- Home
- Externe
- KIEV, (23.05.2014, 16:41)
- Luminiţa Bogdan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CRONOLOGIE: Şase săptămâni de revoltă prorusă în estul Ucrainei
Violenţele între insurgenţi şi militarii ucraineni au provocat peste 150 de morţi în regiunile separatiste proruse din estul Ucrainei din 13 aprilie, potrivit unui bilanţ realizat de AFP, care prezintă datele-cheie ale revoltelor în urma cărora ţara se află în pragul războiului civil.
Urmărește
221 afișări
CRONOLOGIE: Şase săptămâni de revoltă prorusă în estul Ucrainei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
- APRILIE
- 6 aprilie: La două săptămâni după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia, manifestanţii proruşi ocupă instituţii oficiale la Harkov, Doneţk şi Lugansk, principalele oraşe din est, situate la graniţa cu Rusia.
- 7 aprilie: Insurgenţii proclamă "Republica Doneţk". Kievul acuză Moscova că urmăreşte invadarea Ucrainei, cu scopul de a "dezintegra" ţara.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Rezultate alegeri prezidenţiale pe judeţe. Fiefuri PNL, câştigate de Călin Georgescu. Ciolacu are 16 judeţe, Lasconi - Capitala şi 4 judeţe
-
Rezultate parţiale: Georgescu, în continuare pe primul loc. Luptă strânsă între Ciolacu şi Lasconi
-
Timiş. Rezultate finale alegeri prezidenţiale, turul I. Cu cine au votat timişenii
- 13 aprilie: Kievul lansează o "operaţiune antiteroristă" în est.
- 17 aprilie: Acord la Geneva între Ucraina, Rusia, Statele Unite şi UE în legătură cu detensionarea crizei, respins de separatişti
- 18 aprilie: Kremlinul confirmă mobilizarea trupelor la frontiera cu Ucraina (40.000 de soldaţi, potrivit NATO)
- 22 aprilie: Washingtonul anunţă desfăşurarea a 600 de militari în Polonia şi statele baltice
- 24 aprilie: Forţele ucrainene lansează un asalt la Slaviansk, unde cel puţin cinci insurgenţi sunt ucişi, provocând furia Moscovei.
- 25 aprilie: Şapte observatori ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) sunt reţinuţi la Slaviansk de insurgenţi şi eliberaţi la 3 mai.
- 28 aprilie: Sancţiuni occidentale consolidate la adresa Rusiei.
- MAI
-2 mai: Cele mai grave violenţe de la schimbarea puterii la Kiev, peste 50 de morţi, dintre care 42 la Odesa (în sud) şi 10 la Slaviansk
-5 mai: Lupte intense la Slaviansk. Kievul afirmă că a ucis 30 de insurgenţi.
-9 mai: Prima vizită a preşedintelui rus Vladimir Putin în Crimeea, peste 20 de morţi în luptele de la Mariupol, în sud-est, potrivit Kievului
-11 mai: Susţinere masivă a locuitorilor din regiunile Doneţk şi Lugansk la referendumul privind independenţa, considerat "ilegal" de Kiev şi occidentali
-12 mai: Separatiştii din Doneţk cer alipirea la Rusia, o cerere care a rămas încă fără răspuns. UE extinde sancţiunile la adresa Rusiei.
- 13 mai: Şapte soldaţi ucraineni sunt ucişi în apropiere de Kramatorsk. Recucerirea estului, încercată de o lună de Kiev, este un eşec.
- 14 mai: Acord, dar fără separatişti, privind "un dialog naţional", încurajat de europeni şi OSCE
- 15 mai: Washingtonul ameninţă că va viza economia rusă cu noi sancţiuni. O navă franceză de recunoaştere ajunge în Marea Neagră.
- 16 mai: Separatiştii preiau controlul asupra cartierului general al forţelor speciale ale Ministerului de Interne din Doneţk.
- 17 mai: Separatiştii îl eliberează pe autoproclamatul guvernator de la Lugansk, arestat de grănicerii ucraineni.
- 19 mai: Vladimir Putin ordonă retragerea trupelor de la frontiera cu Ucraina şi cere Kievului să-şi retragă forţele din est. "Nicio dovadă" privind retragerea forţelor ruse, anunţă NATO. Un soldat ucrainean este ucis în apropiere de Slaviansk.
- 22 mai: Cel puţin 18 soldaţi sunt ucişi în două atacuri separate, la Volnovaka (în regiunea Doneţk) şi la Rubijn (în regiunea Lugansk), cele mai grele pierderi militare suferite de Kiev de la începutul operaţiunii în est.
-23 mai: Cel puţin cinci combatanţi, patru separatişti proruşi şi un voluntar dintr-un "batalion" de susţinere a armatei ucrainene, sunt ucişi în luptele din apropiere de Karlivka, la nord-est de Doneţk.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Diaspora răstoarnă TOT ce se știa! Marcel Ciolacu nu există în rezultatele de peste graniță
CANCAN.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe