Anchetă la Fukushima: Autoritatea nucleară japoneză va iniţia o anchetă privind apa contaminată

Autoritatea japoneză privind reglementarea sectorului nuclear va iniţia o anchetă privind cauzele scurgerii de apă contaminată de la centrala avariată Fukushima, deoarece situaţia poate fi mai gravă, decât s-a estimat iniţial, a explicat un oficial al instituţiei.

Urmărește
189 afișări
Imaginea articolului Anchetă la Fukushima: Autoritatea nucleară japoneză va iniţia o anchetă privind apa contaminată

Anchetă la Fukushima: Autoritatea nucleară japoneză va iniţia o anchetă privind apa contaminată (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit aceleiaşi surse, autoritatea nucleară urmează să ia miercuri o decizie oficială privind crearea unei echipe care să colecteze şi să analizeze datele referitoare la apele subterane radioactive, care se scurg de la centrala avariată la 11 martie 2011 în urma unui tsunami şi care s-au deversat în Oceanul Pacific, situat în apropiere.

De asemnea, autoritatea va constitui un grup de supraveghere a contaminării în zonele de pescuit, în special a speciilor de peşte care ar putea fi pescuite şi consumate de oameni.

"Încă nu cunoaştem cauza exactă a acestor scurgeri, care sunt mai complicate decât credeam noi", a recunoscut oficialul.

Compania Tokyo Electric Power (TEPCO) a recunoscut săptămâna precedentă că apa subterană care conţinea tritiu, stronţiu, cesiu şi alte elemente radioactive nu a stagnat, cum se considera, ci s-a deversat în ocean.

Directorul TEPCO, Naomi Hirose, cerându-şi scuze din nou "pentru accidentul de la Fukushima, care a provocat nelinişte şi daune populaţiei", a recunoscut că a aşteptat să colecteze şi să analizeze mai multe date înainte de a face acest anunţ.

În apa subterană, prelevată la câţiva metri distanţă de ocean, au fost depistate substanţe cu un nivel înalt de radioactivitate, dar TEPCO s-a abţinut să afirme că această contaminare s-a extins până la ocean.

Operatorul TEPCO este frecvent criticat pentru informarea, considerată incorectă, a publicului.

Aproximativ 3.000 de tehnicieni şi muncitori pregătesc dezactivarea centralei Fukushima, dar se confruntă în permanenţă cu apariţia unor probleme în locuri inaccesibile, din cauza radioactivităţii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici