ANALIZĂ: Audierile comisarilor europeni desemnaţi încep luni. Corina Creţu va fi audiată miercuri

Audierile comisarilor desemnaţi încep luni în comisiile de specialitate ale PE şi se vor încheia pe 7 octombrie, Corina Creţu, căreia i-a fost repartizat portofoliul pentru Politică Regională, fiind programată pentru miercuri, la 10.00 ora României, votul în plen fiind programat pe 22 octombrie.

Urmărește
390 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Audierile comisarilor europeni desemnaţi încep luni. Corina Creţu va fi audiată miercuri

ANALIZĂ: Audierile comisarilor europeni desemnaţi încep luni. Corina Creţu va fi audiată miercuri (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

Şirul audierilor va fi deschis, luni, la 14.30 (15.30, ora României) de către actualul comisar european pentru Afaceri Interne, suedeza Cecilia Malmström (ALDE), căreia preşedintele ales al Comisiei Europene i-a rezervat portfoliul Comerţului, şi de Karmenu Vella (Malta, S&D), comisar desemnat pentru Mediu, afaceri maritimie şi pescuit.

Tot luni vor fi audiaţi croatul Neven Mimica (S&D) pentru Cooperare internaţională şi dezvoltare şi actualul comisar pentru energie, Günther Oettinger (PPE), căruia i-a fost repartizat portofoliul Economia şi societatea digitală.

În cea de a doua zi de audieri se vor prezenta în faţa comisiilor PE Vytenis Andriukaitis (Lituania, S&D), comisar desemnat pentru Sănătate şi siguranţă Alimentară, Carlos Moedas (Portugalia, PPE), pentru Cercetare, ştiinţă şi inovare, Dimitris Avramopoulos (Grecia, PPE) pentru Migraţie şi afaceri interne şi Christos Stylianides (Cipru, PPE), care a primit Ajutor umanitar şi management de criză.

De asemenea, actualii comisari Maroš Šefčovič (Slovacia, S&D) şi Johannes Hahn (Politică Regională, PPE), desemnaţi pentru Sectorul transporturilor şi sectorul spaţial, respectiv, Politica europeană de vecinătate şi negocieri pentru extindere îşi vor prezenta priorităţile în faţa europarlamentarilor.

Corina Creţu (S&D), comisarul desemnat pentru Politică Regională, va avea audierile pe 1 octombrie, de la ora 9.00 (10.00, ora României).

Tot miercuri se prezintă la comisii Marianne Thyssen (Belgia, PPE), pentru portofoliul Ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale, competenţe şi mobilitate profesională, Tibor Navracsics (Ungaria, PPE) pentru Educaţie, cultură, tineret şi cetăţenie, Miguel Arias Cañete (Spania, PPE) pentru Acţiuni în domeniul climei şi energie, Jonathan Hill (Marea Britanie, ECR - Conservatorii şi Reformiştii Europeni), comisar desemnat pentru Stabilitate financiară, servicii financiare şi uniunea pieţelor de capital şi Vĕra Jourová (Cehia, ALDE) pentru Justiţie, protecţia consumatorilor şi egalitatea de gen.

Audierile din prima săptămână se vor încheia joi, când se vor prezenta în faţa comisiilor Phil Hogan (Irlanda, PPE), comisarul desemnat pentru Agricultură şi dezvoltare rurală, Pierre Moscovici (Franţa, S&D) pentru Afaceri economice şi financiare, impozitare şi uniune vamală, Margrethe Vestager (Danemarca, ALDE) pentru portofoliul Concurenţă, Elżbieta Bieńkowska (Polonia, PPE) pentru Piaţa internă, industrie, antreprenoriat şi IMM-uri şi actualul comisar pentru Ajutor umanitar, bulgăroaica Kristalina Georgieva (PPE), propusă pentru Buget şi resurse umane şi care va ocupa, totodată, şi un post de vicepreşedinte.

Audierile se reiau luni, 6 octombrie, cu Alenka Bratušek (Slovenia, PPE), comisar desemnat pentru Uniune energetică, Valdis Dombrovskis (Letonia, PPE) pentru Euro şi dialog social, Andrus Ansip (Estonia, ALDE) pentru Piaţa Unică Digitală şi Federica Mogherini (Italia, S&D), Înaltul reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate. Cei patru vor deţine în Comisia Juncker şi funcţia de vicepreşedinte.

Jyrki Katainen (Finlanda, PPE), comisar desemnat pentru Ocuparea forţei de muncă, creştere economică, investiţii şi competitivitate, va fi audiat marţi, 7 octombrie.

Audierile se vor încheia marţi după-amiază cu olandezul Frans Timmermans (S&D), comisar desemnat pentru Mai bună reglementare, relaţii interinstituţionale, statul de drept şi carta drepturilor fundamentale, pentru care Jean-Claude Juncker a creat postul de prim-vicepreşedinte al CE.

În funcţie de portofoliu, unii comisari, printre care şi Corina Creţu, vor fi audiaţi de o singură comisie, alţii de două, trei sau patru, în timp ce Günther Oettinger şi Jyrki Katainen vor fi audiaţi de membri a cinci comisii de specialitate ale PE.

 

Întrebările Comisiei REGI pentru Corina Creţu

Pe 8 septembrie, cei 28 de comisari desemnaţi au primit un chestionar cu 5 întrebări la care au trimis răspunsurile în engleză până pe 26 septembrie, deadline-ul pentru trimiterea răspunsurilor în alte limbi fiind 29 septembrie. Două întrebări sunt comune pentru toţi comisarii desemnaţi, iar celelalte trei se referă la portofoliul fiecărui membru al Comisiei.

Fiecare audiere durează trei ore, fiind transmisă în direct. La început, comisarul candidat ţine un discurs de maximum 15 minute, după care răspunde la întrebări.

În timpul audierilor, comisiile responsabile cu portofoliile candidaţilor vor examina într-o sesiune de întrebări şi răspunsuri competenţele generale ale candidaţilor, angajamentul european şi cunoştinţele acestora în domeniu.

Surse europene au precizat, pentru MEDIAFAX, că membrii Comisiei REGI au dorit să afle de la Corina Creţu ce viziune are asupra politicilor regionale, cum va aplica priorităţile politicii de coeziune, stabilite deja, pentru perioada 2014-2020, şi cum vede posibila reevaluare a acestei politici peste 2 ani.

O altă întrebare, în general comună pentru toţi comisarii desemnaţi, se referă la modul în care aceştia văd colaborarea dintre membrii CE şi cei ai PE.

Europarlamentarii din REGI vor să fie informaţi din timp asupra evoluţiilor din zona politicii regionale, în condiţiile în care, în prezent, se înregistrează diferenţe mari între angajamente şi plăţi, ducând la întârzieri la sumele trimise de Comisia Europeană statelor membre.

După audieri, fiecare comisie responsabilă trebuie să finalizeze evaluarea comisarului în 24 de ore de la audiere. Totodată, membrii unei comisii pot cere în scris alte informaţii.

Următorul pas constă în trimiterea unui raport de evaluare separat pentru fiecare comisar desemnat Conferinţei Preşedinţilor de Comisie şi Conferinţei Preşedinţilor din PE. Pe 9 octombrie, aceasta din urmă, în cazul în care decide să nu ceară mai multe informaţii şi în urma unui schimb de opinii, declară audierile încheiate.

Există şi posibilitatea ca o comisie, nemulţumită de cum s-a prezentat un comisar desemnat, să-l recheme pe acesta la o nouă rundă de negocieri.

Ultima etapă este aprobarea comisiei, ca întreg, în plenul Parlamentului European, pe 22 octombrie. Decizia se ia cu majoritatea voturilor exprimate.

În trecut, au existat cazuri când o evaluare negativă a unui candidat în cadrul audierilor a dus la retragerea candidatului sau schimbarea portofoliului acestuia. Astfel, pe 19 ianuarie 2010, candidata desemnată de Bulgaria pentru un post de comisar european, Rumiana Jeleva, a renunţat la această candidatură, după ce audierea sa în comisia PE a fost un eşec, europarlamentarii reproşându-i că nu ar fi dezvăluit o parte din interesele sale, omiţând să menţioneze acţiunile deţinute la firma bulgară de consultanţă Global Consult. Italianul Rocco Butiglione, comisar desemnat pentru Justiţie, a anunţat, pe 30 octombrie 2004, că renunţă la funcţie, după ce a provocat un scandal în UE din cauza părerilor lui referitoare la homosexuali şi femei.

Dacă totul decurge conform planificării, Comisia lui Juncker îşi va începe mandatul de 5 ani pe 1 noiembrie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici