Problema G7: Poate suporta lumea un default al Greciei?

Miniştrii de Finanţe şi şefii băncilor centrale din statele G7 se reunesc la Dresda începând de miercuri pentru a discuta teme generale privind creşterea economică, evaziunea fiscală şi întărirea sectorului financiar, dar vor putea cu greu să respecte un program care să nu includă Grecia.

Urmărește
763 afișări
Imaginea articolului Problema G7: Poate suporta lumea un default al Greciei?

Problema G7: Poate suporta lumea un default al Greciei? (Imagine: Shutterstock)

Cea mai presantă problemă pentru mulţi dintre participanţii la reuniune este dacă Grecia poate rămâne în zona euro şi dacă lumea poate suporta consecinţele în cazul în care statul elen nu va reuşi să facă acest lucru, relatează Bloomberg.

Timpul până la care Grecia trebuie să încheie un acord cu creditorii din zona euro privind programul de reforme, necesar deblocării finanţării internaţionale, se apropie de sfârşit, autorităţile neavând banii necesari pentru rambursarea către FMI a unor datorii de 1,6 miliarde de euro, scadente în luna iunie. Acest fapt i-a determinat pe oficiali din afara Europei, precum cei de la Trezoreria SUA, să avertizeze asupra consecinţelor impredictibile ale intrării în default a statului elen.

"Nu există probleme presante, legate de monede sau comerţ, care să fie discutate. Preocuparea tuturor va fi desigur Grecia, iar mesajul pentru Grecia va fi că trebuie să facă tot ce trebuie pentru a-şi salva economia", a declarat Christian Schulz, analist la Berenberg Bank în Londra.

G7 nu are mandat să decidă cum să trateze problema Greciei, dar reuneşte oficiali din cele mai mari trei economii din zona euro, precum şi ai Băncii Centrale Europene (BCE), FMI şi UE, instituţiile care susţin programul de susţinere de 240 de miliarde de euro care expiră luna viitoare. Grecia mai are de primit prin acest program 7,2 miliarde de euro.

La întâlnirea care va fi găzduită într-un palat saxon de ministrul german de Finanţe Wolfgang Schaeuble şi preşedintele Bundesbank Jens Weidmann vor participa omologii lor din Franţa, Italia, Japonia, Marea Britanie, Canada şi Statele Unite. De asemenea, vor mai fi prezenţi directorul general al FMI Christine Lagarde, preşedintele BCE Mario Draghi şi şeful Eurogroup Jeroen Dijsselbloem.

Un oficial al Trezoreriei SUA a spus că secretarul instituţiei, Jacob L. Lew, va cere o soluţie constructivă, pragmatică, a negocierilor.

Cele şapte naţiuni din G7 reprezintă aproape jumătate din economia mondială, aşa că Germania va dori ca reuniunea să abordeze teme globale, inclusiv solicitarea lui Schaeuble pentru reducerea datoriilor şi austeritatea bugetară pe care Germania o promovează în zona euro.

Germania intenţionează să se folosească de reuniunea G7 pentru a cere statelor implementarea reglementărilor unitare convenite pentru sectorul financiar. De asemenea, Germania va cere controale internaţionale care să împiedice marile companii să îşi transfere profiturile pentru a reduce impozitele datorare, precum şi schimbul de informaţii pentru combaterea evaziunii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici