Coreea de Nord testează noua rachetă balistică intercontinentală - record de altitudine şi de distanţă

Coreea de Nord a realizat un nou test militar major, lansând racheta balistică intercontinentală Hwasong-19, un tip de rachetă cu combustibil solid, care a atins altitudinea record de 7.687,5 km şi o distanţă de peste 1.000 km.

Urmărește
198 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord testează noua rachetă balistică intercontinentală - record de altitudine şi de distanţă

Coreea de Nord testează noua rachetă balistică intercontinentală - record de altitudine şi de distanţă

Testul a avut loc în contextul tensiunilor internaţionale şi al controverselor legate de implicarea Coreei de Nord alături de Rusia în războiul din Ucraina, informaţia fiind confirmată de agenţia de ştiri de stat KCNA, relatează Reuters.

Racheta Hwasong-19 a fost testată joi şi a fost descrisă de KCNA drept „cea mai puternică rachetă strategică din lume”. Lansarea a fost supravegheată personal de liderul nord-coreean Kim Jong Un, care a declarat că această rachetă demonstrează „poziţia hegemonică” a ţării sale în dezvoltarea şi fabricarea de sisteme nucleare. Hwasong-19 poate lovi aproape orice ţintă de pe teritoriul Statelor Unite, un semnal transmis în special Washingtonului.

Reacţii internaţionale şi sancţiuni

Testul a generat reacţii dure din partea Statelor Unite, aliaţilor lor din Coreea de Sud, Japonia şi Europa, precum şi din partea secretarului general al ONU. „Racheta confirmă credibilitatea în creştere a capacităţilor de descurajare strategică ale Coreei de Nord”, a declarat Ankit Panda, expert în politici internaţionale.

Ca răspuns, Coreea de Sud a impus noi sancţiuni împotriva a 11 persoane şi patru entităţi nord-coreene implicate în dezvoltarea programului nuclear şi în transferuri ilegale de fonduri. Lansarea ar putea fi parte a unei strategii de a demonstra forţa tehnologică şi a distrage atenţia de la desfăşurarea trupelor nord-coreene în Rusia, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Unificării din Coreea de Sud.

Cooperare militară între Coreea de Nord şi Rusia

Desfăşurarea trupelor nord-coreene în sprijinul Rusiei în Ucraina a stârnit îngrijorare, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski criticând lipsa unei reacţii ferme din partea aliaţilor săi. Deşi Moscova şi Phenianul nu au confirmat oficial această colaborare militară, cele două state au apărat dreptul la ajutor reciproc.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a precizat că Pentagonul nu a identificat momentan dovezi ale unei implicări directe a Rusiei în lansarea rachetei. Specialiştii sud-coreeni se arată, totuşi, sceptici că Rusia ar împărtăşi tehnologii sensibile cu Coreea de Nord, deşi o colaborare limitată pe plan militar ar putea fi posibilă.

Detalii tehnice şi capacităţi extinse ale Hwasong-19

KCNA a anunţat că Hwasong-19 va funcţiona alături de Hwasong-18, o altă rachetă cu combustibil solid testată anterior. Spre deosebire de rachetele cu combustibil lichid, cele pe bază de combustibil solid oferă avantaje strategice, fiind mai uşor de manevrat şi necesitând mai puţin suport logistic.

„Rachetele cu combustibil solid pot fi stocate şi deplasate oriunde, asigurând mobilitate şi durabilitate crescute”, a explicat profesorul Kim Dong-yup de la Universitatea de Studii Nord-Coreene din Seul. Imaginile publicate de KCNA prezintă o rachetă lansată dintr-un vehicul specializat, cu secvenţe de separare a etajelor şi capturi ale Pământului.

Lansarea a fost marcată de o durată de zbor de 85 de minute, iar Hwasong-19 a atins o altitudine record pentru rachetele nord-coreene. Experţii sugerează că această rachetă ar putea fi capabilă să transporte încărcături nucleare mai grele sau chiar multiple focoase nucleare, ceea ce ar permite Coreei de Nord să lovească simultan mai multe ţinte.

Deşi Coreea de Nord dispune deja de rachete cu rază de acţiune suficientă pentru a lovi orice ţintă din Statele Unite, Hwasong-19 ar putea extinde capacităţile sale ofensive. Specialiştii afirmă că Phenianul ar putea continua testările pentru a asigura separarea focoaselor multiple la reintrarea în atmosferă şi atingerea precisă a ţintelor individuale.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici