Coreea de Nord nu are nicio şansă de victorie în faţa SUA, avertizează Ashton Carter

Secretarul american al Apărării, Ashton Carter, a avertizat, marţi, că, dacă Coreea de Nord atacă Coreea de Sud, Statele Unite vor răspunde iar nord-coreenii nu vor avea nicio şansă de victorie, relatează CNN.

Urmărește
961 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord nu are nicio şansă de victorie în faţa SUA, avertizează Ashton Carter

Ashton Carter (Foto: AFP / Mediafax Foto)

"Trebuie să ne asigurăm că nord-coreenii vor înţelege că vom face faţă oricărei provocări din partea lor şi că nu au nicio şansă să ne învingă pe noi şi pe aliaţii noştri din Coreea de Sud", a declarat Carter, într-o videoconferinţă în care a răspuns unor întrebări din partea trupelor staţionate în întreaga lume.

"Este probabil singurul loc din lume în care războiul ar putea izbucni cât am pocni din degete", le-a spus el.

Declaraţiile lui Carter au fost unele dintre cele mai dure la adresa Coreei de Nord şi vin în mijlocul unor tensiuni recente între Seul şi Phenian.

Comandanţi americani au revizuit planul american de război pentru apărarea Coreei de Sud săptămâna trecută, în cazul în care ar exista un indiciu brusc potrivit căruia nord-coreenii ar urma să înceapă un război.

Coreea de Nord şi-a mobilizat parţial armata la începutul lunii, dar a ajuns la un compromis, luni, cu Coreea de Sud, iar ambele părţi au scăzut tonul de atunci.

La începutul acestei luni, doi militari sud-coreeni au fost răniţi de mine de teren amplasate la linia de demarcaţie, nordul dezminţind că a amplasat acele mine. Câteva zile mai târziu, Seulul a început să transmită mesaje de propagandă, la interval de trei ore, la 11 difuzoare, inslusiv muzică pop şi buletine de ştiri din Sud, reluând o practică pe care ambele părţi o abandonaseră în 2004.

Oficiali americani ş-au exprimat îngrijorarea cu privire la intenţiile nord-coreenilor, după ce liderul Kim Jong-un a dat Coreei de Sud un ultimatum pentru a opri difuzarea de mesaje de propagandă la difuzoarele instalate de-a lungul liniei de demarcaţie cu Coreea de Sud.

Seulul a anunţat oprirea difuzoarelor pe data de 25 august, după ce Coreea de Nord şi-a exprimat "regretul" faţă de exploziile care au mutilat luna aceasta doi militari sud-coreeni care se aflau într-o misiune de patrulare în zona demilitarizată (DMZ), o zonă puternic militarizată care desparte cele două ţări surori şi inamice.

Cele două Corei se află - teoretic - în continuare în război, deoarece Războiul Coreei (1950-1953) s-a încheiat cu un armistiţiu şi nu cu un tratat de pace.

În 2004, cele două ţări au ajuns la un acord cu privire la demontarea difuzoarelor instalate la frontieră.

Ele erau folosite în cadrul unui adevărat "război" psihologic, potrivit ziarului sud-coreean Korea Times.

La aceste difuzoare erau difuzate buletine de ştiri, pentru ca militarii şi locuitorii din apropierea DMZ, în această ţară izolată şi închisă, să afle ceea ce se întâmpla în lume.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici