- Home
- Externe
- (02.12.2022, 21:24)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Balkan Insight: Ungaria, mamă pentru spionii ruşi. Reţeaua ar fi administrată de ambasada Moscovei la Budapesta
O arestare operată la graniţa cu Ucraina a scos la lumină rolul capitalei ungare ca centru pentru spionii ruşi în Europa.
Urmărește
1861 afișări
Balkan Insight: Ungaria, mamă pentru spionii ruşi. Reţeaua ar fi administrată de ambasada Moscovei la Budapesta
Budapesta este unul dintre centrele spionilor ruşi din Europa, scoate la iveală o investigaţie a Balkan Insight, care a adunat piesele şi le-a pus cap la cap.
În urmă cu câteva zile, forţele speciale ucrainene au oprit un bărbat la graniţa cu Ungaria şi au descoperit că acesta a ascuns un stick USB în anus. Era plin de informaţii clasificate privind apărarea, serviciile de informaţii (SBU), informaţiile militare (GUR), mişcarea Azov, Brigada 72, baze, depozite.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Netanyahu plănuieşte să-i concedieze şi pe şefii IDF şi Shin Bet - surse
-
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz
-
Protestatarii încep să se adune la Ierusalim şi Tel Aviv după ce Gallant a fost demis
Sarcina „curierului” – fost angajat al Ministerului de Interne ucrainean – era conform acuzaţiei să-l predea persoanei sale de contact, probabil un funcţionar aflat în serviciul misiunii diplomatice a Moscovei în capitala Ungariei.
În atenţia României: spionii de la Budapesta operează în ţările vecine
Ambasada acţionează ca un pilon, are 56 de elemente acreditate, cu 10 mai multe decât anul trecut: poate garanta suport, logistică şi suport. Pentru a face o idee, sunt 6 diplomaţi ruşi acreditaţi la Praga, 13 la Varşovia, 3 la Bratislava.
Spionii ruşi staţionaţi la Budapesta cu acoperire diplomatică operează cel mai probabil în ţările vecine sau în statele membre ale UE şi NATO: în Ungaria au locuri sigure, pot să închirieze maşini cu numere de înmatriculare locale, să facă schimb de informaţii departe de urechile indiscrete. S-ar fi întâmplat asta de mai multe ori.
În ciuda faptului că face parte din NATO, Ungaria nu este ostilă Rusiei, având o abordare permisivă şi boicotând sancţiunile europene. Budapesta a refuzat, de asemenea, să furnizeze arme Kievului şi s-a impus aaderării Finlandei şi Suediei la Alianţă.
Sunt cunoscute relaţiile personale cu Serghei Narîşkin, şeful serviciilor ruse. Fiul Andrei a obţinut permisul de şedere în Ungaria împreună cu familia datorită aşa-numitei „vize de aur” şi se poate muta şi în Uniunea Europeană.
Legăturile ruso-maghiare
A existat o încercare de retragere a permisului, dar mutarea a fost blocată de „influenţe” politice. În acest sens, jurnaliştii de investigaţie amintesc de legăturile lui Andrei Narîşkin cu Antal Rogan, şeful cabinetului preşedintelui Viktor Orbán şi supervizor pentru agenţiile de securitate şi contrainformaţii.
Alt argument: au existat hackeri ruşi care s-au infiltrat în sistemele de comunicaţii ale Ministerului de Externe al Ungariei, incidente niciodată mediatizate de guvernul maghiar. Balkan Insight subliniază modul în care Budapesta, în comparaţie cu alte state UE, nu a expulzat spionii lui Putin.
Până şi Bruxelles-ul „este plin de spioni”, după cum a relatat un articol aprofundat din Politico Europe. În „capitala” Uniunii Europene locuiesc 26.000 de diplomaţi înregistraţi – fiecare dintre ei un potenţial spion în slujba unui guvern străin, mai mult cu un paşaport diplomatic care le garantează imunitatea – şi sute de ţinte: pe lângă instituţii şi NATO, aproximativ 100 de organizaţii internaţionale şi 300 de misiuni diplomatice au sediul la Bruxelles.
Potrivit unei estimări a serviciilor secrete belgiene, în unele ambasade chiar 10 sau 20% din personalul înregistrat ar putea opera sub acoperire. Între timp, până în 2024, Belgia va dubla numărul agenţilor implicaţi în vânătoarea de spioni: aceştia vor deveni 1.000.
Citește pe alephnews.ro: Greșesc sau nu sondajele americane? Care sunt cele 3 scenarii în care ar putea câștiga Kamala Harris alegerile din SUA
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Rezultatele din șapte state swing vor decide Președintele SUA. Republicanii susțin că Trump va lua Pennsylvania, care are cele mai multe voturi electorale
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
CANCAN.RO
„Eu sunt Ilinca”. Soția lui George Simion anunță o surpriză editorială în podcast-ul lui Codin Maticiuc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe