- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (02.01.2018, 13:23)
- Dan Straut
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Record ruşinos la construcţia de AUTOSTRĂZI în România: 41 de metri de asfalt pe zi, turnaţi în 2017
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a relansat construcţia la câteva sute de kilometri de autostradă, dar a recepţionat doar 15,4 kilometri noi, pentru punerea în circulaţie, lungimea totală a şoselelor de mare viteză ajungând la 748 km.
Urmărește
3219 afișări
RETROSPECTIVĂ: 2017 a fost anul relansării proiectelor de autostrăzi, dar numai 15 km sunt gata
În luna martie 2017, CNAIR SA a recepţionat primii 15,4 km de autostradă din acest an, pe lotul 2 al autostrăzii Lugoj-Deva - pe trei dintre secţiuni (A, B, C) şi la Nodul Margina. Din decembrie 2015, aceasta a fost practic prima inaugurare a unui nou segment de autostradă şi a făcut ca numărul de kilometri de şosea de mare viteză pe care se circulă acum în România să ajungă la 748, a comunicat recent CNAIR.
În luna noiembrie a acestui an au mai fost recepţionaţi încă 8,7 km de autostradă, pe sectorul Gilău-Nădăşelu. „Acest sector va fi însă deschis circulaţiei doar anul viitor, după finalizarea lucrărilor începute tot în 2017 la podul care va traversa Someşul Mic, în continuarea A3, spre Câmpia Turzii. Lucrările la acest pod stagnau încă de la rezilierea contractului cu compania americană Bechtel, pe Autostrada Transilvania. Se estimează astfel că acest obiectiv va fi deschis circulaţiei în luna august a anului 2018”, a menţionat CNAIR.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis va fi anchetat, la inițiativa PSD, pentru cheltuielile de lux pe bani publici. Este primul președinte care, în numele „securității naționale”, a secretizat aceste cheltuieli
-
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care permite României achiziţionarea a 32 de avioane multirol F-35
-
Secretarul general al NATO îi transmite lui Donald Trump că războiul din Ucraina reprezintă o ameninţare la adresa SUA
-
Încă o dronă a căzut azi în Republica Moldova
În ceea ce priveşte lucrările la proiectele de autostrăzi aflate în execuţie, CNAIR a obţinut în 2017 cele mai importante progrese.
Dintre toate proiectele de autostrăzi aflate în construcţie în acest moment, cel mai avansat este lotul 3 al autostrăzii Sebeş-Turda, care la ora actuală este aproape finalizat. „Pornite de la un stadiu de 65%, la începutul anului, lucrările au evoluat anul acesta cu 35%. Circulaţia pe acest lot ar fi putut fi deja deschisă dacă antreprenorul ar fi executat toate lucrările aşa cum prevedea proiectul. Însă CNAIR SA a fost nevoită să amâne pentru luna ianuarie 2018 recepţia la finalizarea lucrărilor pe acest lot, după ce comisia de pre-recepţie a constatat la faţa locului că există o serie de lucrări nefinalizate sau care nu au respectat proiectul tehnic. Din păcate, aceste probleme au făcut practic imposibilă recepţia finală a lotului de 12,45 km, potrivit actualei legislaţii în domeniu”, a mai arătat CNAIR.
Lotul 4 al aceleiaşi autostrăzi a pornit de la un stadiu fizic al lucrărilor de 60% în luna ianuarie şi a ajuns acum la 95%, înregistrând anul acesta un progres de 35%. Potrivit CNAIR, „inclusiv acest sector de autostradă urmează să fie recepţionat anul viitor, după finalizarea tuturor lucrărilor”.
O evoluţie semnificativă (32%) s-a înregistrat anul acesta şi pe lotul 2 al autostrăzii Sebeş-Turda, unde stadiul lucrărilor a ajuns la 48%, faţă de 16%, în ianuarie 2017. CNAIR preconizează că şi acest lot va putea fi deschis circulaţiei anul viitor. „Pe aceste loturi de autostradă, contractele au fost semnate în anul 2014, iar evoluţia medie anuală a lucrărilor a fost cuprinsă, până la inceputul anului 2017, între 16% şi 22%”.
În continuare, „lucrările la lotul 4 al autostrăzii Lugoj-Deva au evoluat cu 25% în 2017, pornind de la 48% în luna ianuarie şi ajungând la un progres fizic de 73% la ora actuală. Acest lot putea fi mult mai avansat, dacă în anii anteriori ar fi fost soluţionată problema peşterii cu lilieci de la Şoimuş, care a ţinut practic în loc antreprenorul o lungă perioadă de timp”, a mai menţionat CNAIR.
În ceea ce priveşte autostrada Braşov - Târgu Mureş - Cluj-Oradea, lucrările pe sectorul Ogra-Iernut au evoluat de la 0% la începutul anului, până la 36% în decembrie. Contractul a fost semnat în anul 2016. „Sectorul Iernut-Cheţani, al aceleiaşi autostrăzi, a evoluat de la 0% la 20% anul acesta, iar sectorul Cheţani - Câmpia Turzii a înregistrat un progres de la 0% la 5%. Aceasta în condiţiile în care autorizaţiile de construcţie au putut fi eliberate pentru cele două sectoare abia în luna mai, respectiv luna noiembrie a acestui an, după eliminarea unor blocaje create în anii anteriori”, menţionează CNAIR.
Lungimea însumată a acestor trei sectoare ale autostrăzii Braşov - Târgu Mureş - Cluj - Oradea, depăşeşte 37 de kilometri.
Tot pe autostrada Braşov - Târgu Mureş - Cluj - Oradea, lucrările pe sectorul Ungheni-Ogra, cu o lungime de aproape 10 km, au progresat anul acesta de la 17% la 60%, înregistrându-se de la începutul anului 2017 o evoluţie de 43 de procente. Contractul pentru acest proiect a fost semnat în ianuarie 2016, iar până în ianuarie 2017 progresase cu doar 17 procente.
Pe sectorul Gilău-Nădăşelu, care la începutul anului înregistra un progres fizic de 87%, lucrările au fost deja finalizate şi recepţionate. Contractul pentru sectorul Gilău-Nădăşelu a fost semnat în anul 2014, iar media anuală a lucrărilor, până la 1 ianuarie 2017, a fost de 29%.
Pe secţiunea Bucureşti-Ploieşti a autostrăzii Bucureşti-Braşov, lucrările dintre nodurile rutiere de pe Centura Bucureşti şi de la Moara Vlăsiei au progresat de la 21% la 65%, după ce problemele care blocau proiectul au fost soluţionate definitiv în luna iulie, astfel încât lucrările să poată continua la pasajul peste calea ferată Bucureşti-Constanţa. „Rata de progres a lucrărilor a fost de 44%, faţă de evoluţia de doar 21 de procente calculate de la semnarea contractului, în luna februarie a anului 2016”, a precizat CNAIR.
Tot în acest an au fost modernizate şi unele tronsoane de drumuri naţionale, variante ocolitoare şi poduri. Ca urmare a acestor investiţii, pe 212 km de drum naţional se circulă începând din acest an în condiţii sporite de siguranţă şi de confort, a arătat administratorul reţelei rutiere.
Printre tronsoanele de drum naţional reabilitate se numără DN 66 (între Rovinari şi Petroşani), care de anul acesta oferă o legătură rutieră mult mai sigură între Oltenia şi Transilvania, prin Defileul Jiului. Apoi, după o lungă perioadă de stagnare, care „a stârnit nemulţumiri justificate în rândurile cetăţenilor”, a fost urgentată şi încheiată anul acesta reabilitarea DN76 (între Şoimuş şi Brad).
De asemenea, „reabilitarea DN56 (între Craiova şi Galicia Mare) şi DN18 (între Baia Mare şi Sighetu Marmaţiei), oferă mai multă siguranţă şi confort participanţilor la traficul rutier, începând din acest an. La aceşti km de drum naţional reabilitaţi se adaugă consolidările de pe DN16 şi DN7, precum şi construcţia tronsonului 2 al Centurii Braşov”, a mai menţionat CNAIR.
Potrivit aceleiaşi surse, „condiţiile de siguranţă şi confort au crescut anul acesta şi pe sectorul cuprins între A1şi DN7 al Centurii Bucureşti, după ce s-au încheiat inclusiv lucrările la pasajul care tranzitează apeductele Apa Nova, între km 57 şi km 58. Practic, prin finalizarea acestor lucrări, întreaga Centură de Nord-Vest a Capitalei, este configurată acum la 4 benzi”.
Tot în acest an a fost finalizată consolidarea podului de la Aninoasa, pe DN66 A, a podului de la Nicolint, pe DN57 şi a viaductului peste malul lacului Cozia, pe DN7.
Sunt, de asemenea, în derulare o serie de proiecte de drumuri naţionale cu o lungime însumată de peste 480 km, a căror reabilitare „a cunoscut un progres important în anul 2017”. Astfel, potrivit CNAIR, anul acesta au înregistrat stadii de execuţie a lucrărilor de reabilitare de peste 92%, respectiv 98%, cele două secţiuni ale DN 56 Craiova-Calafat, cu o lungime de aproximativ 84 de kilometri.
Şi lucrările de reabilitare a trei secţiuni din DN 76, Deva- Oradea, cu o lungime de peste 184 de kilometri, au ajuns anul acesta la progrese cuprinse între 81% şi 98%, ceea ce face posibil ca pe aceste sectoare să se poată circula în condiţii net superioare, începând din 2018.
„Un progres notabil a fost înregistrat pe DN18, unde reabilitarea secţiunilor Moisei-Borşa, Borşa-Şesuri şi Şesuri-Cârlibaba a ajuns acum la stadii fizice ale lucrărilor cuprinse între 50% şi 70%, deşi la începutul anului erau la stadii infime, cuprinse între 2% şi 5%”, mai arată CNAIR.
Importantă este şi evoluţia de la 0% la 10% a lucrărilor de reabilitare pe sectorul Cârlibaba-Iacobeni a DN18. „Însumate, cele 4 sectoare ale acestui drum naţional, cuprinse între Moisei şi Iacobeni, au o lungime de peste 88 de kilometri”, a precizat compania.
În 2017 a fost reluată sau continuată inclusiv construcţia celor 9 variante ocolitoare noi, după ce au fost soluţionate o serie de probleme care blocau proiectele. „Cu o lungime însumată de peste 100 km, sunt în fază de execuţie a lucrărilor variantele ocolitoare ale localităţilor Caracal, Carei, Braşov, Săcuieni, Tecuci, Târgu Jiu, Bacău, Mihăileşti şi Târgu Mureş. Progresul fizic al lucrărilor la aceste proiecte este cuprins între 19% (Varianta de Ocolire a localităţii Mihăileşti) şi 99% (Varianta de Ocolire a Municipiului Braşov, tronsonul 2).
Tot în 2017 a fost reluată licitaţia publică pentru contractul Variantei Ocolitoare a Municipiului Bacău, care fusese reziliat în primăvara acestui an.
A fost, totodată, predat şi amplasamentul pentru începerea construcţiei Variantei de Ocolire a Municipiului Satu Mare, cu o lungime de aproximativ 20 de km, obiectiv care acum se află în perioada de proiectare.
CNAIR SA a demarat în 2017 şi o serie de acţiuni privind întreţinerea autostrăzilor şi a drumurilor naţionale. În acest context „s-au executat anul acesta peste 4.827 km de marcaje rutiere, s-au montat 22.390 de indicatoate rutiere, au fost achiziţionaţi şi montaţi 30.208 metri liniari de parapeţi New Jersey şi 99.207 metri liniari de parapeţi metalici. De asemenea, au fost montaţi experimental parapeţi pe cablu, în localitatea Afumaţi.
CNAIR aminteşte şi pregătirea pentru acţiunile de deszăpezire din iarna 2017-2018, care a constat în achiziţionarea a 300.000 de tone de sare, semnarea tuturor acordurilor-cadru şi subsecvente, inventarierea şi verificarea utilajelor destinate acestor acţiuni.
La toate acestea acestea se adaugă, potrivit CNAIR, proiectele de circa 4 miliarde de euro lansate în 2017 în licitaţie publică de CNAIR SA şi care reprezintă o premieră în domeniu, în ultimii 27 de ani. Prin lansarea unor licitaţii anul acesta, se deschide practic front de lucru pentru sute de kilometri de infrastructură modernă, care va fi construită în următorii ani.
Citeşte şi: TRAFIC aerian perturbat pe aeroportul din Frankfurt: O eroare la sistemul IT a dat peste cap programarea zborurilor. Toate cursele ar putea fi anulate
Citeşte şi: Casa Regală face bilanţul vizitelor din 2017, în contextul controverselor legate de drepturi suplimentare pentru urmaşii fostului monarh român: Toate au fost plătite din fondurile Regelui Mihai
Citeşte şi: România, strivită între IT-işti, ingineri şi paznici sau videochat. De ce nu vrea nimeni să lucreze pe salariile actuale şi cere cu 1.000 de lei mai mult
Citeşte şi: Şomajul în Europa: Perspective optimiste pentru 2018. Distribuirea locurilor de muncă la nivel comunitar
Citeşte şi: HARTA salariilor pe judeţe: „De ce să mă duc să lucrez la Londra, când mai bine mă duc la Cluj, iar în weekend mă duc la părinţi?“
Citeşte şi: RETROSPECTIVĂ 2017: Piaţa imobiliară şi-a revenit pe creştere, iar preţurile au urcat cu 10%
Citeşte şi: Ce îi aşteaptă pe români în noul an. Previziuni economice: La cât va ajunge cursul euro în 2018
Citește pe alephnews.ro: Fortune: Elon Musk e cel mai puternic om din business în 2024
Citește pe www.zf.ro: Un român, un polonez şi un neamţ îşi fac un credit la bancă. Cât va plăti fiecare după 30 de ani. Diferenţele sunt halucinante
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Cine este și cu ce se ocupă văduva lui Silviu Prigoană. Ce afacere deține Mihaela, de fapt
CANCAN.RO
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE privind moartea lui Silviu PRIGOANĂ! MĂRTURIA medicului care l-a RESUSCITAT infirmă zvonurile
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe