- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Grupul statelor UE10 a revenit pe creştere pentru prima dată de la începutul crizei
UE10, grupul statelor UE care au aderat din 2004, a revenit pe creştere economică pozitivă pentru prima dată de la începutul crizei financiare globale, însă relansarea este fragilă şi neuniformă, reflectând factori care se manifestă diferenţiat la nivelul fiecărei ţări, se arată într-un raport BM.
Grupul statelor UE10 a revenit pe creştere pentru prima dată de la începutul crizei (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)
Potrivit raportului Băncii Mondiale (BM) privind statele UE10 prezentat vineri la Bruxelles, creşterea economică din regiune a fost de 0,8% în primul trimestru al acestui an, faţă de o scădere de 2,1% în ultima parte a anului trecut.
"Însă creşterea înregistrată în zona statelor UE10 este inegală, reflectând diverse niveluri ale dependenţei faţă de cererea externă, ale dezechilibrelor iniţiale, precum şi diverşi factori specifici fiecărei ţări. În primul trimestru al anului 2010, cel mai mare nivel al creşterii anuale s-a înregistrat în Slovacia - cu ajutorul revenirii din sectorul auto - precum şi în Polonia, singura ţară membră UE care a înregistrat o creştere pozitivă în anul 2009. Activitatea economică a înregistrat din nou o creştere şi în Ungaria şi Cehia, continuând totuşi să se contracte, deşi la niveluri mai moderate, în ţări ca Letonia, Bulgaria, Lituania, România şi Estonia", se spune în raport.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Investiţiile străine din Bulgaria se prăbuşesc din cauza nesiguranţei economice şi politice
-
1,3 milioane de dolari pentru un ton de 276 de kilograme - un lanţ de restaurante de sushi a plătit a doilea cel mai mare preţ din istorie
-
Războiul din Ucraina. Zelenski: Forţele ruse şi nord-coreene au suferit pierderi importante în luptele din sudul regiunii ruse Kursk
Totodată, BM notează că piaţa muncii nu a avut încă de câştigat de pe urma revenirii economiei, cu un şomaj de circa 10% în mai 2010 la nivelul UE10.
Astfel, rata şomajului a urcat în regiune de la 6,5% în iunie 2008 la 10% în mai 2010, iar numărul şomerilor a urcat de la trei milioane la 4,7 milioane de persoane.
În plus, criza datoriilor de stat din zona euro a redus interesul investitorilor pentru pieţele financiare europene şi a frânat fluxrurile de capital către UE10, cauzând totodată în această regiune scăderi pe burse, creşteri ale spread-urilor credit-default swap pe datoriile guvernamentale şi pe cele ale băncilor-mamă, dar şi deprecierea monedelor locale faţă de valutele de referinţă.
"Dat fiind echilibrul relativ dintre impactul pozitiv asupra creşterii datorat revenirii comerţului global, pe de o parte, şi reducerea apetitului pentru risc pe pieţele financiare, pe de altă parte, zona UE10 se află acum pe calea unei recuperări treptate, care se va înregistra în 2010 şi 2011. Conform proiecţiilor existente, ţările UE10 vor înregistra o creştere de 1,5-1,7% în anul 2010, şi de 3,1-3,6% în anul 2011. Avantajul creşterii statelor UE10 faţă de UE15 ar putea să crească de la aproximativ 0,5% în 2010 la 1,5% în 2011", anticipează experţii BM.
Cu toate acestea, instituţia avertizează că relansarea economică este "slabă".
"Va trebui să aşteptăm până anul viitor, pentru ca randamentul real în zona UE10 să ajungă din nou la nivelul înregistrat înaintea declanşării crizei, iar după unele păreri va trebui să aşteptăm chiar şi mai mult de-atât. În plus, este posibil ca în viitor creşterea post-criză să se situeze la niveluri aflate sub nivelul creşterii înregistrat înainte de criză datorită fluxurilor de capital reduse, creşterii mici a activităţii de creditare, precum şi nevoii de consolidare fiscală. Ceea ce rămâne este esenţial pentru reluarea creşterii în regiune este să se asigure stabilitatea pieţelor financiare, precum şi creşterea eficienţei fiscale", se arată în raport.
România se numără, potrivit raportului, printre statele cu o evoluţie economică mai bună în regiune, deşi încrederea mediului privat şi a consumatorilor în economie este printre cele mai scăzute.
Analiza BM se bazează însă pe date din primul trimestru al acestui an, înainte de oficializarea noilor angajamente ale guvernului faţă de FMI şi UE. Potrivit celor mai recente estimări oficiale, economia României s-ar putea contracta cu 1,5% în acest an.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO