- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Patriciu: Statul a câştigat enorm de pe urma transformării datoriilor Petromidia în obligaţiuni
Statul a câştigat "enorm" de pe urma transformării datoriilor Petromidia în obligaţiuni, în 2003, în schimb, când această datorie a fost considerată "exigibilă şi introdusă în buget de guvernanţi", s-a făcut "o mare greşeală", a declarat, duminică, la PRO TV, omul de afaceri Dinu Patriciu.
Patriciu: Statul a câştigat enorm de pe urma transformării datoriilor Petromidia în obligaţiuni (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)
Întrebat dacă se simte responsabil pentru faptul că statul a pierdut bani în afacerea din 2003 când a transformat datoriile Petromidia către stat în obligaţiuni, iar acum noii proprietari nu au bani să plătească decât jumătate din sumele datorate, Patriciu a replicat că statul a câştigat "enorm" pe urma acelor obligaţiuni.
"În afară de 260 de milioane de dolari dobânzi pe care le-a încasat pe parcursul acestor şapte ani de existenţă a acestor obligaţiuni, a mai încasat opt miliarde de dolari din taxele plătite de Petromidia, mai mult de jumătate din preţul litrului de benzină reprezentând taxelele şi impozite la stat. Aceste opt miliarde justifică soluţia care a fost dată atunci, nu de iertare de datorii, ci, dimpotrivă, de transformare a datoriilor istorice ale Petromidiei în obligaţiuni convertibile", a spus omul de afaceri, într-o emisiune a PRO TV, adăugând că "a fost o mare greşeală când această datorie a fost considerată exigibilă şi introdusă în buget de guvernanţi".
Grupul Rompetrol trebuie să ramburseze de 2,4 miliarde de lei (0,47% din PIB), în contul datoriilor istorice ale rafinăriei Petromidia, angajate printr-o emisiune de obligţiuni de stat din anul 2003.
Rambursarea obligaţiunilor Rompetrol a fost luată deja în considerare ca sursă de venituri la buget în 2010 la nivelul datoriei totale de 2,4 miliarde lei (0,47% din PIB), dar Guvernul se aşteaptă ca suma care va fi încasată să se ridice la doar jumătate din restanţa scadentă în acest an, conform proiectului programului de convergenţă al României pentru perioada 2009-2012, redactat în luna februarie 2010.
KazMunaiGaz, care controlează grupul Rompetrol, nu va putea plăti întreaga datorie către statul român, una dintre soluţii fiind restructurarea datoriei pe următorii trei-patru ani, a declarat directorul financiar al grupului Rompetrol, Dimitri Grigoriev.
"Negociem cu Guvernul, înţelegem că pentru ei este important să primească banii. Nu vom putea plăti toată datoria fără suport extern, care poate fi un acord interguvernamental. Una din posibilităţi este să restructurăm datoria pe 3-4 ani", a spus Grigoriev.
În octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanţă privind transformarea în obligaţiuni cu o maturiatate de şapte ani a restanţelor bugetare ale Rompetrol existente la data de 30 septembrie 2003, în valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobânzi şi penalităţi.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO