- Home
- Externe
- LONDRA, (24.01.2017, 11:44)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Curtea Supremă a decis: Guvernul britanic trebuie să ceară votul Parlamentului pentru declanşarea procedurii Brexit
Guvernul britanic trebuie să solicite votul Parlamentului pentru declanşarea procedurii de scoatere a Marii Britanii din Uniunea Europeană, a decis Curtea Supremă de Justiţie.
Urmărește
7072 afișări
Guvernul britanic trebuie să ceară votul Parlamentului pentru declanşarea procedurii Brexit
Guvernul Theresa May spera că va putea activa Articolul 50 al Tratatului UE, care prevede părăsirea comunităţii europene, fără votului Parlamentului britanic.
Însă Curtea Supremă de Justiţie a confirmat marţi decizia luată acum câteva luni de Înalta Curte de Justiţie - Parlamentul britanic trebuie să aprobe procedura de ieşire din UE, dat fiind că referendumul care a decis Brexit nu a avut caracter juridic obligatoriu. Decizia instanţei supreme, anunţată marţi şi care este definitivă, a fost susţinută de opt judecători, în timp ce trei au votat împotrivă, transmite BBC.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Drept consecinţă, premierul Theresa May va putea declanşa procedura de scoatere a Marii Britanii din UE doar cu aprobarea Camerei Comunelor şi a Camerei Lorzilor.
Cel mai probabil, Theresa May va încerca acum să găsească un artificiu executiv prin care să evite votul Parlamentului, deşi şansele de succes sunt reduse.
"Cu o majoritate de opt la trei, Curtea Supremă de Justiţie decide că Guvernul nu poate activa Articolul 50 al Tratatului UE fără aprobarea Parlamentului", a transmis lordul Neuberger de Abbotsbury, preşedintele instanţei supreme.
"Secţiunea a II-a a Tratatului apartenenţei la comunitatea europeană, din 1972, prevede că toate reglementările UE devin parte a legislaţiei britanice. Prin urmare, legislaţia UE este sursă independentă a legislaţiei britanice, dacă Parlamentul britanic nu decide altfel. Astfel, când Marea Britanie se va retrage din UE, o sursă a legislaţiei britanice va dispărea. Drept consecinţă, unele drepturi de care se bucură cetăţenii britanici se vor schimba. Prin urmare, Guvernul nu poate activa Articoul 50 fără aprobarea Parlamentului", a motivat preşedintele Curţii Supreme de Justiţie.
Gina Miller, managerul de investiţii care a sesizat Curtea Supremă în acest caz, a salutat decizia, afirmând: "Brexit a fost subiectul care a declanşat cel mai mare clivaj social; victoria mea nu este de natură politică, ci se referă la procedura ieşirii din UE".
Principalul consilier juridic al Guvernului, Jeremy Wright, a exprimat "dezamăgire", subliniind că Theresa May intenţionează să se conformeze deciziei.
Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist (centru-stânga, de opoziţie), a declarat: "Vom respecta rezultatul referendumului şi voinţa poporului britanic; nu vom perturba procesul de activare a Articolului 50, dar probabil vom încerca modificarea unor aspecte".
Citeşte şi: ONU şi-a exprimat îngrijorarea în privinţa celor 750.000 de civili rămaşi în vestul oraşului Mosul
Citeşte şi: Donald Trump şi Abdel Fattah al-Sisi, preşedintele egipean, au purtat o convorbire telefonică despre lupta împotriva terorismului
Citeşte şi: Curtea Supremă a decis: Guvernul britanic trebuie să ceară votul Parlamentului pentru declanşarea procedurii Brexit
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe