- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (01.08.2014, 17:12)
- Ovidiu Tempea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Petrescu anunţă că taxa pe stâlp va fi aplicată în 2015, cel mai probabil, la valoarea fiscală netă
Taxa pe construcţii speciale va fi aplicată începând de anul viitor, cel mai probabil, la valoarea fiscală netă şi nu la valoarea contabilă brută, cum se practică în prezent, a declarat, vineri, ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, la un seminar privind Codul Fiscal.
Urmărește
806 afișări
Petrescu anunţă că taxa pe stâlp va fi aplicată în 2015, cel mai probabil, la valoarea fiscală netă (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)
Deşi a precizat că în proiectul noului Cod Fiscal au fost preluate reglementările asumate deja de Guvern în privinţa impozitului pe construcţii speciale, Petrescu a adăugat că vor fi avute în vedere propunerile făcute în cadrul consultărilor pe care MFP le-a avut cu reprezentanţii mediului de afaceri.
"Acum avem în lucru mai multe simulări, analizăm. Unul dintre scenariile pe care mergem şi care pare o alternativă viabilă la forma aflată acum în vigoare este modificarea bazei impozabile pentru impozitul pe construcţii prin aplicarea cotei de impozit la valoarea fiscală netă a construcţiilor", a declarat ministrul Finanţelor la un seminar privind Codul Fiscal organizat de Ziarul Financiar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Emil Hurezeanu, despre Visa Waiver: Va fi nevoie de o autorizare electronică în sistemul ESTA
-
Europarlamentarii solicită CE să ia măsuri în legătură cu „amestecul” lui Elon Musk în alegeri
-
Danemarca, după afirmaţiile lui Trump: Groenlanda ar putea fi independentă, dar nu un stat american
Valoarea contabilă brută reprezintă costul cu care un activ a fost însccris iniţial în contabilitatea firmei, în timp ce valoarea fiscală netă elimină amortizările. Pe de altă parte, firmele sunt obligate să facă reevaluarea bunurilor, astfel că este neclar impactul acestei modificări, mai ales în lipsa unor norme de aplicare.
În ceea ce priveşte impozitul datorat de persoanele fizice pentru clădirile folosite în scop comercial, Petrescu a explicat că MFP are în discuţie în acest moment introducerea unui sistem de calcul unitar pentru clădirile utilizate în scop comercial de persoanele fizice şi de persoanele juridice.
"Este o propunere a reprezentanţilor mediului de afaceri care are un argument puternic: promovarea unui tratament corect pentru business", a afirmat ministrul Finanţelor
Ca noutate inclusă în noul Cod Fiscal, Petrescu a menţionat implementarea taxării inverse pentru livrarea de clădiri, părţi de clădire şi terenuri de orice fel, pentru a căror livrare se aplică regimul de taxare.
Totodată, este prevăzută eliminarea dublei impozitări pentru situaţiile în care un angajator vrea să ofere beneficii suplimentare pentru contribuţii de pensie facultativă sau de sănătate, în limita sumei totale de 650 de euro anual.
Noul Cod Fiscal va prelua, ca normă generală, reglementările introduse punctual prin ordonanţă de urgenţă, pentru anul 2013, cu privire la amnistia fiscală pentru producătorii agricoli a căror recoltă a fost substanţial afectată şi care ar fi trebuit să plătească norma de venit. Prin urmare, în cazul producătorilor agricoli, norma de venit se reduce proporţional în cazul în care s-au înregistrat pierderi ca urmare a unor fenomene meteorologice ce afectează peste 30% din suprafeţele destinate producţiei agricole.
În proiectul noului Cod Fiscal este inclusă şi o propunere privind extinderea la 7 ani fiscali a perioadei în care oamenii de afaceri din domeniul agricol şi piscicol pot să reporteze şi că compenseze pierderile fiscale.
Ministrul Finanţelor a prezentat câteva dintre propunerile incluse în proiectul Codului de Procedură Fiscală, punctând că au fost preluate prevederile privind comunicarea electronică între contribuabil şi administraţiile fiscale, precum şi alte propuneri privind îmbunătăţirea relaţiei contribuabilului cu fiscul. Petrescu a menţionat eliminarea taxei de timbru pentru eliberarea certificatului de atestare fiscal.
Noul cod de procedură acordă posibilitatea contribuabililor să depună drept garanţie scrisori de garanţie emise şi de alte instituţii de credit sau alte instituţii financiare autorizate, nu numai de către cele bancare, aşa cum prevede legislaţia actuală, în vederea suspendării executării silite sau a neînceperii acesteia. Vor fi luate în considerare şi scrisorile de garanţie emise de instituţii bancare din state membre UE pentru care există în România o bancă girant. Această reglementare vizează suspendarea executării silite în cazul contestaţiilor formulate împotriva actelor administrative fiscale prin care se stabilesc creanţe fiscale.
Noul cod de procedură fiscală propune introducerea unei penalităţi pentru nedeclarare de 10% din obligaţiile fiscale principale nedeclarate de contribuabil, dacă suma stabilită este mai mică de 25% din obligaţia declarată; o penalitate de 25% din obligaţiile fiscale principale nedeclarate de contribuabil, dacă suma stabilită este mai mare de 25% din obligaţia datorată; reducerea cu 75% a penalităţii dacă diferenţa stabilită în decizia organului de inspecţie se achită în termenul prevăzut de lege în acest scop. Pentru a beneficia de reducerea de 75% a penalitătii de plată, contribuabilul trebuie să achite diferenţa de plată stabilită de inspecţia fiscală fie în termenul prevazut în decizia de impunere, fie solicitând o eşalonare la plata, pe care o respectă.
Penalitatea nu se va aplica dacă contribuabilul se conformează voluntar şi îşi corectează sau depune declaraţia înainte de declanşarea inspecţiei fiscale.
Citește pe alephnews.ro: Cu cât e plătit statul degeaba? Shoji Morimoto, cunoscut drept „omul care nu face nimic”, a transformat un concept inedit într-o carieră profitabilă
Citește pe www.zf.ro: Şi iată că iese la iveală preţul Schengenului: Gazele din Marea Neagră vor merge în Austria şi Germania
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cauza medicală a morții lui Liam Payne a fost confirmată într-o anchetă în Marea Britanie. Ce i-a cauzat decesul artistului
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Despărțire la început de 2025?! Vedeta de la Neatza cu Răzvani și Dani ar fi pus capăt relației
CANCAN.RO
Care sunt numerele de înmatriculare interzise în România, în 2025. Aceasta este lista completă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe