Jean-Claude Juncker rămâne premier al Luxemburgului până la alegerile anticipate din octombrie

Criza politică a fost evitată joi la Luxemburg, unde alegeri anticipate vor avea loc în octombrie la cererea premierului Jean-Claude Juncker care, după pierderea aliaţilor socialişti, rămâne în funcţia pe care doreşte să o ocupe în continuare.

Urmărește
112 afișări
Imaginea articolului Jean-Claude Juncker rămâne premier al Luxemburgului până la alegerile anticipate din octombrie

Jean-Claude Juncker (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

După un consiliu al guvernului în cursul dimineţii, premierul i-a cerut în cursul după-amiezii Marelui Duce Henri să dizolve camera deputaţilor şi să convoace alegeri. Şeful statului "şi-a rezervat un timp de gândire şi va avea o serie de consultări", a declarat Palatul într-un comunicat emis în urma întâlnirii.

Parlamentul va rămâne în funcţie până la 8 octombrie iar alegerile legislative vor avea loc la 20 octombrie, cu şapte luni mai devreme faţă de termenul prevăzut pentru mai 2014, a declarat ministrul Ecnomiei. În aşteptare, guvernul rămâne şi el în funcţie iar consiliul miniştrilor se va desfăşura vineri, ca de obicei.

În urma unei dezbateri de şapte ore, miercuri, în camera deputaţilor, privind responsabilitatea sa într-un scandal ce implica serviciile de informaţii, Juncker a fost renegat de partidul socialist.

Acesta a lansat imediat contraofensiva solicitând alegeri anticipate, cu intenţia fermă de a conduce lista creştin-socialilor (CSV) pentru a obţine din nou poziţia de şef al guvernului, funcţie pe care o exercită fără discontinuitate de 18 ani.

"Nu sunt pedepsit, aşadar vreau în continuare să mă prezint la alegeri", a declarat acesta de miercuri seară. Site-ul de Internet al CSV afişa joi o fotografie a lui Juncker, zâmbitor, alături de sloganul: "Împreună cu premierul".

CSV, partid de centru dreapta, aflat la putere fără discontinuitate de la formarea sa în 1944, cu excepţia unei scurte perioade în opoziţie în anii 1970, domină viaţa politică locală.

Cu 39 la sută din voturi în 2009, acesta a obţinut 26 din 60 de locuri de deputaţi, faţă de 13 pentru socialişti şi 9 pentru liberali.

În cazul, ipotetic, al retragerii lui Juncker, numele cel mai des citat pentru a îl succeda este cel al lui Viviane Reding, marea sa rivală din cadrul partidului, instalată de aproape 15 ani la Bruxelles unde efectuează cel de-al treilea mandat de comisar european.

Însă aceasta şi-a manifestat joi susţinerea pentru Jnncker. "Avem un premier bun şi vrem să îl păstrăm (...). El va rămâne la Luxemburg şi eu voi rămâne la Bruxelles", a declarat aceasta în cadrul unei deplasări la Varşovia, adăugând totuşi, "niciodată să nu spui niciodată în politică".

Viitorul premier va trebui să investească mai multă energie în viaţa politică naţională. Unul dintre marile reproşuri aduse lui Juncker a fost că a abandonat ţara în favoarea Europei, în special în ultimii ani în timp ce s-a luptat pentru a salva euro la conducerea forumului de miniştri ai Finanţelor uniunii monetare pe care a prezidat-o între 2005 şi 2013.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici