- Home
- Economic
- BUCURŞTI, (27.08.2013, 10:58)
- Cristina Cuncea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Valoarea tranzacţiilor imobiliare ar putea stagna în acest an la circa 200 milioane euro. Care au fost cele mai tranzacţionate proprietăţi
Valoarea tranzacţiilor cu proprietăţi comerciale - spaţii de birouri, retail şi industriale - ar putea ajunge la 200 milioane euro, nivel similar cu cel din 2012, investitorii fiind interesaţi mai ales de clădirile de birouri şi centre comerciale, a declarat Răzvan Iorgu, director general CBRE.
Urmărește
296 afișări
Valoarea tranzacţiilor imobiliare ar putea stagna în acest an la circa 200 milioane euro. Care au fost cele mai tranzacţionate proprietăţi (Imagine: Shutterstock)
"Cele mai tranzacţionate proprietăţi în perioada perioada 2010- 2013 au fost clădirile de birouri (42%), urmate de centrele comerciale (40%) şi de spaţiile industriale (10%). Interesul pentru clădiri de birouri şi centre comerciale va continua să crească, având în vedere dezvoltarea acestor segmente şi apetitul tot mai mare pentru aceste proprietăţi. Astfel, nivelul din 2012 (peste 200 milioane de euro) ar putea fi egalat până la finalul anului 2013, însă cel din 2010 şi 2011 (peste 300 milioane de euro în fiecare an) este dificil de atins", a apreciat Iorgu, într-un comunicat al companiei de consultanţă imobiliară.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Moşteanu: USR nu va vota guvernul Ciolacu 2
-
Promisiuni: Guvernul Ciolacu 2 vrea să majoreze contribuţia la Pilonul II de pensii private de la 4,75% la 6% în patru ani şi să majoreze suma deductibilă pentru Pilonul III
-
Ciolacu, după ce a fost desemnat premier: Românii au nevoie de stabilitate
Potrivit CBRE, volumul total investiţional din România a crescut cu 32% la 79 milioane de euro în primul semestru al acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Proprietăţile prime din întreaga ţară continuă să fie atractive atât pentru investitorii internaţionali, cât şi pentru cei locali, o creştere a acestui interes fiind înregistrată pe piaţa de centre comerciale.
"Cei mai importanţi investitori din piaţă sunt fondurile internaţionale de private equity, fondurile de oportunitate şi investitorii locali privaţi. Atractivitatea pieţei este influenţată în special de stabilizarea mediului macro-economic, la care contribuie creşterea PIB de 1,7 – 2,2% şi stabilizarea inflaţiei la 3,1% prognozate pentru anul acesta", a explicat Iorgu.
De asemenea, cererea pentru terenuri cu autorizaţie de construcţie, pe care se pot dezvolta clădiri de birouri sau centre comerciale, rămâne puternică, potrivit CBRE, însă numărul terenurilor disponibile de acest tip este limitat, întrucât o mare parte a fost deja tranzacţionată. Există interes din partea investitorilor care realizează că este un moment propice pentru a achiziţiona terenuri bine amplasate, la preţuri scăzute.
"Valoarea terenurilor amplasate în afara Capitalei va continua să scadă, din moment ce vânzătorii concurează cu proprietăţi distressed disponibile în piaţă", a adăugat Iorgu.
Doar trei tranzacţii au fost realizate în România în intervalul ianuarie-iunie 2013. Astfel, pe piaţa de birouri, clădirea prime de clasa A Lakeview, din nordul Capitalei, cu o suprafaţă de 24.000 metri pătraţi, a fost achiziţionată de fondul sud-african de investiţii NEPI. Celelalte două tranzacţii au fost înregistrate pe piaţa de centre comerciale, respectiv cea dintre Mitiska Ventures şi InterCora, constând în opt parcuri mici de retail operaţionale cu o suprafaţă cumulată de 32.000 metri pătraţi, atât din Bucureşti, cât şi din alte oraşe, precum şi portofoliul GTC - o tranzacţie de acţiuni pentru Galleria Piatra Neamţ, Galleria Suceava şi Galleria Buzău, suprafaţa tranzacţionată ridicându-se la 36.500 metri pătraţi.
Reprezentanţii CBRE apreciază că România este una dintre cele mai atractive ţări din Europa Centrală şi de Est (ECE), alături de Bulgaria, în ceea ce priveşte preţurile de tranzacţionare, având randamente prime cu un punct procentual mai mari decât Ungaria sau Slovacia.
Astfel, în primele şase luni ale anului, randamentul prime pentru centrele comerciale din România a scăzut la 8,5% de la 8,75%, în urma creşterii interesului din partea investitorilor, randamentul prime pentru segmental industrial s-a majorat la 10,5% de la 10,25% pe fondul lipsei tranzacţiilor, iar randamentul prime pentru birouri a rămas stabil la 8,25%.
Volumul investiţional din ECE a ajuns la 4,5 miliarde de euro în prima jumătate a anului 2013, ceea ce reprezintă o creştere de 61% faţă de valoarea înregistrată în primele şase luni din 2012.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe