Campania aeriană a Statelor Unite împotriva grupării Stat Islamic costă 8,3 milioane de dolari pe zi

Statele Unite cheltuiesc în fiecare zi 8,3 milioane de dolari pentru a finanţa campania aeriană efectuată în Siria şi în Irak împotriva organizaţiei Stat Islamic, o cifră în creştere, a anunţat, luni, Pentagonul.

Urmărește
241 afișări
Imaginea articolului Campania aeriană a Statelor Unite împotriva grupării Stat Islamic costă 8,3 milioane de dolari pe zi

Campania aeriană a Statelor Unite împotriva grupării Stat Islamic costă 8,3 milioane de dolari pe zi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

De la începutul raidurilor aeriene americane în Irak, pe 8 august, apoi în Siria, operaţiunile au costat 580 de milioane de dolari, potrivit căpitanului de fregată Bill Urban, un purtător de cuvânt al Departamentului american al Apărării.

Până în prezent, Pentagonul cifra costul cotidian al campaniei sale aeriene la aproximativ 7 milioane de dolari, dar, potrivit unui oficial care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului, ritmul misiunilor s-a intensificat în ultimele săptămâni.

Cu toate acestea, analişti independenţi apreciază aceste cifre prea mici.

În acest ritm, campania ar putea costa între 2,4 şi 3,8 milioane de dolari pe an. Dacă atacurile aeriene contra unor ţinte jihadiste se vor intensifica, această sumă ar putea creşte şi atinge între 4,2 şi 6,8 miliarde de dolari pe an, explică analistul Todd Harrison, expert la Centrul pentru evaluare strategică şi bugetară (CSBA) de la Washington, într-un raport publicat la sfârşitul lui septembrie.

Potrivit lui, zborurile de recunoaştere implică cele mai importante costuri pentru operaţiunea "Determinare absolută".

Spre exmplu, ridicarea de la sol a unui avion fără pilot Predator sau Reaper costă 1.000 de dolari pe oră, în timp ce un Global Hawk, un avion fără pilot de supraveghere capabil să zboare mult mai sus, generează un cost de 7.000 de dolari pe oră.

Finanţările pentru această campanie provin din bugetul de război al Pentagonului, adică fondurile pentru operaţiuni de urgenţă în străinătate (Overseas Contingency Operations, OCO). Separate de bugetul de bază al Apărării, aceste fonduri sunt "cartea de credit" utilizată pentru a acoperi costurile de război ale Statelor Unite.

Congresul le-a sporit cu 85 de miliarde de dolari pentru anul fiscal care s-a încheiat în septembrie. Dar Pentagonul prevede o scădere importantă a bugetului său pentru 2015.

 

 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici