- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (23.09.2012, 13:57)
- Cristina Cuncea ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Grupurile internaţionale de servicii imobiliare au fost scoase de pe piaţa evaluărilor
Grupurile internaţionale de consultanţă imobiliară din România nu mai pot face evaluări autorizate dacă nu înfiinţează firme noi, în care mai mult de jumătate din acţionari sau asociaţi sunt evaluatori autorizaţi, care deţin majoritatea acţiunilor sau părţilor sociale.
Urmărește
299 afișări
Grupurile internaţionale de servicii imobiliare au fost scoase de pe piaţa evaluărilor (Imagine: Mihaela Cojocariu/Mediafax Foto)
De asemenea, consiliul de administraţie al acestor firme trebuie să fie ales în majoritate dintre acţionarii sau asociaţii evaluatori autorizaţi. Prevederile se regăsesc într-o ordonanţă aprobată anul trecut şi care a intrat în vigoare în luna iunie a acestui an.
Ordonanţa prevede, de asemenea, înfiinţarea unei noi asociaţii profesionale, denumită Uniunea Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR), din care însă firmele cu acţionariat majoritar format din persoane juridice nu pot face parte.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
-
Drulă: Vom lupta cu minciuna. Începem cu un vot împotriva acestui guvern
-
Bolojan: Că ne place, că nu ne place, una din primele decizii bune este să votăm acest guvern
În aceste condiţii firmele de consultanţă imobiliară din România deţinute de grupuri internaţionale, care nu au astfel de vehicule, nu pot face evaluări autorizate începând din luna iunie. În această situaţie se află majoritatea firmelor mari de consultanţă imobiliară de pe piaţa locală, respectiv Colliers, CBRE, Jones Lang LaSalle, BNP Paribas Real Estate, Cushman & Wakefield sau The Advisers Knight Frank. Singura firmă de consultanţă imobiliară care îndeplineşte condiţiile impuse de ordonanţă şi a reuşit să-şi înfiinţeze o nouă entitate prin care să exercite această activitate este DTZ Echinox.
Consultanţii imobiliari au cerut ajutorul Consiliului Concurenţei, prin intermediul unei case de avocatură, care a trimis către Camera Deputaţilor o recomandare de reevaluare a prevederilor referitoare la condiţiile care trebuie îndeplinite de companii pentru a deveni membru ANEVAR, în sensul eliminării sau modificării acestor prevederi.
Legea de aprobare a ordonanţei, amendată cu propunerea Consiliului Concurenţei, este în curs de aprobare în Parlament, urmând să fie discutată în plen săptămâna următoare.
Astfel, Colliers, CBRE, Jones Lang LaSalle, BNP Paribas Real Estate, Cushman & Wakefield, The Advisers Knight Frank sunt practic scoase de pe piaţa de evaluare până când nu înfiinţează firme în noile condiţii, dacă propunerile de modificare nu sunt aprobate în Parlament.
"Piaţa de evaluare nu este o piaţă mare, chiar dacă se evaluează active de miliarde. Este un serviciu cu miză foarte mare, nu neapărat remunerat în consecinţă. Piaţa se ridica la valori cuprinse intre 10-20 de milioane de euro. Cu toate că ne referim la o sumă infimă, există pe acest subiect anumite dispute şi bineînţeles că au apărut tot felul de mişcări. Banii sunt puţini, dar mizele sunt mari. În acest context, noi avem o poziţie privilegiată şi privim obiectiv această dispută, înţelegem punctele de vedere atât ale colegilor noştri internaţionali, care spun că sunt cei mai în măsură să facă evaluări profesioniste pentru imobile comerciale, cât şi ale Uniunii (UNEVAR, n.r.), care consideră că în cazul unei profesii liberale firmele nu pot avea acţionari decât din rândul profesiei", a declarat pentru MEDIAFAX Mihnea Şerbănescu, directorul general al DTZ Echinox.
Legislaţia actuală nu dezavantajează firma pe care Şerbănescu o conduce pentru că este singura franciză dintre jucătorii internaţionali care s-a organizat astfel încât structura acţionariatului să permită firmei DTZ Echinox să facă evaluări conform noilor norme.
Pe de altă parte, Şerbănescu apreciază că deşi legea prevede că evaluatorii trebuie asimilaţi cu practicienii în profesii liberale după modelul notarilor, avocaţilor şi a altor profesii similare, profesia de evaluator nu este considerată liberală în Codul Fiscal.
În general, activitatea de evaluare contribuie cu 10-25% la cifra de afaceri a unei firme de consultanţă imobiliară.
Bogdan Sergentu, şeful departamentului de evaluare DTZ Echinox, a explicat că singura soluţie în contextul dat ar fi ca firmele de consultanţă imobiliară să înfiinţeze aceste entităţi, care să îndeplinească criteriile noilor prevederi, avertizând însă că nu este un proces simplu.
"Cu toate că am reuşit să ne reorganizăm, noua firmă nu a putut fi acreditată imediat de cele 10 bănci cu care aveam contracte cadru pentru că era o nouă entitate. S-au solicitat scrisori de recomandare de la alte bănci cu care s-a lucrat în trecut, sau cifra de afaceri pe ultimii trei ani. Doar datorită celor 10 ani de activitate pe piaţă şi de buna colaborare cu băncile, am avut sprijinul acestora în procesul de reacreditare", a explicat Sergentu.
DTZ este parte a companiei australiene UGL, unul dintre cele mai mari grupuri din domeniul serviciilor imobiliare din lume.
Citește pe alephnews.ro: Protest AUR în plenul reunit al Parlamentului. George Simion: „Simulacru de audieri”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe