- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (09.10.2011, 16:56)
- Ovidiu Tempea - Mediafax ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Vasilescu, BNR: Acuzaţiile purtătorului de cuvânt al PSD sunt halucinante
Acuzaţiile purtătorului de cuvânt al PSD Radu Moldovan sunt "halucinante", iar dacă s-ar fi consultat cu specialiştii din partid s-ar fi jenat de gândul excentric că BNR a manipulat cursul pentru accize, întrucât leul a avut printre cele mai mici deprecieri din regiune, afirmă Adrian Vasilescu.
Urmărește
762 afișări
Adrian Vasilescu, BNR (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
Purtătorul de cuvânt al PSD Radu Moldovan a afirmat vineri că rolul BNR este altul decât "acela de a încerca politicile criminale ale Guvernului Boc", banca centrală intrând într-un joc extrem de periculos, "în prima fază printr-o decizie criminală de a creşte artificial cursul euro, la sfârşitul lunii septembrie, pentru a avea un curs foarte mare atunci când se stabileşte cursul euro prin care vor fi încasate accizele pe anul următor".
"Deşi cred că a vorbit în nume propriu, fiindcă e imposibil să fi promovat în numele partidului afirmaţii atât de halucinante, îi voi răspunde tocmai având în vedere gravitatea acuzaţiilor aduse Băncii Naţionale (...) Dacă domnul Moldovan s-ar fi consultat cu colegii din comisia economică a partidului, ar fi aflat lucruri care l-ar fi făcut să se jeneze de gândul excentric care i-a trecut prin cap, acela că BNR ar fi manipulat cursul «într-un joc criminal»", a arătat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi la alegeri. Cauți Trump pe buletin. Cu liderii Democrativei, rămâne cum am stabilit: Le-o dai în vot
-
FOCUS Tradiţii şi obiceiuri de Bobotează: Fetele pun busuioc sub pernă, bărbaţii scot crucea din apă
-
Ziarul Financiar: 2025 din perspectiva liderilor europeni
-
Ilie Bolojan: Crin Antonescu nu a făcut un pas în spate, a ridicat probleme corecte privind candidatura sa
Vasilescu a explicat că între 10 şi 30 septembrie, în regiunea europeană în care sunt cuprinse România, Polonia, Cehia şi Ungaria au avut loc deprecieri semnificative ale monedelor. El a continuat arătând că zlotul polonez s-a depreciat cel mai mult, cu 10%, forintul unguresc s-a depreciat cu 8%, coroana cehă, care înainte de 10 septembrie se apreciase ceva mai mult, a pierdut două procente din aprecierea câştigată, în vreme ce leul românesc s-a depreciat cu numai 2%.
"În ziua de 3 octombrie, ziua în care cursul a fost luat în calculul accizelor, oferta de valută din regiune a început să crească şi toate cele patru monede s-au apreciat. Inclusiv leul. Aşa că, prin «jocul» imaginat de domnul Moldovan, în ziua cu pricina cursul a defavorizat şi nu a favorizat calculul accizelor", a arătat oficialul BNR.
În ceea ce priveşte criticile aduse de Moldovan afirmaţiilor directorului BNR Eugen Rădulescu, Vasilescu a reamintit că Banca Naţională îşi exprimă poziţia exclusiv prin comunicate ale Consiliului de Administraţie, comunicate ale BNR sau prin vocile guvernatorului, prim-viceguvernatorului şi ale viceguvernatorilor.
"Atât. În condiţiile în care specialişti din BNR sunt invitaţi de televiziuni, de posturi de radio sau de presa scrisă să participe la dezbateri publice, cu opinii personale, nu sunt opriţi şi nici nu sunt cenzuraţi. Iar domnul Moldovan, dacă de această dată s-ar fi consultat cu juriştii din PSD înainte de a afirma că «Directorul unei instituţii cu importanţa BNR nu-şi poate permite să aibă în public păreri personale», ar fi aflat un adevăr arhicunoscut. Acela că, potrivit unui străvechi principiu de drept, dominant şi în Constituţia României, nimeni nu poate fi oprit să facă nimic din ceea ce legea nu-i interzice să facă; or, nicio lege nu le interzice directorilor din BNR să-şi exprime în public păreri personale", a spus Vasilescu.
Consilierul lui Mugur Isărescu mai notează că este deja notoriu faptul că Banca Naţională, dincolo de atribuţiile pe care le îndeplineşte, de autoritate a statului responsabilă cu politica monetară şi valutară, cu autorizarea, reglementarea şi supravegherea instituţiilor de creditare, s-a afirmat ca o puternică şcoală de cercetare şi de gândire economică.
"De ani de zile, lunar sau chiar de mai multe ori pe lună, aici au loc dezbateri, şi, subliniez: publice, în care analizăm teme de importanţă cardinală pentru societatea românească. La aceste dezbateri invităm toate canalele mass-media, specialişti din bănci, din cercetare, din mediile academice şi din afaceri. Specialiştii din BNR care participă la aceste dezbateri (guvernatorul, ceilalţi membri ai Consiliului de Administraţie, directorii, consilierii şi alţi experţi) exprimă păreri personale. Contribuind astfel la mai buna înţelegere şi soluţionare a problemelor care frământă întreaga societate. Vrea cineva să închidă gura acestei şcoli de idei?", a continuat Vasilescu.
El a menţionat că atâta vreme cât a susţinut public o teză contrară opiniei lui Eugen Rădulescu în privinţa impozitării pensiilor, nimeni nu poate să vadă afirmaţiile directorului BNR ca o poziţie oficială a băncii centrale.
Citește pe alephnews.ro: Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Hamas a aprobat lista de 34 de ostatici propusă de Israel pentru un posibil schimb. Progresul în negocieri este legat de obținerea unui acord
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Ce trebuie să faci ca să ai succes în 2025? Un psihoterapeut a dezvăluit cinci lucruri pe care le poţi face în orice perioadă a anului. De ce nu funcţionează dorinţe precum „să pierd 5 kilograme” sau „să economisesc 10.000 de lei”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
BREAKING! Cunoscutul bărbat de la noi A PARALIZAT! Trece prin momente cumplite: 5000 euro pe zi tratamentul
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe