- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (30.05.2013, 14:16)
- Cristina Cuncea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Oferta preliminară de intenţie la Oltchim, publică luni. Se aşteaptă investitori experimentaţi
Investitorul care vrea să preia Oltchim trebuie să aibă bonitate, certificată de scrisori de bonitate bancară şi de confort, care să acopere cel puţin 25% din suma care trebuie angajată, şi să aibă experienţă în domeniul chimiei şi petrochimiei, a declarat Ministrul Economiei, Varujan Vosganian.
Urmărește
338 afișări
Vosganian: Oferta de privatizare a Oltchim va fi publicată luni. Aşteptăm investitori cu experienţă (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)
"Am decis să devansăm termenul de negociere şi să realizăm o solicitare preliminară de intenţie pentru a tatona aşteptările pieţei şi să ne ajute să realizăm o listă scurtă a posibililor investitori. Oferta va fi publicată luni pe site-ul ministerului. Un astfel de investitor ar trebui să aibă o bonitate care să fie probată de scrisori de bonitate bancare şi de confort de la o bancă sau de la un consorţiu de prim rang şi să acopere măcar 25% din suma care trebuie angajată. Să aibă experienţă în domeniul chimiei şi pertrochimiei şi o reţea globală în care să se integreze. Oferta va fi publicată luni pe site-ul ministerului şi a Oltchim", a spus Vosganian într-o conferinţă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Moşteanu: USR nu va vota guvernul Ciolacu 2
-
Promisiuni: Guvernul Ciolacu 2 vrea să majoreze contribuţia la Pilonul II de pensii private de la 4,75% la 6% în patru ani şi să majoreze suma deductibilă pentru Pilonul III
-
Ciolacu, după ce a fost desemnat premier: Românii au nevoie de stabilitate
Reprezentanţii administratorilor judiciari au precizat că în prezent opt companii sunt interesate de Oltchim, dintre care trei au depus scrisori de intenţie.
Vosganian a arătat că obiectul în cazul Oltchim este ca în septembrie-noiembrie 2013 combinatul să fie suficient de credibil pentru a putea acoperi activitatea pe anul 2014 prin contracte ferme
"Un Oltchim lipsit de această capacitate ar fi mai puţin credibil decât dacă nu are asigurată piaţa pentru 2014", a precizat ministrul Economiei.
El a arătat că se va crea un vehicul special care va prelua partea funcţională din Oltchim, şi care în linii mari se suprapune de întreaga platformă de la Râmnicu-Vâlcea, în care se vrea şi includerea părţii de piroliză de la Arpechim.
"Datoriile vor rămâne la Oltchim, iar Oltchim 2 va fi curăţată de datorii. Procesul trebuie făcut cu transparenţă (...) Creditorii nu-şi vor recupera toate sumele datorate de Oltchim, se va face o tăiere a datoriilor, iar credtorii se vor califica în funcţie de creanţa deţinută", a explicat Vosganian.
Gheorghe Piperea, reprezentantul administratorului judiciar al Oltchim a menţionat că în acest moment procentul de recuperare a creanţelor este zero, nu se poate face recuperarea creanţelor în acest moment procedural.
"Nu se poate spune nici măcar procentul pe care îl vor recupera creditorii. Nu vă pot spune înainte măcar de a avea evaluarea care este procentul la care trebuie să se aştepte creditorii din distribuţiile care se vor face, nu avem criterii. Băncile, din păcate pentru toată lume, dar pentru că se impune acest lucru, acestea şi-au provizionat aceste sume şi pentru ele sunt deja pierderi. Ceea ce înseamnă că şi un leu dacă se recuperează înseamnă un profit pentru băncile respective. Băncile însă ca şi ceilalţi creditori care au garanţii, cu excepţia celor care au garanţii vulnerabile, care vor fi desfiinţate de noi, vor fi cumva favorizate pentru că asta este ordinea din lege", a spus Piperea.
El a precizat că cei care vor fi realmente sacrificaţi vor fi creditorii chirografari, cei care aveau contracte cu Oltchim.
"Acestea însemnau profituri consistente, în total sunt 200 milioane de euro creanţe chirografare, care vor fi zero indiferent de formulă, reorganizare sau faliment. Aceşti creditori nu vor lua niciun ban, mulţi dintre ei nu fac decât să plătească pentru lăcomia şi modul greşit de business în care s-au lansat împreună cu vechii administratori ai Oltchim, aşa că nu le-aş plânge de milă acestor creditori, deloc", a menţionat Piperea.
Reprezentantul administratorului judiciar a adăugat că a discutat informal cu creditorii Oltchim şi în mod evident toţi ştiu că urmează să fie o parte consistentă din creanţe sacrificată.
Ministerul Economiei a anunţat la începutul linii mai că a primit zece scrisori de intenţie pentru combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea, de la companii mari din India, Qatar, Marea Britanie, Germania, Israel sau Azerbaijan, unele dintre acestea vizitând chiar combinatul.
Combinatul din Râmnicu Vâlcea se află în insolvenţă din luna ianuarie a acestui an. Privatizarea companiei a eşuat anul trecut întrucât Dan Diaconescu, câştigătorul licitaţiei pentru preluarea pachetului majoritar de acţiuni, nu a plătit suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane de euro.
Autorităţile române s-au angajat prin acordul cu FMI să privatizeze Oltchim, în caz contrar compania urmând să intre în lichidare.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Vosganian: Săptămâna viitoare va fi publicat un anunţ prealabil de ofertă pentru Oltchim
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe