Bătălia pentru Lugansk: maşini de poliţie ucrainene ciuruite de gloanţe, clădiri uriaşe găurite de bombe

  • Maşini de poliţie ucrainene răsturnate, ciuruite de gloanţe, clădiri guvernamentale locale uriaşe, pârjolite şi găurite de obuze, cupola de aur deteriorată a unei biserici ortodoxe şi foarte puţini civili.
  • Este ceea ce a găsit un reporter în Lugansk, capturat duminică de Rusia.
Urmărește
1147 afișări
Imaginea articolului Bătălia pentru Lugansk: maşini de poliţie ucrainene ciuruite de gloanţe, clădiri uriaşe găurite de bombe

FOTO Reuters/Twitter

Un reporter Reuters aflat în Lugansk, capturat duminică de Rusia şi aliaţii săi separatişti, a găsit puţini locuitori într-un oraş în care locuiau cândva aproape 100.000 de oameni şi pagube însemnate, mărturie a ferocităţii bătăliei.

Câţiva civili, toţi femei, supravegheau pagubele, vehiculele blindate manevrate de forţele susţinute de Rusia se plimbau pe străzi, iar steagul roşu al victoriei sovietice - un simbol al celui de-al Doilea Război Mondial adoptat de forţele ruseşti - atârna deasupra intrării unei clădiri distruse a guvernului local.

Căderea Luganskului în mâinile Rusiei şi ale reprezentanţilor săi a fost salutată ca un moment important de Moscova, care deţine acum controlul total al regiunii Luhansk, unul dintre obiectivele a ceea ce preşedintele Vladimir Putin numeşte "operaţiunea sa militară specială" pentru a elimina ceea ce el a prezentat ca fiind o ameninţare periculoasă.

Pentru Ucraina, capturarea oraşului a fost o înfrângere dureroasă în ceea ce spune că este un război de agresiune nejustificat, menit să ia întinderi părţi din teritoriul său şi să o lase mai mică şi mai slabă.

Luni, în Lugansk, un reporter Reuters care a vizitat oraşul a găsit un oraş care, în afară de sunetele păsărilor, era sinistru de liniştit în unele locuri după ce majoritatea locuitorilor au fugit.

Olga, o pensionară în vârstă de 67 de ani care rămăsese în urmă, a salutat calmul regăsit.

"Situaţia este bună acum. Ne este teamă doar de faptul că (luptele) se vor întoarce", a spus ea, precizând că primul lucru pe care dorea să îl facă era să îşi viziteze copiii din Rusia.

În rest, ea a spus că obiectivul ei este "să rămână în viaţă".

În alte părţi ale oraşului, o clădire guvernamentală locală din cărămidă cenuşie şi arsă, cu emblema Ucrainei, era goală, iar la etajele superioare lipseau ferestrele.

Maşini arse împânzeau străzile, cu epavele a cel puţin două vehicule de patrulare ale poliţiei, unul dintre ele răsturnat, cu parbrizul ciuruit de gloanţe.

Un centru comercial lung avea multe dintre ferestrele cu geamuri sparte, iar cupola aurită a unei biserici ortodoxe era găurită, cu acoperişul de sub ea golit până la rama metalică.

Au mai rămas câteva semne ale identităţii ucrainene a oraşului: o mică grămadă de paşapoarte ucrainene în biroul procurorului local fără acoperiş şi un steag ucrainean abandonat pe un drum, nu departe de o dubă sfărâmată.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici