- Home
- Economic
- PARIS, (25.10.2013, 13:32)
- Vlad Popescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Peugeot a închis fabrica de la Aulnay, după 40 de ani de activitate
PSA Peugeot Citroen a închis vineri fabrica de la Aulnay, din apropierea Parisului, care a produs peste 8,5 milioane de automobile în cei 40 de ani de activitate şi a avut, în perioada de apogeu, până la 3.300 de angajaţi.
Urmărește
895 afișări
Peugeot a închis fabrica de la Aulnay, după 40 de ani de activitate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Compania a anunţat anul trecut că va închide fabrica, în cadrul unui plan de restructurare care vizează reducerea capacităţii de producţie în Europa, regiune unde vânzările de automobile s-au prăbuşit la minimul ultimilor 20 de ani în urma crizei financiare şi economice. După anunţ, producţia fabricii a scăzut semnificativ din cauza grevelor organizate de sindicate, transmite Bloomberg.
Ultimul automobil asamblat la Aulnay a fost un Citroen C3, maşina cu numărul 8.568.391 care a ieşit de pe linia de producţie a fabricii. Este prima fabrică auto din Franţa care se închide în ultimii 20 de ani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ancheta preliminară confirmă că o rachetă rusească a provocat prăbușirea Azerbaijan Airlines în Kazahstan
-
Au apărut imagini care par să arate noi modele de avioane militare chineze
-
451 de persoane au traversat ilegal Canalul Mânecii în prima zi de Crăciun
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
"Se încheie un capitol în istoria comunităţii Aulnay", a declarat Tanja Sussest, liderul celui mai mare sindicat al angajaţilor fabricii.
Proiectul de restructurare adoptat anul trecut de Peugeot prevede concedierea a 11.200 de angajaţi din Franţa până în anul 2015. Grupul are aproximativ 200.000 de angajaţi la nivel mondial.
Iniţial, preşedintele francez Francois Hollande a calificat drept "inacceptabilă" închiderea fabricii de la Aulnay, însă mai târziu un raport al Ministerului Industriei a concluzionat că măsura era "inevitabilă".
Peugeot a oferit compensaţii financiare angajailor disponibilizaţi la Aulnay şi a promis că îi va ajuta să-şi găsească alte locuri de muncă. Compania a precizat că 2.700 dintre cei 3.000 de angajaţi permanenţi ai fabricii au găsit deja sau urmează să obţină în scurt timp alte joburi, fie în interiorul grupului, fie la alte firme. Sindicatele susţin că 1.100 de angajaţi de la Aulnay îşi caută încă de muncă.
"Decizia de a închide fabrica de la Aulnay a fost una dificilă, dar curajoasă şi esenţială având în vedere scăderea pieţelor şi surplusul de capacitate de producţie din Europa", a declarat vineri directorul de resurse umane al Peugeot, Philippe Dorge.
Industria auto europeană traversează o perioadă de criză. Vânzările au scăzut la minimul ultimilor 20 de ani, iar capacitatea de producţie de pe continent (inclusiv Rusia), de 26 milioane automobil pe an, depăşeşte cererea cu aproximativ 7 milioane de unităţi, potrivit datelor companiei de cercetare IHS.
Astfel, adaptarea producţiei la cerere ar presupune închiderea altor 18 fabrici europene de mărimea celei de la Aulnay.
Închiderea uzinelor este însă o măsură dificil de implementat, în contextul opoziţiei sindicatelor şi şomajului deja ridicat din Europa, care a devenit una dintre principalele probleme pe agenda politică. În colaborare cu sindicatele, companiile caută soluţii pentru reducerea cheltuielilor astfel încât fabricile să poată rămâne deschise.
Renault, principalul rival al Peugeot, a încheiat în luna martie un acord cu sindicatele care prevede reducerea personalului din Franţa cu 17% şi îngheţarea salariilor, compania angajându-se în schimb să nu închidă nicio fabrică din ţară în următorii trei ani. Renault a promis de asemenea că va creşte capacitatea de producţie din Franţa cu 34% până în 2016, la 710.000 de automobile pe an.
Peugeot a ajuns în această săptămână la un acord asemănător cu majoritatea sindicatelor care reprezintă angajaţii grupului. Organizaţiile sindicale au acceptat îngheţarea salariilor până la finele anului viitor şi reducerea compensaţiilor acordate pentru ore suplimentare. Compania s-a angajat să continue să investească în Franţa, să nu mai închidă vreo fabrică din ţară în următorii trei ani şi să introducă un model în plus la fiecare dintre cele 5 fabrici deţinute pe plan local.
Şomajul din Franţa era de 11% în luna august, aproape de cel mai ridicat nivel de la adoptarea monedei euro, uşor sub media zonei euro, de 12%, şi în linie cu nivelul mediu din UE, potrivit datelor Eurostat.
Ford Motor Co. a anunţat cu un an în urmă că va închide trei fabrici din Europa şi va concedia 5.700 de angajaţi. Producătorul german Opel, divizia europeană a General Motors, a anunţat n decembrie că va închide fabrica de la Bochum, din Germania, unde lucrează 3.100 de persoane. Grupul italian Fiat a închis în 2011 fabrica Termini Imerese din Sicilia.
Fiecare companie a resimţit presiuni din partea sindicatelor şi politicienilor, care au încercat să amâne sau să blocheze măsurile de restructurare. La Bochum, sindicatele au reuşit să întârzie planul de restructurare, iar angajaţii Fiat de la uzina din Sicilia primesc încă salarii de la companie, deşi producţia a fost oprită.
Citește pe alephnews.ro: Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Peugeot ar putea rupe alianţa cu GM, estimând că nu va atinge ţinta privind reducerea cheltuieilor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe