- Home
- Economic
- (21.04.2023, 15:39)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ziua Pământului. Românii generează 100.000 de tone de deşeuri electronice pe an. Doar 35% sunt reciclate
Românii generează anual peste 100.000 de tone de deşeuri de echipamente electrice şi electronice (DEEE), ceea ce face din ţara noastră unul dintre cele mai poluate state europene, chiar dacă există ţări care produc cantităţi mult mai importante de deşeuri.
Urmărește
155 afișări
Ziua Pământului. Românii generează 100.000 de tone de deşeuri electronice pe an. Doar 35% sunt reciclate
Problema e că în România rata de colectare ajunge la 35%, în cele mai optimiste estimări, în condiţiile în care media europeană este de 45,9% la nivelul anului 2020. Cel mai des, românii reciclează maşini de de spălat (70,67%), iar cel mai greu se despart de telefoanele mobile (11%), arată datele Asociaţiei ENVIRON, una dintre cele mai importante organizaţii din ţara noastră care reciclează DEEE.
Cu ocazia Zilei Pământului (22 aprilie), reprezentanţii ENVIRON trag un semnal de alarmă şi spun că a venit momentul ca reciclarea electronicelor să facă parte din educaţia românilor, aşa cum se întâmplă în ţările civilizate fin UE.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
FOCUS Tradiţii şi obiceiuri de Bobotează: Fetele pun busuioc sub pernă, bărbaţii scot crucea din apă
-
Ziarul Financiar: 2025 din perspectiva liderilor europeni
-
Ilie Bolojan: Crin Antonescu nu a făcut un pas în spate, a ridicat probleme corecte privind candidatura sa
În cei 16 ani de activitate, ENVIRON a colectat peste 160.000 de tone de deşeuri de echipamente electrice şi electronice. Doar anul trecut au fost colectate şi reciclate 39.343 tone DEEE. În top se află maşinile de spălat (70,67%), frigiderele (12,1%), televizoarele şi monitoarele (8,71%), respectiv echipamentele de mici dimensiuni (7,13%). În total, ENVIRON a gestionat anul trecut 1.436.555 de DEEE. Cele mai multe fac parte din categoria deşeurilor de mici dimensiuni (561.030 bucăţi). Urmează maşinile de spălat (560.520 bucăţi), televizoarele şi monitoarele (228.451 bucăţi) şi frigiderele (86.554 bucăţi).
Cel mai puţin se predau spre reciclare obiecte electrice şi electronice precum telefoanele mobile, laptopurile şi alte deşeurile de mici dimensiuni. „O explicaţie este aceea că românii, în special seniorii, renunţă cu greu la echipamentele electrice şi electronice pe care le au. Iar atunci când vine vorba de cele de dimensiuni mici, cum sunt de exemplu telefoanele mobile şi cablurile, încărcătoarele, aparatele foto, ţigările electronice etc, am constatat că de multe ori nici nu conştientizează că acestea sunt tot deşeuri şi de aceea nu le dau spre reciclare, preferă să le păstreze prin sertare sau şi mai rău, să le arunce la gunoi”, a declarat Roxana Puia, Marketing Manager la ENVIRON.
Este foarte important însă ca, atunci când nu mai pot fi reparate, echipamentele electrice şi electronice să fie reciclate şi nu aruncate pur şi simplu la gunoi, pentru a nu deveni deşeuri periculoase, spun reprezentanţii ENVIRON, care arată că frigiderele vechi, de exemplu, conţin ficlorofluorocarboni(CFC) şi hidroflorocarbon (HCFC), substanţe care deteriorează stratul de ozon, problemă asociată cu dezechilibrul climatic al planetei, respectiv cu afecţiuni serioase provocate oamenilor, între care scăderea imunităţii.
În acelaşi timp, un smartphone conţine în jur de 30 de componente diferite, unele dintre ele pe cale de a se epuiza (galiu, argint sau arsenic), altele (plumb, mercur, cadmiu) fiind foarte periculoase dacă sunt aruncate la groapa de gunoi. La rândul lor, televizoarele şi monitoarele vechi conţin metalele grele care pot provoca afecţiuni grave, precum plumb, cadmiu, oxid de bariu, oxid de stronţiu, europiu, ytriu sau mercur.
„Vestea proastă este că toate substanţele din echipamentele electronice aduse la groapa de gunoi ajung în pământ şi afectează pânza freatică, cu impact teribil asupra sănătăţii oamenilor şi a animalelor. Vestea bună este că cel puţin 85% din aceste echipamente pot fi reciclate. Calitatea vieţii noastre, a tuturor, depinde de acţiunile noastre. A recicla deşeurile, indiferent de natura lor, trebuie să fie un gest firesc, normal şi responsabil”, a adăugat Roxana Puia.
Campaniile de colectare de la domiciliu au mai mare succes în mediul rural
La nivelul României nu există deocamdată date statistice relevante despre colectarea DEEE în mediul urban vs. rural, dar experienţa ENVIRON arată că, în mediul rural, campaniile de colectare de la domiciliu au mai mare succes decât în oraşe.
„Cum se explică acest lucru? Pe de o parte, persoanele din mediul urban au mai puţin spaţiu de depozitare decât cei din rural. Pe de altă parte, au acces mai facil la alte soluţii, de exemplu retail, ori salubrizator, pentru gestionarea DEEE”, explică Roxana Puia.
În cele 450 de acţiuni de colectare derulate în perioada 2018-2022 în cadrul campaniei România Reciclează, în aproximativ 150 de localităţi, la nivel naţional, echipele ENVIRON au colectat peste o mie de tone de deşeuri electronice. În top se află televizoarele şi monitoarele (cca. 16.000 de bucăţi), echipamentele IT (peste 5.700), frigiderele (peste 2.100),maşinile de spălat (peste 1.500), respectiv aproape 9.000 alte tipuri de DEEE.
În medie, echipele ENVIRON au colectat câte 2-3 tone de deşeuri de echipamente electrice şi electronice din fiecare localitate unde au loc astfel de acţiuni, împreună cu autorităţile locale. Cele mai mari cantităţi s-au strâns în localităţi precum Băleşti (Gorj), Berceni (Prahova), Videle (Teleorman) – câte 9 tone per ediţie, Hârşova (Constanţa) – 7 tone, Mizil (Prahova) - 4 tone, Balan (Harghita) - 3 tone şamd.
Asociaţia ENVIRON este o organizaţie non-guvernamentală şi non-profit, înfiinţată în anul 2007, care şi-a asumat obiectivul de a prelua responsabilitatea producătorilor şi importatorilor de echipamente electrice şi electronice privind colectarea şi reciclarea acestor produse la finalul ciclului de viaţă. Operează în prezent peste 4.000 de puncte de colectare la nivel naţional.
În cei 16 ani de activitate a colectat peste 160.000 de tone de deşeuri de echipamente electrice şi electronice (DEEE), cantitate care creşte în fiecare an. De exemplu, în anul 2020 au fost colectate 25.000 de tone, în anul 2021 peste 39.000 de tone, iar în acest an îşi propune să depăşească această cantitate şi să continue să se implice în acţiuni de educare a populaţiei.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Știi cum procedezi la alegeri. Cauți Trump pe buletin. Cu liderii Democrativei, rămâne cum am stabilit: Le-o dai în vot
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Hamas a aprobat lista de 34 de ostatici propusă de Israel pentru un posibil schimb. Progresul în negocieri este legat de obținerea unui acord
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Ce trebuie să faci ca să ai succes în 2025? Un psihoterapeut a dezvăluit cinci lucruri pe care le poţi face în orice perioadă a anului. De ce nu funcţionează dorinţe precum „să pierd 5 kilograme” sau „să economisesc 10.000 de lei”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
BREAKING! Cunoscutul bărbat de la noi A PARALIZAT! Trece prin momente cumplite: 5000 euro pe zi tratamentul
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe