Şefii marilor companii europene avertizează că Grexit-ul ar pune în pericol redresarea zonei euro

Şefii unor mari companii europene, precum Siemens şi Peugeot Citroen, avertizează că ieşirea Greciei din zona euro ar pune în pericol redresarea regiunii, într-o perioadă de intensificare a activităţilor economice, relatează Bloomberg.

Urmărește
222 afișări
Imaginea articolului Şefii marilor companii europene avertizează că Grexit-ul ar pune în pericol redresarea zonei euro

Şefii marilor companii europene avertizează că Grexit-ul ar pune în pericol redresarea zonei euro (Imagine: Shutterstock)

Chiar dacă impactul Grexit-ului asupra majorităţii companiilor din afara Greciei ar fi mic, efectele secundare ar putea să se propage în economia zonei euro sub forma scăderii încrederii şi a investiţiilor, ceea de nu ar fi bine pentru profituri, a declarat directorul general al Peugeot, Carlos Tavares.

"Orice ar putea destabiliza economia europeană fragilă este din start un factor negativ pentru afacerile noastre. Europenii recâştigă treptat încredere, iar această încredere duce la creşterea cheltuielilor, inclusiv pe piaţa auto", a afirmat Tavares, prezent la un eveniment la Rabat, în Maroc.

Economia zonei euro beneficiază de mai mulţi factori favorabili, respectiv deprecierea euro, preţurile scăzute ale petrolului şi programul de suplimentare a lichidităţilor pus în practică de Banca Centrală Europeană.

În primul trimestru, PIB-ul zonei euro a urcat cu 0,4%.

Grecia reprezintă doar 2% din economia uniunii monetare, dar directorii de companii consideră că şocul unui Grexit ar pune în pericol progresele prin creşterea costului de finanţare în unele regiuni ale Europei şi scăderea cotaţiilor acţiunilor.

Randamentele obligaţiunilor cu scadenţa de 10 ani ale Spaniei şi Italiei au crescut cu peste un punct procentual de la nivelurile minime atinse la începutul anului, pe fondul blocajului negocierilor Greciei cu creditorii ţării, în timp ce investitorii anticipează şi majorarea dobânzilor de către Rezerva Federală americană. Aceşti factori cresc costurile de finanţare şi pentru companii.

"Grexit-ul ar afecta percepţia generală de pe pieţele de capital şi financiare", a spus Michele Norsa, director general al producătorului de articole de lux Salvatore Ferragamo, adăugând că piaţa elenă în sine este prea mică pentru a avea impact asupra vânzărilor companiei.

Norsa este totuşi încrezător că ieşirea Greciei din uniunea monetară poate fi evitată.

Criza din Grecia reprezintă unul dintre principalele motive de îngrijorare ale directorului general al grupului german Siemens, Joe Kaeser.

"Temerile sunt legate mai mult de economia Europei. Este ceva ce trebuie urmărit, din cauza discuţiilor legate de Grexit", a spus Kaeser săptămâna trecută, la un eveniment din Sao Paulo.

Pe de altă parte, criza îndelungată din Grecia şi trenarea negocierilor cu creditorii au dat companiilor timp să se pregătească pentru ce este mai rău, în timp ce temerile legate de contagiune s-au redus, în parte datorită programului BCE de achiziţii de obligaţiuni.

"Zona euro este mult mai puternică decât în 2010 sau 2012, când a apărut problema pentru prima oară", a spus Maxime Sbaihi, economist la Bloomberg Intelligence în Londra.

Incapacitatea de a rezolva problemele Greciei după cinci ani este o sursă de frustrare pentru Remo Ruffini, director general la producătorul de îmbrăcăminte de iarnă Moncler.

"Trebuie să găsim o soluţie cât mai curând, nu să continuăm să găsim soluţii mici. Pentru industria noastră Grecia nu este o piaţă mare, dar impactul ar putea fi mare dacă Grecia iese din zona euro", a afirmat Ruffini într-un interviu la Milano.

Există semne că blocajul din Grecia afectează încrederea, inclusiv în Germania.

Unele companii ar putea resimţi direct impactul ieşirii Greciei din uniunea monetară. Deutsche Telekom ar putea fi nevoită să revizuiască în scădere valoarea participaţiei de 40% deţinută la operatorul Hellenic Telecommunications Organization (OTE), potrivit Bloomberg Intelligence.

Anul trecut, investiţia din Grecia a generat circa 6,4% din profitul EBITDA al Deutsche Telekom, cea mai mare companie de telefonie din Europa. OTE este cel mai mare acţionar al Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) şi Telekom Romania Mobile Communications (fostul Cosmote România).

Grupul Vodafone ar putea fi nevoit la rândul său să revizuiască în scăderea valoarea operaţiunilor din Grecia, care au contribuit cu 2,1% la profitul EBITDA în al doilea semestru fiscal.

Directorul financiar al Remy Cointreau, Luca Marotta, a spus că vânzările de coniac grecesc Metaxa ale companiei vor avea de suferit din cauza evenimentelor din Grecia dar şi din Rusia, unde sancţiunile occidentale afectează vânzările.

La nivel european cel mai mult ar putea fi afectate investiţiile în infrastructură şi industrie, din cauza reducerii cheltuielilor care ar fi provocată de Grexit, consideră Volker Stoll, analist la Landesbank Baden-Wuerttemberg în Stuttgart.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici