Deputaţii europeni cer ca alegătorii să aibă un cuvânt mai greu de spus asupra Comisiei Europene

Partidele politice europene ar trebui să propună candidaţi pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, la următoarele alegeri, care ar trebui mutate din iunie în mai 2014, susţine Parlamentul European într-o rezoluţie votată joi.

Urmărește
88 afișări
Imaginea articolului Deputaţii europeni cer ca alegătorii să aibă un cuvânt mai greu de spus asupra Comisiei Europene

Deputaţii europeni cer ca alegătorii să aibă un cuvânt mai greu de spus asupra Comisiei Europene (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat oficial, membrii Parlamentului recomandă ca fiecare alianţă de partide politice europene să propună un candidat în cursa pentru preşedinţia Comisiei Europene, care să conducă şi campania electorală europeană, din 2014, a alianţei. Acest lucru ar stimula profilul alegerilor şi le-ar oferi cetăţenilor o motivaţie în plus de a ieşi la vot, susţin deputaţii europeni.

Cât mai mulţi dintre membrii viitoarei Comisii Europene ar trebui să fie propuşi din rândul deputaţilor nou-aleşi, pentru a le oferi alegătorilor un cuvânt mai greu de spus, susţin deputaţii europeni, care argumentează că acest lucru ar realiza un echilibru mai bun cu Consiliul, având în vedere că guvernele numesc în prezent toţi candidaţii.

Statele membre sunt de asemenea invitate să propună doi candidaţi, un bărbat şi o femeie, pentru fiecare post de comisar, pentru a da astfel posibilitatea preşedintelui Comisiei să asigure egalitatea de gen în cadrul viitorului colegiu al comisarilor.

Parlamentul recomandă, de asemenea, ca următoarele alegeri europene să aibă loc mai degrabă în luna mai decât în iunie. Deputaţii europeni propun datele de 15-18 mai sau 22-25 mai 2014, pentru a oferi astfel timp noului Parlament să se pregătească pentru alegerea preşedintelui Comisiei din iulie.

Parlamentul European propune ca statele membre să-şi modifice legile electorale pentru a introduce praguri minime "adecvate şi proporţionale" de alocare a locurilor, astfel încât să se asigure funcţionarea optimă a procesului şi reflectarea în mod corespunzător a alegerii cetăţenilor.

Tratatele UE prevăd ca Parlamentul European să aleagă preşedintele Comisiei şi să îşi dea acordul pentru întregul Colegiu al comisarilor. Noua Comisie ar urma să îşi preia atribuţiile la 1 noiembrie 2014.

Rezoluţia a fost adoptată cu 316 voturi pentru, 90 împotrivă şi 20 de abţineri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici