinţele româneşti sunt asigurate

Gradul de asigurare a fondului naţional locativ din România este de 43%, faţă de 7% în Bulgaria şi 72% în Ungaria, în condiţiile în care românii sunt obligaţi să îşi asigure locuinţele, dar nu şi sancţionaţi în lipsa poliţei, potrivit datelor unui studiu realizat de grupul italian Generali.

Urmărește
474 afișări
Imaginea articolului Gradul de asigurare a locuinţelor din România, peste cel din Bulgaria, dar sub cel al Ungariei. Cât la sută din locuinţele româneşti sunt asigurate

Gradul de asigurare a locuinţelor din România, peste cel din Bulgaria, dar sub cel al Ungariei. Cât la sută din locuinţele româneşti sunt asigurate (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"În Europa Centrală şi de Est există mari variaţii în ceea ce priveşte asigurările de locuinţe. (...) Astfel, în Ungaria trei sferturi din populaţie are asigurare de locuinţă, în timp ce numai 7% din bulgari au astfel de asigurări. În Romania, 43% dintre români au casele asigurate", se spune în studiu.

La nivelul portofoliului subsidiarelor Generali, prima medie anuală pentru poliţele de locuinţe variază de la 30 euro în Bulgaria la 167 euro în Slovenia.

De asemenea, suma medie asigurată pentru o locuinţă din Bulgaria se situează la 23.500 euro, în timp ce în Slovenia ajunge la aproape 151.000 euro.

În România, clienţii Generali au plătit, în medie, o primă de 69 euro pentru asigurarea locuinţei la o valoare medie de 48.500 euro.

"În ultimul timp, valoarea daunelor pe asigurări de locuinţă din regiunea Europa Centrală şi de Est a crescut fie din cauza calamităţilor naturale, care sunt tot mai dese, fie din cauza faptului că oamenii deţin mai multe proprietăţi asigurate, ceea ce duce la creşterea costurilor cu despăgubirile. Toate acestea influenţează preţul asigurării, dar nici măcar creşterea preţurilor nu îi determină pe oameni să renunţe la o abordare responsabilă a asigurărilor. Cu excepţia câtorva ţări, Ungaria şi România, în toată regiunea se înregistrează o creştere a numărului de locuinţe asigurate", a afirmat directorul Centrului de Competenţe Produse din Generali PPF Holding, Jirí Strelicky.

Raportat la întreaga regiune a Europei Centrale şi de Est, procentul locuinţelor asigurate de Generali este în creştere, cu excepţia Ungariei, care a stagnat din cauza gradului deja mare de penetrare a asigurărilor de locuinţe la nivelul populaţiei, precum şi a României care, după creşterea puternică din 2011, a înregistrat o scădere în 2012, populaţia renunţând să îşi reînnoiască poliţele.

"Tocmai de aceea, faptul că numai aproximativ 43% din locuinţele româneşti sunt asigurate este un fenoment interesant. Motivul principal al acestei situaţii este neaplicarea sancţiunilor pentru lipsa asigurării, drept pentru care locatarii care iniţial aveau asigurare nu şi-au mai reînnoit contractele. Autorităţile caută soluţii pentru rezolvarea acestei situaţii şi pentru a creşte gradul de acoperire prin asigurare a locuinţelor românilor. În alte ţări, asigurarea clădirii sau a bunurilor nu este obligatorie prin lege, însă băncile au nevoie de ea atunci când negociază credite ipotecare sau credite pentru locuinţe", se mai spune în studiu.

Studiul Generali PPF Holding a fost realizat în nouă ţări (Cehia, Slovacia, Slovenia, Croaţia, Serbia, România, Ungaria, Polonia şi Bulgaria) şi a utilizat date centralizate la nivel de ţară (gradul de acoperire la nivel naţional) şi date din portofoliile proprii ale companiilor Generali (prima medie şi suma medie asigurată), valabile la finele anului 2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici