Valoarea tranzacţiilor imobiliare a scăzut de 4,5 ori în trimestrul doi faţă de primele trei luni

Valoarea tranzacţiilor cu proiecte imobiliare din România în trimestrul al doilea a totalizat 66 milioane de euro, în scădere semnificativă faţă de primul trimestru, când a fost consemnat un nivel de peste 300 milioane euro, potrivit CBRE.

Urmărește
345 afișări
Imaginea articolului Valoarea tranzacţiilor imobiliare a scăzut de 4,5 ori în trimestrul doi faţă de primele trei luni

Valoarea tranzacţiilor imobiliare a scăzut de 4,5 ori în trimestrul doi faţă de primele trei luni (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Astfel, în primul semestru, valoarea tranzacţiilor cu proiecte imobiliare a fost de 369 de milioane de euro, în creştere cu aproape trei ori faţă de perioada similară a anului trecut (125 milioane euro). În aceste condiţii, investitorii au cumpărat în primele şase luni proprietăţi a căror valoarea depăşeşte nivelul din întreg anul trecut.

România se plasează, după valoarea tranzacţiilor imobiliare din prima jumătate a anului, pe poziţia a patra în Europa Centrală şi de Est, după Polonia, Rusia şi Cehia.

Anul trecut, România a atras investiţii de 229 milioane de euro, în creştere cu aproape 25% faţă de 2012, iar în primul trimestru al anului trecut acestea s-au plasat la 85 milioane euro.

Cele mai importante tranzacţii din acest an au fost răcumpărarea proiectul mixt Upground (birouri şi rezidenţial) de către Globalworth Real Estate de la un fond de investiţii parte a Deustche Bank, achiziţia Innovations Park (industrial), a Moldova Mall (retail), a centrului comercial Mario Plaza din Bucureşti şi a fostului hipermarket PIC Oradea. De asemenea, în statistici este luat în considerare şi transferul clădirii Charles de Gaulle Plaza între două fonduri ale companiei germane GLL Real Estate Partners.

Evoluţia din trimestrul doi reflectă însă situaţia reală de pe piaţa locală de investiţii, care încă este ocolită de cumpărătorii de active imobiliare, având în vedere că majoritatea tranzacţiilor din primul trimestru au fost transferuri între firme cu aceiaşi acţionari.

Europa Centrală şi de Est a atras în primul semestru un volum investiţional totalizând 3,7 miliarde de euro, în scădere cu 26% faţă de perioada similară a anului trecut. Polonia a fost principala ţintă pentru investitorii imobiliari, atrăgând investiţii de 1,1 miliarde de euro, în creştere cu 3% comparativ cu primul semestru din 2013.

Rusia se află pe locul doi în regiune, după valoarea investiţiilor, cu un total de 1,2 miliarde de euro, în scădere cu 58%. Cehia a raportat o creştere a investiţiilor de la 495 milioane de euro la 673 milioane de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici